Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май

В 37 града ще понесат портрети на герои от антифашистката съпротива
136
Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май
Снимка: bezsmartniatpolk.com

На 9-ти май за втори път в България ще се проведе световната инициатива "Безсмъртният полк". Тази година ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба.

Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави.

Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16, припомниха от фондация "Безсмъртния полк".
 
Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 души - двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна.

Официално е поканен да се присъедини към инциативата и президентът Румен Радев.
 
В София шествието стартира в 9 ч. с полагане на венци пред паметника на Незнайния воин. След това колоната тръгва към паметника на Съветската армия, където  в 10 часа приветствие ще произнесе посланика на Руската федерация Анатолий Макаров. Следва концерт, организиран от координационния съвет "България-Русия".
 
В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година.

"Безсмъртният полк" обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 36 държави.

В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
10
 
! Отговори
МНОГО ТОЛЕРАНТНА преди 6 години
ба НАРОДНАТА ВЛАСТ. Още има разни гаменчета - нацистчета. Трябва да им се организира екскурзия от МЕЖДУНАРОДНАТА ВЛАСТ да разгледат ОСВИЕНЦИМ и се поставят на местото на жертвите там
41
2
 
6
 
! Отговори
Ела бе СЕЛСКИ наци преди 6 години
Че ти насиним *** с дряновица. Да не плачеш после , че не си предупреден НАЦИ-на.сранко
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От комунизма по-лошо няма.
39
6
 
17
 
! Отговори
КЪДЕ СА ТЕЗИ ГЕРОИ преди 6 години
днес да видят в какво РОБСТВО са ни вкарали разни ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛИ
38
6
 
15
 
! Отговори
ДОБЛЕСТНИ МЪЖЕ преди 6 години
виждам на снимката. И не мога да приема в същото време да дават ПЛЕВЕЛА като достоен президент на БЪЛГАРИЯ
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мама ви комунистическа!
36
7
 
3
 
! Отговори
г преди 6 години
До Радев-Браво,Радев,обсебил си всички кратуни и не те забравят и насън и на яве.Винету ще се сърди,че не е вече в главите на почитателките.
35
5
 
4
 
! Отговори
пуканки преди 6 години
До алкохолIn vino veritas , са казали римляните.Какво и е на водката и англичанете по-слаби алкохолици ли са.Имаме преки наблюдения от морето.Нерде виски,нерде водка.В краен случай-ракийка.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко сбърка Труман с бомбите над Хиришима и Нагазаки. Защо там?
33
8
 
6
 
! Отговори
Радев- преди 6 години
руско ***!
32
8
 
3
 
! Отговори
алкохол преди 6 години
Изпиваш си водката без мезе в 4 ч. сутринта. Завива ти се главата и си готов за атаката на Ч. армия. Тъй де , като джихадистите днес с дрогата....
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Ех,*** англичани и американци,защо не свършихте работа до край с бомбите у нас и не засадихте компир.Тук само това вирее.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВреме е руските хейтъри да си водят записки кво става тук.
29
3
 
5
 
! Отговори
кон с пирация преди 6 години
А Сталинчо е грузинец с еврейски корени по бащина линия.Баща му е заточеник от остров Джуга.Поставени лица му е майката.И Ердюкян е с грузински корени,а жена му е ерейче.А Сюлейман,дето подпали Стара Загора всъщност е Соломон.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еххх ***, *** англичани и американцииии. ЗАЩО за Бога не оставихте Хитлер да смаже гнусната *** окончателно? Защооооо?Провалихте живота на поколения след това, та се налага чак сега окончателно да разформироваме империята на злото.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, възхвалявайте хора активно "борещи се" за етническото прочистване на българив Македония, Гърция и Сърбия. Предатели. Специално за това мероприятие на Путин да си събере феновете и да си ходи в Азия.
26
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 6 години
До Анонименкойто пита
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен27А кой спонсорира З Русия....
24
2
 
9
 
! Отговори
печена или съблечена преди 6 години
у нас скор ще честваме Безсмъртния Пипон носейки тиква в тава викайки:Кратуни от всички страни отиквявайте сеиЧрез Отиквация към Пипонизъм
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тероризъм е да се отбраняваш и разсъждаваш така,това значи,че не си наред с главата.Русия ли нападна Германия и кой спонсорираше немците и Хитлер.Отговорът не е с повишена трудност.