За година: Държавата дала 33 млн. за джигити без "Гражданска"

Дали сме 2 млн. за ром без книжка и застраховка, убил 3-ма на пътя в Гърция
25 апр 2017 07:00,
67
За година: Държавата дала 33 млн. за джигити без "Гражданска"
Снимка: Булфото, архив

Българската държава, в лицето на Гаранционния фонд, е платила близо 33 млн. лева заради катастрофи с шофьори, които не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това е станало за година.

17 млн. лева само са отишли заради инциденти в чужбина, съобщиха от фонда. Парите са изплатени през 2016 година и са били по общо 964 катастрофи.

Eдин от най-скъпите траншове е отишъл към Гърция, където ром без документи, който имал българско гражданство, е убил трима души при инцидент на пътя. Той нямал книжка, нямал и сключена "Гражданска отговорност", въпреки че управлявал автомобил с българска регистрация, пише "Монитор".

Мъжът вече се намира в затвор в Гърция, където излежава присъдата си. Той отговаря за убийството на цяло семейство, след като се врязал в автомобила им с превишена скорост. Той карал с близо 60 км в час над позволените за този участък от пътя. При челния сблъсък гръцкото семейство буквално било пометено, а от колата им не останало почти нищо. Българинът се разминал с леки наранявания и след месец в болница се възстановил напълно.

Цифрите показват още, че у нас е имало 820 катастрофи с коли без "Гражданска отговорност", които са стрували на фонда малко над 15 млн. лева. 4,7 млн. лева пък са отишли заради катастрофи, причинени от "неидентифицирано МПС". Това ще рече, че нарушителят не е бил открит. За последната година има общо 88 такива случая, в които са били изплатени обезщетения само за неимуществени вреди, и то за събития, настъпили само на територията на България.

Данните показват още, че от началото на тази година също има множество случаи на катастрофи в чужбина, при които нашите шофьори не са имали задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

От 1 януари до 31 март тази година са изплатени обезщетения по 583 броя щети за общата сума от 6 млн. лева, от която сума 4,3 млн. лева са за събития, настъпили в страната, и 1,7 млн. от катастрофи в чужбина.

Според данни на застрахователи всяка пета кола у нас е без сключена задължителна "Гражданска отговорност", а когато незастрахована кола причини катастрофа, пострадалите търсят обезщетение от Гаранционния фонд.

В края на април влязоха промените в закона, с които коли без платена застраховка ще бъдат дерегистрирани автоматично от КАТ. Глобата за несключена "Гражданска" пък спадна от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също става автоматично.

"Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат застраховка, и МВР ще заличава служебно тези автомобили", обясниха тогава законодателите.

"Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност” на служителите", поясниха от КАТ.

Така, ако изберем автоматичния вариант, регистрацията ни ще се поднови, след като Гаранционният фонд подаде данните към КАТ, което става периодично през няколко дни. В другата хипотеза можем да си занесем полицата и регистрацията да ни се възстанови веднага. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Dev преди 6 години
До 17 ТЕОЧовек, софтуер такъв има от МНОГО ВРЕМЕ, че даже е и open source. Писан е за facial recognition, но много бързо може да бъде настроен да разпознава цифри и букви, цветове и др. Софтуера е изключително точен и бърз. За какви 10 милиона говориш? Това аз мога да го напиша за 1 месец за без пари...
25
0
 
24
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До АнонименТе горките все нямат, затова трудов лагер. Да работи 50% от изкараното отива за изхранването му, останалите 50% за покриване на задължението му. Като се направи така за има няма 1 година всички ще са с ГО и песен ще пеят! Докато не ги стойте да чукат камъни или да копаят уран в мините грам няма да им дреме, ще си карат без ГО защото знаят, че нямат собственост на свое име и няма какво да им се вземе. Затова труд докато изплатят дългът си към останата част от обществото!
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаранционния фонд ще си търси ли парите от тоя ром?
23
0
 
31
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До bookwormПричината да се плаща от този фонд е, че когато си съвестен и си си платил, а *** отсреща (който в 95% от случките е и виновен за ПТП-то) ти си двойно прецакан. Значи хем си редовен, хем нищо няма да видиш ако го няма този фонд (като се добави и факта, че щом си редовен значи ти си допринесъл за този фонд което е и парадокса, плащаш 2 пъти за тия който не плащат) Проста промяна на закона- без ГО при ПТП влизаш в трудов лагер и чукаш камъчки докато заработиш дължимото! Това е!!!
22
0
 
39
 
! Отговори
селчо преди 6 години
Добре,че е станало това с лилавия в Гърция,та да го затворят, иначе тука щеше да си продължава да трепе хора на воля
21
0
 
5
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Някой да раздели 33млн на 964 случая?
20
1
 
