По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов

Най-вероятно идват от Швеция, но нищо не било предрешено
268
По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов
Така ли ще изглеждат новите ни бойни самолети? Снимка: архив, Ройтерс

Сделката за изтребителите за родните ВВС пак се връща в кабинет на Бойко Борисов.

Бъдещите управляващи ще преговарят от кого страната ни да купи 8 бойни самолета, за които се предвиждат 1.5 млрд. лева.

Още по темата

Засега работната група по проекта счита, че е най-подходящо да ги вземем от шведска компания.

Нищо обаче не е предрешено, даде да се разбере служебният премиер проф. Огнян Герджиков дни преди края на мандата си. Той не скри, че по въпроса има диалог и разбирателство с Борисов. 

Именно предишният кабинет на бъдещия министър-председател в крайна сметка утвърди Инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет преди около година. По него се предвижда самолетите да бъдат придобити в периода 2018 – 2020 г.
 
Освен от Швеция, преди месец страната ни получи предложения още от Италия и от Португалия с логистичен пакет САЩ. Така бойните ни самолети могат да бъдат нови "Грипен" от Швеция, както и употребявани F-16 от Португалия и САЩ или "Юрофайтър" от Италия.
 
Окончателната дума за покупката ще е на парламента.
 
За да удължат живота на наличните МиГ-ове пък, предишните управляващи избраха Полша за ремонт на двигателите. По този договор бившият военен министър Николай Ненчев се сдоби с обвинение от прокуратурата. 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен C D уфффффф. . Боже ,щях да умра от срам ако бяха се налузели на 30 год. летящи чаиници като румънците
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 232Ти пък да не си произвеждал грипен с лявата ръка, пък Ф-16 с дясната по едно и също време, че правиш подобни анализи. Експерт такъв. Ф-16 отстъпва по повечето параметри на Грипен и това не ти е като да си купуваш автомобил. Купуваш пакет. Това е самолет с подръжка, въоръжение и всичко. Пакета с Грипен е далеч по-икономичен и в крайна сметка един грипен излиза около 30% по евтин от един 30 годишен стар немодифициран застоял капризен и неикономичен Ф-16. Чети и после давай мнения
188
0
 
4
 
! Отговори
Момчето си идва преди 6 години
Едно от нужните условия към самолетите които купуваме е да са съвместими с натовските комуникационни мрежи, модели и т.н. Ако купиш самолет, който е извън тези комуникационни модели, а варианти има 1 куп, ще е като да си купиш кола с десен волан, която трябва да се движи по натоварени шосета по които всички карат с ляв волан.Това е основното условие, което разграничава офертите като годни и негодни за обсъждане на първо време.
187
2
 
4
 
! Отговори
Момчето си идва преди 6 години
За тези, които се чудят защо няма руски оферти. Причините, че доктрината по която си правят самолетите е твърде ресурсоемка за България и че са предвидени за съвсем друг вид мисии, операции, терени, бойни полета и т.н. е едно на ръка.Русия сама не е пожелала да направи оферта, защото не желае да снабдява НЯКОИ натовски държави с определени военни технологии. И това е официалното становище на Русия. Освен това самолетите им не са съвместими с натовските комуникации и модели. Грипен е съвместим.
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СатаНАТО ти наред ли си? От целия роман, който си изписал из коментарите едно вярно не може да се срещне. Нито знаеш кой притежава и употребява Гринеп, нито имаш идея, защо ни трябва този самолет, нито си чел за какви цени става дума. Грипен излиза по-евтин вариант от Ф-16 в случая. Капиш? Питай португалците що. Онези ти предлагат 8 30-годишни каруци за милиард и половина. Разбира се на оперативен лизинг както му казваш. Грипен е нов, пак същото но за 1 милиард. Неадекватен си, момче!
185
3
 
4
 
! Отговори
кат преди 6 години
Баце ще си купи специално за него си един изтребител S класа а Цв.Цв. ще го управлява.
184
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разни гении из коментарите, които явно много обичат да спамят и много мразят да четат.АВСТРИЯ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛА Г-Р-И-П-Е-Н! Имаха бащата на грипен на име ДРАКЕН и не го ползват вече от близо 20 години! И това на което казвате оперативен лизинг си е нормалната практика в 99% от случаите на закупуване на самолет.Същите гении са тръгнали да гонят и да бият русия. Да бомбардират ростов на дон и севастопол. БОЖЕ ГОСПОДИ ОПАЗИ ОТ ТАКИВА ГЕНИИ! Слезте на земята, тогава давайте мнения!
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този самолет е известен с това, че всички държави, които са го поръчали са взели подкуп за избора си... пък като ги знам нашите управници е ясна работата.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нов самолет /от завода / се обяви и ген .Михо Михов още преди 2,3, год. И друго ние какви сме че да казваме на генерали ,спецове и летци със над 1000 часа полет на нас какво ни харесва или не те си избират което по тяхно мнение и е изгодно,надежно и безопасно ние само плащаме .Грипен ще е самолета защо ами става въпрос за доверие бе които ме разбрал ,разбрал
181
1
 
7
 
! Отговори
Един преди 6 години
Комбайнера Ненчев още не е окошарен. Почвам да се дразня.
180
1
 
1
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
Официално никъде , всъщност съм го чувал да се изказва много ласкаво за F 16 BLOCK 50 точно в аспекта му на многоцелеви изтребител , доколкото това е възможно за пилот на МиГ 29 , разбира се . Но ген. Радев е в основата на проекта за придобиване на многоцелеви изтребител , който взема под внимание единствените 3 възможни за БГ варианти , като в според заложените в него параметри победител е Грипен , а F 16 е вариант , ако на политиците не им се дават толкова пари
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за първи път чувам някой да нарича Ангола и Мозамбик "миролюбиви държави"
178
0
 
8
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
моля те , обясни ми как ? Особено с юбилейни 30 годишни F 16 BLOCK 15 в крайно незадоволително състояние от Поругалия. След 2 години най читавия екземпляр от тях ще е в музея в Крумово
177
2
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ТОПКАТА ЗА ТАЗИ СДЕЛКА БИЛА ПРИ БОРИСОВ? НАРОДЕ РАЗБИРАЙ ЧЕ ПАЧКИТЕ СА ПРИ БОРИСОВ, А ТОЙ ЗНАЕ КАК ДА ГИ ИЗНАСЯ КЪМ РАЗЛИЧНИ ОФШОРНИ ЗОНИ!
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
213 - Единствения опознавателен полет на СатаНАТО е бил на задната седалка на БМВ Е36 , точно преди да се забие в дърво по пъдя от дискотеката към Краводер и въпреки това той направи своя избор за милиард лева . Опознавателни полети не ознаават полети на задната седалка , говорим за сериозни хора и сериозни неща
175
0
 
1
 
! Отговори
Иска си Миговете преди 6 години
Все едно да качиш Радка Малката Пиратка от Москвич на Волво.Изглежда тарикатски, ама не им разбира на копчетата и няма да може да ги кара.Затуй като се заинати и не! Та Не!
174
1
 
2
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
и със 6-8 бройки от кой точно реален или дори хипотетичен самолет в света ще пребориш фашистка Россиа или не по-малко фашистка Туркиа ?
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от биографията на ген . Радев - "опознавателни полети на Ф15 ,Ф 16 , Ф/А 18 , Еврофайтър и Грипен" . Може да го провериш винаги .
172
1
 
1
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
ЮАР е единствената страна в радиус от ....хиляди километри , която е оператор на Грипен . Не се оплакват .
171
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 206 -лъжецРадка НИКОГА не е летяла на Ф-ка! НИКОГА!