Откриват по 300 нови случая на деца аутисти на година

С ранната диагностика малчуганите се развиват успешно
30
Откриват по 300 нови случая на деца аутисти на година
Снимка: Булфото, архив

Триста нови случая на деца с разстройство от аутистичния спектър се откриват на година в България. Тази обезпокоителна статистика изнесе проф. Надя Полнарева, началник на Клиниката по детска психиатрия "Св. Никола" към Александровската болница.

Тя подчерта, че диагностиката на децата е безплатна, когато се извършва в рамките на болничното заведение, и отнема 2-3 седмици наблюдение и контакт с детето.

Диагностицирането се извършва в определени часове на деня, уточни тя.

Учителите в яслите и детските градини са добре подготвени за ранно разпознаване на определени черти от поведението на децата, допълни проф. Полнарева.

Те могат да насочат родителите къде да потърсят консултация с евентуална последваща диагностика.

Тази седмица приключва и вторият етап от проекта "Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти".

Ранната диагноза е ключът към успешното развитие на засегнатите от аутизъм деца, каза още специалистът.

По думите на проф. Полнарева в рамките на проекта са обучени над 400 лични лекари, специалисти и родители за разпознаване на признаците на разстройство от аутистичния спектър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксините може и да са фактор, но дали те са единствения и дали са основният ясно ли е или не? Все пак и нас (по-възрастните) са ни ваксинирали масово като деца и то с къде къде по-непречистени ваксини, а като че ли не е имало такова масово разпространениен а това нещо. Дали е от храните, дали с нещо пръскат отгоре, което разстройва системите на някои деца...някои твърдят, че е свъразно с храненето.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато говорите против ваксините, моля да сте изключително внимателни! Любознателният човек може да се завре в интернет масивите и да прочете за болести, които не се срещат ОТ ГОДИНИ ИМЕННО ПОРАДИ ВАКСИНИТЕ. ЩЕ ДАМ ПРИМЕР ЗА МОЕ БЛИЗКО СЕМЕЙСТВО МЕДИЦИ, КОИТО ОТКАЗАХА ВАКСИНА НА ДЪЩЕРЯ СИ, ДЕТЕТО ПОЧИНА ОТ НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНА ШАРКА. НЕКА ДА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ КАТО ОБЩЕСТВО, ЗАЩОТО ИМЕННО НЕВАКСИНИРАНИТЕ СА НАЙ УЯЗВИМИ- ВНИМАТЕЛНО С ПРИКАЗКИТЕ!
17
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Според мен бъркаш. Преди 15 години, за моят внук аз лично се усъмних, че нещо не е наред, още когато беше на 11 месеца, после и на 1 година и 3 месеца, а на втората година посъветвах моите хора да го заведат на лекар точно защото реших, че има аутизъм, както и се оказа, а аз не съм лекар. Добре, че поне е в лека форма. Причината според мен е във ваксините, което тук някои яростно отричат.
16
0
 
1
 
! Отговори
весо преди 6 години
Аз знам къде има 240 аутиста
15
1
 
7
 
! Отговори
До веганиста преди 6 години
Първо се информирай, а после пиши! През м. май 2013г. в САЩ за първи път е спечелено съдебно дело, при което се признава причиняването на аутизъм от MPR ваксина. Родителите на 18 мес. тогава момиченце, не се съгласяват на споразумение с производителя на ваксината и отказват сумата от половин милион долара. След няколко години тежки съдебни битки успяват да спечелят делото, и на базата на съдебното решение, производителя на ваксината е длъжен да впише като страничен ефект и аутизма в листовката!
14
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Първо....това не е болест,а проблем на социалното общуване. Второ....причините не са ясни,но никой не се съмнява в отровената природна среда...Трето аутизмът е толкова вида ,колкото са децата...Четвърто общо за всички е ,че говорят за себе си в трето лице и никога не те гледат в очите..Пето често родителите отказват да приеме,че има проблем и трябва професионална помощ,защото това се ПРЕОДОЛЯВА..!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8Не са го споменали, защото научно такова твърдение не е вярно. :)
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психолозите и Логопедите в България не са с Докторска степен.И когато от Същата болница ви поставят диагноза Ф83 или Ф86.Започвате да давате Луди пари на дет.Психолог и Логопед.(в случая разбираш че държавата не проявява лечение към тези деца)От Здравното Министерство отговорът беше първото изречение на текста.Повярвайте всичко е едно замазване на нещата че нещо се прави.Грехота е да не помага Държавата на Тези Деца.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10За това казвам и състояние, защото като цяло в аутистичния спектър не се смята (както е било по-рано) за заболяване на нервната система. Психиатрите нямат нищо общо в случая. По-скоро хранене. Диагноза не може да се постави преди 2-та година, защото симптоматиката е индивидуална при всяко дете, каквато особеност има при повечето аутисти. Просто няма стереотипи на поведение, всичко е индивидуално. Интересна ми е Вашата теория за тази пандемия?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много съжелявам за детето, обаче нека едно да изясним, болестите предизвикани от травми на нервната система и мозъка трябва да се различават от тези предизвикани от дисбаланс на хормони или невротрансмитери. В момента едно дете което има трсйна травма на нервната система, предизвиксна от някакъв химикал го слагат на едно с дете, което е родено с по-различен мозък, който обаче е здрав. Психиатрите са много долна *** и трябва много да се внимава с тях.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Системата ги създава, а даскалите я констатират и патят.
8
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравиха да напишат че обикновено нормално развиващи се деца проявяват симптоми след ваксинация.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Либералната демокрация носи на децата много психиатрични увреждания, на фона на това което ни донесоха финансовите психопати аутуистите са ни последна грижа!
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Искаш ли да се запознаеш отблизо с тази измислена болест. То дори не е болест, а състояние? Остави координати и ще ти покажа моето дете, което точно от една ваксина Пентаксим сгъна чадъра.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя дето цъка минусчетата да обясни, къде бяха толкова много аутисти преди 90та, щото то наистина има такава болест, ама спектъра и е много по-тесен, отколкото психиатрите-капиталисти се опитват да го изкарат. Интереса клати феса бе приятел, какво се очудвате?
4
7
 
1
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Деца с дезинтегративното разстройство най-често са лауреати на соросови стипендии и НПО грантове! Бъдете толерантни с тях , те на са улави а различни!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не споменаваме атеншън дедицит дисордър, ако детето ви е хиперактивно, ще му предпишат супер потентни лекарства, които увреждат развитието на мозъка. В САЩ диагнозата направо наполовина от учителите се прави. Ха не си кротък в час, ха са ти наложили да взимаш малко прозак, така за отскок. Сбъркано общество.
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази болест е една измислица на пдихиатричната индустрия. Ще ви убеждават, че на детето ви му има нещо и ще го тъпчат с лекарства. Земи тая демокрация.
1
15
 
16
 
! Отговори
1234 преди 6 години
На комшията детето се разболя от тази болест след ваксина!!