За година: Държавата дала 33 млн. за джигити без "Гражданска"

Дали сме 2 млн. за ром без книжка и застраховка, убил 3-ма на пътя в Гърция
25 апр 2017 07:00, Мария Захариева
67
За година: Държавата дала 33 млн. за джигити без "Гражданска"
Снимка: Булфото, архив

Българската държава, в лицето на Гаранционния фонд, е платила близо 33 млн. лева заради катастрофи с шофьори, които не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това е станало за година.

17 млн. лева само са отишли заради инциденти в чужбина, съобщиха от фонда. Парите са изплатени през 2016 година и са били по общо 964 катастрофи.

Eдин от най-скъпите траншове е отишъл към Гърция, където ром без документи, който имал българско гражданство, е убил трима души при инцидент на пътя. Той нямал книжка, нямал и сключена "Гражданска отговорност", въпреки че управлявал автомобил с българска регистрация, пише "Монитор".

Мъжът вече се намира в затвор в Гърция, където излежава присъдата си. Той отговаря за убийството на цяло семейство, след като се врязал в автомобила им с превишена скорост. Той карал с близо 60 км в час над позволените за този участък от пътя. При челния сблъсък гръцкото семейство буквално било пометено, а от колата им не останало почти нищо. Българинът се разминал с леки наранявания и след месец в болница се възстановил напълно.

Цифрите показват още, че у нас е имало 820 катастрофи с коли без "Гражданска отговорност", които са стрували на фонда малко над 15 млн. лева. 4,7 млн. лева пък са отишли заради катастрофи, причинени от "неидентифицирано МПС". Това ще рече, че нарушителят не е бил открит. За последната година има общо 88 такива случая, в които са били изплатени обезщетения само за неимуществени вреди, и то за събития, настъпили само на територията на България.

Данните показват още, че от началото на тази година също има множество случаи на катастрофи в чужбина, при които нашите шофьори не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

От 1 януари до 31 март тази година са изплатени обезщетения по 583 броя щети за общата сума от 6 млн. лева, от която сума 4,3 млн. лева са за събития, настъпили в страната, и 1,7 млн. от катастрофи в чужбина.

Според данни на застрахователи всяка пета кола у нас е без сключена задължителна "Гражданска отговорност", а когато незастрахована кола причини катастрофа, пострадалите търсят обезщетение от Гаранционния фонд.

В края на април влязоха промените в закона, с които коли без платена застраховка ще бъдат дерегистрирани автоматично от КАТ. Глобата за несключена "Гражданска" пък спадна от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също става автоматично.

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат застраховка, и МВР ще заличава служебно тези автомобили", обясниха тогава законодателите.

"Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност” на служителите", поясниха от КАТ.

Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага. 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
До Така е

Да пак държавата ще плати, но един път, а не както сега постоянно. За машините- да има, но идеята е да ги възпитаме в труд както и да накараме другите роми да не правят глупости, а да се хващат на работа и да си плащат всички дължими данъци. Трябва да се прекрати с практиката едни да ползват, други да плащат. Колкото до БХК те да мълчат защото нито едно човешко право не е нарушено в случая. Трябва да се набие в тиквите на всички, че правата вървят ръка за ръка със задълженията!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
Гилотина преди 1 година
Великата България, плаща като поп за роми а собственото и население тине в мизерия.
Велики сте, а сега вадете гилотината и се заемете с положението. Роби не 500 а вече 650 г сме. Как не се появи един свестен управляващ, все се падат 240 *** да въртят цял 7 мил народ на пръст.
Вадете гилотината!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Затова КАТ видат ли ром шофьор, спирай колата от движение и 400лв. глоба без обеснение. Тай си знае защо.
43
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До DiesIrae 26 Да изградим трудови лагери пак да плати държавата, Никой частник няма да гради лагери. А и да чукат камъни.Добре но за това има машини.Кой ще им плаща? Ситуацията е е изключително сложна.Да ги затворим в гета , като в Южна Африка. Ама БХК и Европа ще скочат че им нарушаваме правата.Рома не може да работи нищо.До каквото се докосне , всичко съсипва.Ами сега?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите са работили в соц България, затова пенсиите им са според заплатите, а заплтите им бяха мизерни по времето на бай Тошо.
Затова пенсионерите са нормално бедни!
41
3
 
1
 
! Отговори
Гражданин на Видин преди 1 година
ГО трябва да е около 1000 лв.
Да не може всеки селяк да кара като луд
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащайте за грешки на виновни говеда а пенсионира да умира от глад.Да това е велика България в лицето на управниците
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
втори ден писаници за ГО... някой подготвя почвата за тесла по шофьорите. Това настрана - като четем между редовете тука си пише че тия дето не плащат (основно ***) продължават в същия дух... Е поне тоя цитирания в статията е уцелил бяла държава откъм правораздаване
38
0
 
2
 
! Отговори
Горан преди 1 година
Значи излиза, че гаранционният фонд е по-гаранционен от ГО. Да му...
37
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 1 година
До Анонимен
Може друг да е карал колата при преминаване на границата и ГО да е изтекла докато е била в Гърция. Вариант 2 даже не са го проверили макар, че гърците по принцип проверяват всичко черно именно заради такива индивиди. После върви разправяй, че българите сме бели и нямаме нищо общо с тези черни трилобити.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а как е мината границата без да има съществото книжка и валидна ГО?
35
0
 
12
 
! Отговори
да ви еба майката преди 1 година
Боклуци скапани, този фонд след като плати после завежда регресивен иск към този, който е причинил ПТП и е карал без задължителната застраховка! После тези пари следва да се ВЪЗСТАНОВЯТ на фонд от виновника, не пишете само какво плащат, защото те после си го взимат в повечето случаи. А ако не ви е ясно този фонд се пълни от всички нас с всяка платена гражданска....10 лв от стойността и влизат във фонда, всяка година от всеки нас! Къде отиват тези пари? Всичкото е лъжа и измама
34
1
 
10
 
! Отговори
ДОБРЕ НО . . . преди 1 година
Защо не се казва колко получава от нас всяка година българската държава , в лицето на Гаранционния фонд . Нека да се каже и да се напише и то достоверно , плюс натрупаните пари в този фонд от минали години . Да ги знаем и да знаем къде са изразходвани през годините . Първо трябваше това да се каже !
33
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Така става като институциите не си вършат работата!!!! Самата държава е виновна за тази глупост !
32
3
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 година
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България
Да пратим измамниците където им е мястото!
04.05.2017г.
ТИ РЕШАВАШ!
31
0
 
1
 
! Отговори
MM преди 1 година
До Dev

Блажени са верующите. Софтуер има, но не става хептен без пари. Не съм сигурен и дали "facial" не е за разпознаване на лица, а не номера на коли.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манипулативна статия! Точно това трябва да прави този фонд. Като ви нарани някой *** без ГО, да можете да си получите обезщетението
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дали сме 2 млн. за ром без книжка и застраховка, убил 3-ма на пътя в Гърция"

Ами да намерят собственика на въпросия автомобил и да го осъдят да плати 2-та милиона, заедно с ракията, дето е в гръцкия затвор.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаранционният фонд не е на държавна издръжка и статията не е вярна изобщо.
Трябва да се види каква част от изплатените средства са покрити от ГО вноските на направилите си застраховки. Държавата ще плаща само ако исковете надвишават събраните средства, а в статията по въпроса не пише нищо.
27
0
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
не вярвам!