По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов

Най-вероятно идват от Швеция, но нищо не било предрешено
268
По сделката за изтребителите – топката пак е при Борисов
Така ли ще изглеждат новите ни бойни самолети? Снимка: архив, Ройтерс

Сделката за изтребителите за родните ВВС пак се връща в кабинет на Бойко Борисов.

Бъдещите управляващи ще преговарят от кого страната ни да купи 8 бойни самолета, за които се предвиждат 1.5 млрд. лева.

Още по темата

Засега работната група по проекта счита, че е най-подходящо да ги вземем от шведска компания.

Нищо обаче не е предрешено, даде да се разбере служебният премиер проф. Огнян Герджиков дни преди края на мандата си. Той не скри, че по въпроса има диалог и разбирателство с Борисов. 

Именно предишният кабинет на бъдещия министър-председател в крайна сметка утвърди Инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет преди около година. По него се предвижда самолетите да бъдат придобити в периода 2018 – 2020 г.
 
Освен от Швеция, преди месец страната ни получи предложения още от Италия и от Португалия с логистичен пакет САЩ. Така бойните ни самолети могат да бъдат нови "Грипен" от Швеция, както и употребявани F-16 от Португалия и САЩ или "Юрофайтър" от Италия.
 
Окончателната дума за покупката ще е на парламента.
 
За да удължат живота на наличните МиГ-ове пък, предишните управляващи избраха Полша за ремонт на двигателите. По този договор бившият военен министър Николай Ненчев се сдоби с обвинение от прокуратурата. 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К преимуществам Jas-39 можно отнести1. сверхмалый расход топлива: почти в 2 раза меньший, чем у лгкого советского Миг-29, и почти в 3 раза чем у Су-27.2. Gripen неприхотлив в обслуживании: представители Saab заявляют, что для обслуживания самолета JAS-39 Gripen достаточно четырех военнослужащих срочной службы шведских ВВС на любой подходящей автодороге, куда сядет JAS 39 Gripen!
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведите предлагат изграждане на логистични бази и финансиране на заводи за подръжка. Което ще отвори И РАБОТНИ МЕСТА. Унгария и Чехия, които ИМАТ КУПЕНИ А НЕ ПОД НАЕМ самолети също може да поправят при нас. И въобще не правете детски анализи да намесвате Ф-35 и Ф-22 и Су-35 и чудо. Тези са за съвсем други цели, в крайна несъвместимост с нашите нужди и подръжката им струва колкото Балканския полуостров. Вземете с в ръце с вашите глупости. Грипен е правен с идеята да е за държави като нас!
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен е проектиран за държави с нужди като нашите. Американските и руските самолети са за големи държави, които имат нужда от самолети с огромен обсег и разхода по подръжка и гориво се разглежда в твърде широки граници. Освен това да вземем самолет на сума и години за повече пари от грипен, които в дългосрочен план изискват далеч по-големи разходи, да не говорим за нуждата от модернизация, пред нови прекрасни изтребители като за нас... не знам що за гений би го избрал!
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВИНАТА НА ГОДИНАТА: ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ ИЗБОРА НА ШВЕЦИЯ и GRIPEN ЗА НОВ БОЕН САМОЛЕТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС! На закрито заседание Министерският съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет, съобщи Би Ти Ви. На първо място е класирана Швеция (със самолет Грипен)
126
0
 
2
 
! Отговори
jet преди 6 години
v intrnet ima obiavi za 22 miliona euro 1 samolet gripen plus lista s rezervni chasti i tseni, hartieno upatvane v 2 knigi, lista na sevizite gripen v europa i garanty 45 godini.
125
5
 
