Българинът обича шведски маси и ол инклузив

Най-честите му дестинации - кратки из Балканите
25 апр 2017 09:18, Петя Славова
50
Българинът обича шведски маси и ол инклузив
Снимка: архив, Reuters

Спад в туристическия бранш отчитат туристическите агенции.

"Проблемът е много сериозен през последните години, заявява Мария Пигулева от "ПТМ Интернешънъл". По думите й това се дължи на много фактори, сред които са навлизането на нискотарифните компании и сайтовете за резервация на хотели, както и на това, че хората сами аранжират пътуванията си и не търсят услугите на туристическа агенция.

За да се излезе от ситуацията е необходимо обединяване на усилията за създаване и реализиране на общ туристически продукт. Това е един от начините за оцеляване на малките туроператорски фирми и турагенти в България, стана ясно на инфотур до Волос и Пилио, Гърция, организиран от 16 туристически фирми по покана на гръцката Асоциация на хотелиерите в областта Магнезия, съобщават инициаторите на обиколката.

Агенциите са посредник, който скоро ще отпадне като необходимост, смята Лиляна Душанова от туристическа агенция, която е на пазара повече от 20 години, пише БТА. Младите хора, които работят с интернет, сами си избират хотелите и си купуват самолетни билети от нискотарифните компании. Ние работим основно с пенсионери, които не ползват интернет и не знаят езици. Но те са с ниски финансови възможности, казва Душанова. Тя добавя, че само за последната година оборотът на туристическата й агенция е спаднал от 250 000 на 100 000 лева.

Последните две години работи предимно на Балканите. Интерес на организирани групи има към Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия. Гърция е хит основно за самостоятелни пътувания, а към Турция интересът е намалял, заради събитията от последната година. До държавите от бившата Югославия се правят кратки организирани пътувания за уикенд, за Великден, Нова година и други празници. Българинът обича шведски маси и ол инклузив, обобщава Душанова.

Според информация от сайта на Министерството на туризма у нас има регистрирани 3882 туроператора и туристически агенти. През последните години много от тях са спрели дейност, други са съкратили персонал поради паднали приходи. Само за последните 4-5 години съм освободила почти 13 души, казва Адриана Йотова, собственик на туроператорска фирма. Приемащият туризъм у нас се е свил силно и затова работим приоритетно с българи, пътуващи в чужбина. Издържаме се от продажбата на самолетни билети и организиране на екскурзии до Русия, Балканите и далечни дестинации като Латинска Америка, посочва тя.

От сектора уточняват, че оцеляват главно с конгресен туризъм. Конференции, семинари, тиймбилдинги се правят често и имат както работна, така и туристическа програма. Хората пътуват с удоволствие в рамките на своята професионална общност. Предимствата на този вид туризъм са, че в групата се познават помежду си, а доста често има и общи интереси. Туристическият бранш може да оцелее само като обедини усилията си, а държавата и общините трябва да имат целенасочена политика за развитие на туризма у нас, смята Мария Пигулева.

От Националния борд по туризъм предлагат създаването на Национална организация на туроператорите и туристическите агенти, която да поеме несвойствената за държавата и Министерството на туризма дейност по регистрация на туроператори и туристически агенции, казва Румен Драганов, председател на Контролния съвет на националния борд. Той допълва, че в Англия, където годишно се реализират над 120 милиона пътувания, има само 900 регистрирани туроператора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
"Българинът обича шведски маси". Е..... като додат шведите ще станеме!
31
1
 
6
 
! Отговори
ПренебрегватФолклора преди 6 години
Имаме пословичен израз, който ясно казва какво предпочита българинът - "кьорсофра и чужда жена"!
30
1
 
5
 
! Отговори
шведска маса преди 6 години
Всяка вечер ям на шведска маса! Купих си маса от IKEA и всяка вечер ям на нея с жената и децата. Платил съм си и ям на корем каквото добарам (ако остане нещо след двамата ми синове гладници разбира се де)
29
1
 