37
 
! Отговори
До редакцията преди 6 години
Уж ром с БГ паспорт затрил цяло семейство, а в следващото изречение го пишете "Българин"?! Така обиждате цял народ! Уточнете се- роми ли ще ги наричате или както там толерастията ви диктува! То и "роми" също е неподходящо, има си точни названия за тези същества - придържайте се към тях!
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТАТИЯТА Е НАПИСАНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКОМПЕТЕНТНО.ПАРИТЕ, С КОИТО СЕ РАЗПЛАЩА ГАРАНЦИОННИЯТ ФОНД СА ЦЕЛЕВИ И СЕ СЪБИРАТ ИМЕННО ЗА ПОКРИВАНЕТО НА ПОДОБНИ ЩЕТИ.ТОВА СА ПАРИ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ СКЛЮЧИЛИТЕ ЗАСТРАХОВКИ, Т.Е. ДЪРЖАВАТА НЕ Е ОЩЕТЕНА ОТ ФАКТА, ЧЕ СИ ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ /ПОНЕ В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ/
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не трябва да се спират само, и да се конфискуват трябва, то така същия РОМ с КОЛА, пак ще си кара даже и да го хванат не 400 а 250лв дава и продължава, т.е малко по скъпо от самата гражданска, а не официално дава 50лв и гази наред
17
0
 
23
 
! Отговори
Ninja преди 6 години
В Гърция затвор, тук условна....ако не избягат... ....в един момент на хората ще им писне...и ще е от нещо дребно....защото се е натрупвало с години.. И тогава ще стане интересно :)
16
0
 
30
 
! Отговори
Teo преди 6 години
Срещу около 10 милиона лева инвестиции може да се изгради софтуер за разчитане на номерата на автомобилите(в движение), да се създаде масив свързващ автомобилите с валидна и невалидна ГО с номерата им. Катаджията си кара, на екрана излиза автоматично номера на возилото и дали има валидна ГО или не. Ако има - хич да не му пука, но ако няма - отбий, 400 лева глоба, сваляне на номерата и пеш до следващият пункт закупуване на ГО. Толкова ли е трудно? А за година това ще смъкне разходите наполовина.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както става в нашата мила рОдина, работещият българин плаща изцепките на мангуалите. Държавата нищо не е платила!! Парите са на гражданите които плащат гражданската отговорност.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това може да стане само в едно нерационално общество. Вероятно в Швеция и Германия това няма как да стане.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали сме 2 млн. за ром без книжка-----------------------------------Докато вдена, че не става въпрос за алкохол без бандерол :)
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази нелепица от Виденово време - държавата да плаща за неудачите на частни лица, е една от главните причини да сме на това положение.
11
2
 
29
 
! Отговори
Циник преди 6 години
33 000 000 лева тук някои се мъчат да ги "изкарат виртуални"А не е така! Плащаме ги - за да ги харчи държавата!
10
2
 
44
 
! Отговори
Марче преди 6 години
Марчето Гергова нещо не е разбрала- държавата няма общо с гаранционния фонд.Този фонд се генерира от 10 лева платими от всеки застрахован.Тоест плащат редовните за сметка на нередовните.
9
1
 
66
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Държавата не е платила нищо и сега ще ви обясня защо. В България има към 4 милиона регистрирани МПС, при сключването на застраховка на всяко от тях 12 лева отиват в Гаранционен фонд, това прави 48 милиона лева. Като извадим 15 процента МПС без застраховка остават 40 милиона лева във фонда. От тях са изплатени 33 милиона, значи държавата е на печалба 7 милиона от нашите пари за застраховки. Хубаво е преди да се пускат статии малко да се проверят фактите ;)
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е В СОФИЯ ДА СЕ ИЗГРАДИ ГОЛЯМ ЗАТВОР ЗА 10000 ДУШИ. ТАМ ЗА СА И СЪДЕБНИТЕ ЗАЛИ, ЗА ДА НЕ ГИ РАДКАРВАТ ПО ПЪТИЩАТА..НЕ ПЛАЩАШ - ВЕДНАГА В ЗАТВОРА И СТОИШ ТАМ ДОКАТО ПЛАТИШ С ЛИХВИТЕ.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ БЕЗ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ИЛИ АКО Е КАРАЛ ПИЯН ИЛИ БЕЗ КНИЖКА - КОНФИСКАЦИЯ НА КОЛАТА И - ВЕДНАГА НА ПРЕСАТА. СТАВАТ ХУБАВИ УДОБНИ ЗА ТРАНСПОРТ КУБОВЕ. ОТ ИЗНОС НА ТАКИВА ПРЕСОВАНИ КОЛИ Щ7Е СЕ СПЕ4ЧЕЛЯТ ДОСТА ПАРИ, ПЪК И ТРОШКИТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ.