Над 53 хил. българи започнали работа за тримесечие

Най-много работници се търсят в търговията, туризма, промишлеността
6
Над 53 хил. българи започнали работа за тримесечие
Снимка: архив, БулФото

Над 53 000 българи са започнали работа през първите три месеца на 2017 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев при представянето на отчет за дейността на министерството по време на мандата на служебния кабинет.

През първото тримесечие на 2017 г. в бюрата по труда в цялата страна са заявени 50 184 работни места, което е със 7% повече от предходната година. Частният сектор е заявил около 40 000 свободни работни места, което представлява около 80% от всички свободни работни места на пазара на труда. Най-много работници се търсят в преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство, транспорта, строителството, каза министър Донев.

Той добави, че през първото тримесечие на 2017 г. е започнало изпълнението на Националния план за действие по заетостта, по който ще бъде предоставена субсидирана заетост на 23 000 души, а над 11 000 безработни ще бъдат включени в обучения за професионална квалификация.

С плана са утвърдени 28 регионални програми за заетост и обучение, които ще започнат през месец май. По тях ще бъде осигурена заетост на повече от 1500 души от уязвимите групи - безработни младежи до 29 години, безработни над 50-годишна възраст и продължително безработни.

От януари до март 2017 г. трудовите инспектори са извършили над 10 000 проверки в предприятия. При тях са установени 587 случая на работа без трудов договор. Към момента има сключени над 20 000 еднодневни трудови договора за сезонна заетост в селското стопанство.

Министър Донев съобщи, че е разработен проект за промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност, чиято цел е да се облекчат процедурите за издаване на Синя карта на ЕС и за регистрация на сезонна заетост до 90 дни на работници от страни извън ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МТСПГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Льохман преди 6 години
Стъкмистика! И 30 - 40 000 напуснали България от голеееемият избор на работа.
4
0
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Работещи бедни.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни лъжи, до вчера сайта ви публикува как няма кадри за туризма, а днес пишете че има наети.
2
1
 
0
 
! Отговори
Central park преди 6 години
E, da imahte album s 300 istinski snimki pone ot breuters ili ckienen...:-)
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кьор фишеци.