Изкривявания, хернии, болки... Какво ни причинява смартфонът?

20% у нас са с модерни телефони, в глобален план – 90%
26 апр 2017 09:07, Мария Захариева
16

8449 гледания   |  Още видео

Смартфоните и таблетите, които използваме в ежедневието си, са се превърнали в потенциален риск за здравето. Причината е, че, боравейки с тези устройства, човек стои дълго време в една поза, която с времето води до болки в гръбнака, рамената и врата.

"С развитието на технологиите получаваме все повече и повече средства, за да опознаваме света. Логично е всички тези добри неща, които ни помагат да бъдем онлайн и да се свързваме с другите хора, да носят своите негативи", коментира психологът Иван Игов пред Bulgaria ON AIR.

"Една пета от населението от нас притежава смартфони, а в глобален мащаб - над 90%. Заради това у хората все по-често се наблюдават проблеми, особено в опорно-двигателния апарат, именно заради прекомерната употреба на телефони", продължи физиотерапевтът Георги Илчев.

"Освен проблемите по врата, които в началото могат да бъдат просто банални схващания, лек дискомфорт или болки, в годините тези неща ще се мултиплицират и може да стигнем вече до дискови проблеми, до по-сериозни контузии или хернии. Всичко това се предава надолу към раменния пояс и рамото със съответните схващания в зоната или пък изтръпвания по горните крайници", посочи той.

По думите му рискът от подобни проблеми може да се избегне като при използване на устройството, вместо да навеждаме глава, го вдигнем на нивото на очите.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
До BILL преди 1 година
Съвсем добре се живее и без смартфон. На колко хора им се налага да четат "важни документи" в движение? За 95% от притежателите им най- важният документ е стената У ФЕЙСЪ.
11
0
 
13
 
! Отговори
BILL преди 1 година
До Наско
Смартфона не те задължава да си онлайн 24 часа. Старите телефони наистина са по-здрави и с по-дълго издържащи батерии. Но ентусиазма от това свършва, когато ти се наложи да свършиш нещо по интернет в движение, да прочетеш важен документ и др.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Една пета от населението от нас притежава смартфони, а в глобален мащаб - над 90%"??? Почти 2/3 от населението в глобален мащаб мизерства и измира от глад, а тоя професор им сложи в ръцете смартфони. По темата- смартфонът причинява и други изкривявания- ментални, превръща хората в зомбита.
9
2
 
17
 
! Отговори
ив преди 1 година
Нещо много занижени ми се виждат данните за България. Много хора освен модерен телефон друго нямат,пък и много от тях не знаят за какво служи. Освен да водят безсмислени разговори с часове и да ръчкат из фейсбука май не се сещат за друго. Зомбита някакви,обясняват ми ,че днес грее слънце,само защото са го видели в телефона. Ако вдигнат глава към небето ще го разберат и без тИлИФон...
8
6
 
20
 
! Отговори
Наско преди 1 година
Мога да се похваля, че съм един от малкото, преминали от смартфон към старите GSM. Най-важното - не блея постоянно в интернет да си губя времето. Освен това старите телефони са по-компактни, по-здрави и с по-силна батерия. Вече 1 година съм със старата си Нокия С2 и съм много доволен!
7
0
 
6
 
! Отговори
ba4i kiko преди 1 година
a niskite zaplati,kakvo pri4inqvat?
6
3
 
26
 
! Отговори
lqlq преди 1 година
Не ви ги причинява смартфона, сами си ги причинявате!
5
1
 
25
 
! Отговори
BILL преди 1 година
Смартфона е отличен помощник, ако го използваш за смислени неща.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ТАЗИ РЕВОЛЮЦИЯ В ТЕХНИКАТА ПОСТЕПЕННО ЩЕ ДЕЕВОЛЮИРАМЕ И ЩЕ ЗАЕМЕМ ОТНОВО ПРИВЕДЕНАТА ПОЗА НА МАЙ МУ НАТА.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той смартфонът действа и на половата ориентация. Ефектът е силно изразен при софииските евроатлантици. Те са " обърнали резбата".
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е еволюция.Не може да спреш гората да се разлиства
1
1
 
16
 
! Отговори
!? преди 1 година
Навремето пишех доста с телехона , защото използвах скайп и други подобни заради цените за минута разговор , но сега с тези тарифи с 1000-2000 мин към всички даже нямам инсталирани приложения за съобщения, съща както не съм инсталирал фейсъ