Модернизация в МОН: Ще проверяват матурите с компютри

За първи път зрелостните изпити ще се оценяват дистанционно
25 апр 2017 14:56, Боряна Павлова
4
Модернизация в МОН: Ще проверяват матурите с компютри
Снимка: архив Булфото

През тази година държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват дистанционно, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите.

На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Всички оценители работеха в София.

За проверка на матурите през тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г., посочват от МОН.

През тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си.

Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се състои на 19 май, а втората задължителна матура - на 22 май. Изпитите по желание ще са между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти, информират от МОН.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
бокото преди 1 година
Първо дайте правомощия на учителите да озаптят учениците. Нека има дисциплина. Резултатите сами ще дойдат.
2
0
 
6
 
! Отговори
Хе, хе!... преди 1 година
До млад педагог

Въпросът на младия педагог е поредното доказателство, че в учителската професия влизат доста умствено затруднени хора - още в първото изречение на статията се казва, че работите ще се оценяват дистанционно в 41 центъра, разположени в различни части на страната, ама умничето пита ли, пита, при това с провинциален апломб, от който може да му изпопадат пломбите!
Това е положението с младите педагози...
;)
1
2
 
10
 
! Отговори
bookworm преди 1 година
Вие първо направете така,че децата да не се избият помежду си,защото както са я подкарали сега вместо да се явяват на матури ще ходят в затвора за извършени тежки престъпления.