Мандат даден, мандат приет! Борисов реди трети кабинет

ГЕРБ и Патриотите имат седмица, за да завършат преговорите за коалиция
Обновена: 27 апр 2017 11:48 | 27 апр 2017 10:33, Веселина Йорданова
75

Снимка: Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер за трети път Бойко Борисов прие мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Борисов е номинацията на най-голямата партия в парламента за министър-председател, за което заместникът му Цветан Цветанов прочете решението на парламентарната група.

Още по темата

От своя страна президентът Радев каза, че възлага на излъчения за кандидат за министър-председател съставянето на правителство със свой указ от днес.

"Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност", се обърна Радев към Борисов.

"Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник", допълни президентът и пожела успех на лидера на ГЕРБ.

Победителят на предсрочните парламентарни избори ГЕРБ подписа коалиционно споразумение с Обединените патриоти, защото не получи достатъчно гласове за самостоятелно управление.

Заедно двете формации имат 122 депутати в 44-то Народно събрание.

Разговорите за кабинет продължават, като имената на министрите се очаква да станат ясни буквално в последния момент. Голяма част от тези, които ще излъчи ГЕРБ, най-вероятно ще са от предишните две правителства на партията.

Борисов има една седмица да реализира успешно мандата и очакванията са, че на 4 май новото правителство ще положи клетва.

За момента е ясно, че в него ще има четирима вицепремиери, някои от които ще поемат и министерства.
Структурата ще повтаря тази от предишния му мандат, но ще се вземе предвид, че ни предстои председателство на ЕС в първата половина на 2018 г.

Очаква се служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков да отчете мандата си във вторник следващата седмица, да заседава за последно в сряда и да предаде властта на новия-стар премиер в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трети мандат на единствения бандит сред премиерите и единствения премиер сред бандитите, ще е Трета национална катастрофа. Ако някой е прочел програмата му, ако това е програма, просто пожелания, нищо за икономиката, производството, сел.стопанство, за Малкия и Среден бизнес, за науката и образованието, за висок стандарт и съвременна медицина. Нищо! Само заеми и харченето им. Не може ужасно прости и полуграмотни да градят бъдеще! България ще слиза надолу докато се срине съвсем.Пак си го изберете!
5
4
 
3
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Портретите от стената май имат по-интелигентни физиономии.
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога повече няма да гласувам за патриотите, те продадоха идеята!
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кабинет от крадливи фашисти-не мерси!
2
10
 
19
 
! Отговори
factotum преди 6 години
ОСТАВКА!!!
1
7
 
16
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 6 години
Я, боколина що гледа така, като, че ли не са и сменили памперса?