2
 
! Отговори
Киро екскелнеро преди 6 години
закуска в 4 звезден хотел, при 800 човека - под 1лв. /0.80-0.90/ 2006г. инфо.,; сезона / зимен/ и по-малко, защото туристите са от западна европа и слагат в чинията толкова, колкото могат да изядат! лятото са ***, маньо, моше и ставри, които пълнят чиниите и всичко се изхвърля! толкова струва, блок/шведската/масета в цени на дребно, така се смята и от касиерките при отчетите!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да,и ние обичаме блок масите ! - това е почивка -слизаш с децата и мъжо когато си искаш и всеки си яде каквото си иска - Нямаш грижа и разправии !И не ми разправяйте ,че в ресторант е по-хубаво и по-качествено - докато дойде начумерения сервитьор , четене на меню като в библиотека , и чакане чакане ,и няма гаранция ,че това което ще донесат става за ядене .
27
0
 
6
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
Най-много обичам шведска маса със столове.
26
1
 
9
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 6 години
До Анонимен 25ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ?ТОВА Е ВАЖНО САМО ЗА ПРОСТИТЕ ХОРА.И НЕ Е ОТ БЕДНОСТ.ПОЗНАВАМ ДОСТА БОГАТИ ХОРА,КОИТО ЯДАТ *** САМО ЗАЩОТО СА ЕВТИНИ.
25
1
 
4
 
! Отговори
mafiozo преди 6 години
оборота не, а печалбата...
24
2
 
17
 
! Отговори
/./ преди 6 години
До До 12Кой е казал че шведската маса е само за закуска? Шведска маса има и на обяд и на вечеря. Ти изобщо от панелката си излизал ли си???
23
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За българинът е най- важно голямото количество и да е евтино , пък качеството е на най- последно място.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77777 - така е, агенциите ползват отстъпки, от които печелят те и други по веригата, а не туриста. тур операторите взимат комисионна един път от теб, и втори път от домакините, за т;ва работят! за парите които даваш на агенциите - пример - за четири дена на Санторини организирано, един месец на Закинтос в мезонет от 60 кв.м.!
21
2
 
8
 
! Отговори
ТОВА СА преди 6 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!
20
2
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
не е до тва дали си *** или не западняците и другите ни съседи по балканите са същите дори по големи сви*е. Няма лошо, на който му харесва. Въпроса е, че хигиената е на ниско ниво и има проблеми след това. опитвал съм, но не ми понася. всеки има право на избор
19
1
 
19
 
! Отговори
Значи преди 6 години
не мога да разбера,какво нецензурно или насаждащо омраза е мнението ми,че ол инклузива е калкулиран така,че да се скъсаш от ядене и пиене пак няма да покриеш сумата която си платил,та бях изтрит!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по същия повод бях писал тук, ако имаш финансовата възможност да пътуваш и малко акъл в главата, служиш си що-годе с английски, при съвременните комуникации и информация - не е необходимо да пълниш гушките на тур операторите, за да споделиш пътуването си знайни и незнайни "бай ***" и като се завърнеш в къщи да си задаваш въпроса - а бе, за к'во дадохме тия пари?
17
2
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ако знаете при каква хигиена приготвят храната ви,ще избягате веднага през глава.Гадост !!*** !!
16
3
 
7
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
Не само това но и обича да коментира COPY-PASTE Текст
15
3
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Казваш, че шведската маса само за закуска и ол инклузив било едно и също. Браво, направи ново откритие...
14
8
 
11
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Според мен си има предимства да използваш туристическа агенция, вместо сам да си направиш резервациите за хотел, самолетен билет, трансфера. В крайна сметка би трябвало да ти излезе по-евтино чрез агенцията и при мен обикновено е така. Агенциите ползват отстъпки, които ги няма когато сам си правиш резервациите, затова ми е странно това, което казва тази.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пакети за бедните :) Остава и да не обича българина.