3
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Шопа е прав. Ф-16 /последните модификации/ е по-добър от Грипен но е значително по-скъп когато говорим за нови самолети. За Ф-35 още ни "миришат чорапите". Ф-22 не се продава а и да се продава....................парите му са абсурдни. Хубавото на Грипен е, че е в пъти по-добър от всякакво руско желязо.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бразилия купува 36 грипена с оборудване и въоръжение за 5,4 млрд долара и планира да закупи още 72 самолета.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 149Ти с кой ще ходиш да се биеш с 8 самолета каквито и да са. Те им купуват нови самолети да им вдигнат самочувствието малко и защото трябва да покрием някакъв минимум даден от НАТО.
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове извинявам се ама ще отскоча до практикер да си купя един двигател за МиГ-29 че свършиха.
121
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските ракети са много умни. По времето на войната в Сърбия падаха по покривите на хората в Горна Баня
120
1
 
2
 
! Отговори
до Шоп преди 6 години
Вие затова ли твърдите че частите за изтребители се купуват от магазините на Волво и Форд? Защото сте учили във авиационно училище? Ако наистина бяхте учили в такова училище /авиационни училища няма, има академии/, щяхте много добре да знаете какво пишат по форумите. Сам се оборвате.И как всички хиляди хора от форумите се превърнаха в "платени ***" не знам. Става все по-забавно.Я кажете от кой магазин на Форд си купува части вашето "авиационно училище" ?
119
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е държава от европейския съюз както Швеция. САЩ са никакви. Грипена си е наш европейски и трябва да го вземеме а не чуждото американско.
118
0
 
1
 
! Отговори
Шегечка преди 6 години
До Анонимен
117
1
 
5
 
! Отговори
до Шоп преди 6 години
Влизате във военните и авиационни форуми и четете, този въпрос се обсъжда там от години, и то от хора, които разбират. Грипен е най-добрият вариант за нас.
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе казаха ти хората че си *** като гъба. Народа няма да плати 2 милиарда за вторични отпадъци. Тези самолети дето се опитват да ни пробутат ще отидат на *** ако не ни ги продадат. Не е възмопжно да се модернизират достатъчно за да станът съвременни самолети. С изчерпан ресурс на двигателите са и това ги прави негодни. Демек без двигатели като сегашните мигове. Освен това Грипена е с 10 пъти по добра електроника и е НОВ. Може да му се сложи всичко ново . Евтин е за експлоатация и ремонт.
115
6
 
3
 
! Отговори
Батко преди 6 години
до 132хахахах Сърбите, които нямаха пари да си поддържат самолетите и чиите пилоти имаха нальот 10% от този на среден натовски пилот успяха да свалят невидимия стелт и да ударят друг. По всяко време над Сърбия летяха повече НАТО-вски самолети отколкото сърбите някога са имали. Срещу 10-12 миг29 НАТО прати 1000 самолета 4-то поколение :Д та да си го кажем миг29/35 са най-добрите, но ти си го знаеш :Д
114
0
 
5
 
! Отговори
до Шоп преди 6 години
И с какво сегашните условия са по-особени, че Грипен-ът да е саботаж? А за армиите, в които е на въоръжение саботаж ли е? Явно тези армии се самосаботират по някаква причина. И не мога да разбера цялата галимация с резервните части - всеки, който купува самолет, има договори за поддръжка и ноу-хау. Разликата е че в единия случай купуваме нови самолети /Грипен/ а в другия - 30 годишни Ф-16. Цената за Грипен е с пълен боекомплект, а за Ф-овете е за голи самолети без никакво допълнително оборудване
113
4
 
6
 
! Отговори
До шоп преди 6 години
*** ги разправяй тия работи на чехите,те от няколко години имат Грипени и те ли са русофили?Румънците вече реват от Ф16 ,много скъпи рез.части и много некачествен монтаж на апаратурата от амер. компания извършваща ремонтите!!!
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
September 2007, Reuters quoted an official speech, the United States Central Intelligence Agency, said a U.S. F-22 fighters in the September 1, lost contact after taking off from Guam, Reuters quoted the official as saying , in the CIA intercepted military communications in China, found that the F-22 aircraft have been shot down by Chinese fighters intercepted and crashed in the mountains islands off the coast of Zhejiang, the scope of the fish
111
1
 
4
 
! Отговори
До 127-ми преди 6 години
Ти знаеш ли какво означава шведска стомана?Разбираш ли от металургия?