Българинът разтревожен от Турция, не ще изселници пред родните урни

Близо 60% избират сигурност, а правата си около 40 на сто
44
Българинът разтревожен от Турция, не ще изселници пред родните урни
Снимка: Булфото, архив

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл“.

Едва 30,9% от анкетираните смятат, че след референдума в Турция няма да има заплахи към страната ни. 5,5 на сто не могат да преценят

Още по темата

Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция, анализират от "Галъп интернешънъл“. 

61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в наши избори.

68% смятат, че е разумно да се въведе уседналостта за участие във вота, а 30 на сто са на обратното мнение.

80% пък подкрепят идеята да се спре външното финансиране на вероизповеданията.

Активната регистрация също се нрави на българина – 75% от запитаните са за регистрация на всеки, който иска да гласува.

Закономерно се възприема и идеята за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически – близо 72 на сто смятат, че това е нужно срещу 22%, които са против.    
 
В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм – 58% са против, а 40% подкрепят идеята.

Според анализаторите това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си.

Като пример те посочват, че 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение.

Повечето наши сънародници тук са на мнение, че Българите, които са отишли да живеят в чужбина по икономически причини, имат право да гласуват за български институции, защото внасят пари у нас – 63,9%.

33,4% пък казват, че българите, заминали да живеят в чужбина, нямат право да гласуват за български институции, защото техният избор ангажира живеещите в България.

В отношението си по класическата дилема "национална сигурност или човешки права" 57,7% избират сигурност, а права – 38,1%.

49,1% имат положителни очаквания за новия парламент, а 24% имат отрицателни.

Това е закономерният кредит на доверие за всеки нов парламент.

Служебното правителство се възприема толерантно от българите  - близо 50% от запитаните казват, че имат неутрална оценка за работата му.

Идеята за увеличаване на пенсиите среща подкрепа от 92,9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българинът му е писнало не толкова от изселници, колкото от нахалници. А комшиите на югоизток са на челни позиции в тази класация.
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Козият рог е опасен за България.
12
14
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Според наличието на елементи от типа Симеонов -Каракачанов във властта носи много повече опасност за националната сигурност и най вече за финансите на страната ,което скоро ще се усети.Ограничаването на граждански права няма как да донесе позитиви.
11
6
 
22
 
! Отговори
българина преди 6 години
Това не е новина, а закон който трябва да бъде приет, тюрбаните в анадола
10
8
 
30
 
! Отговори
до BURSA преди 6 години
А Вашите деца (и внуци, ако имате такива) в Бурса знаят ли Български език, щом България е Ваша РОДИНА ?
9
7
 
36
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 6 години
Децата на много български турци, изселели се в Турция, не знаят да говорят на български език, дори само по тази причина не трябва да определят политическото развитие на България.Твърдо съм за отнемане на правото да гласуват и определят бъднините на България на всички които не са живеели в България поне последните 6 месеца преди изборите.Пълна забрана на финансирането на религиозни организации, домове и училища от чужбина ! Важи и за всички НПО !
8
32
 
17
 
! Отговори
BURSA преди 6 години
Няма да позволим нов възродителен процес и ново етническо прочистване в България...майка България е и наша РОДИНА и ние си я обичаме....но фашистите ВЪН ВЪН ВЪН от управлението на Европейска БЪЛГАРИЯ......СРАМ и ПОЗОР е в новия век България да се управлява от фашисти които денонощно насаждат етническа злоба и омраза в обществото
7
37
 
17
 
! Отговори
BURSA преди 6 години
Българина от векове е комплексирано и злобно стадо,за всеки си проблем обвиняват ту турци,ту роми,ту бежанци....егати краставици стадо...колкото и да забраните българите са на изчезване а и не е фатално
6
4
 
26
 
! Отговори
смЕх преди 6 години
Проблема не е само и толкова с тях, а с местните първосигнални табори които са се нароили и при знак от бароните си в които е кеша тръгват и вече решават и ще решават крайните резултати от всякакви избори. На практика всички умишлено сме поставени в патово положение и докато не се въведе образователен и имотен ценз съдбата на всички ни за съжаление ще се решава от местните аборигени.
5
9
 
14
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Българина му се сервира тя тревожност от медиите,за разфокусиране от факта ,че България умира и се изселва масово.Новия обръч от фирми им сервира филми.На предните избори 60 хилаяди гласа сега 50 хиляди .това са максимум два депутата от партията на ДС -Бългрия-ДПС....Кво се плашим толкова не знам....
4
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не 60% а 90% не искат шалварковците да идват и гласуват тук!!! Не живеят тук, неграмотни и незнаещи, турчеещи се до невероятна степен. Като нямат нищо българско, защо ще идват тук. Радев в прав, само живеещите тук и грамотните, минимум средно образование.
3
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е решение защото има 10 милиона турци в ЕС с ЕС паспорти и те гласуват и имат повече гласове в ЕС от българите. Решението е излизане на България от ЕС и НАТО и няма да зависи от чужденци.
2
5
 
17
 
! Отговори
MARSH OT TUKA преди 6 години
SAMO TE NI TRYABVAT DANI TORMOZYAT.KAKVA RABOTA IMAT TUKA MARSH OT TUKA.
1
4
 
23
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Турция уволни 10 000 души от полицейските и службите за сигурност през последните 2 дни. Ердоган е параноичен колкото Сталин - само му липсва Берия и НКВД.