Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

Открити са и нередности в материалната база и здравните грижи
Обновена: 27 апр 2017 07:38 | 27 апр 2017 07:00, Елка Василева
48
Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия
Снимка: архив, Булфото

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често взимат цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише "Монитор".

„Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета“, обясниха от АСП.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така, за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

„Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл“, обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал.

Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: старчески домтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
Защо сегасе излагат тези данни?Отдаван- ако не още от социализма се знаеше, че в старчески дом се влиза ТРУДНО, вземат ти цялат пенсия.По-късно вече имаше обяви за частни домове, където официално пишеше, че се плаща 800-900 лв.( логично, ако ти купуват лекарства, памперси, смяна на дрехи..)Ако желаещият има пенсия 150-300лв. или няма, а и НЯМА кой да го гледа, то АКО има жилище го прехвърля на дома, за да го гледа.( НИКОЙ не знае КАК гледат.. но аз съм чела обяви по вестниците...) Доста съм възр
22
2
 
20
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Така е в цял свят или не четете вести от чужбина , редовно излиза някой подобен случай . моята прабаба до последно си живя вкъщи , но си беше с акъла и нямаше нужда да носи пелени , я вземете да гледате у вас някой трудно подвижен дето пълни гащите час през час , който не знае в кой ден живее и като пусне газовия котлон се сеща да драсне клечката 15 минути по-късно.
21
4
 
19
 
! Отговори
аник преди 6 години
Самата истина.Цялата пенсия на майка ми отиваше директно в дома.Какви проценти остават за тях-пълна глупост.Всичко което и беше нужно купувахме ние- лекарства памперси и храна понеже тяхната не се ядеше.Абе да не попадаш в такъв дом.. но знае ли човек какво го чака..........
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази шветска шема върви от доста време. има стотици села с по една шепа самотни старци които отгоре на това са неподвижни. срещу препис на земя и къща и пенсията им се дава хляб и вода по три пъти на ден докато старците не решат да си запалят дюшека и да се избавят. мила родна картинка. сега тиквочага подрисоф явно е решил да препишае бизнесо на лакеите си. такива неща не се случват без протекции от съд, нотариуси, минцифайки, социални служби и т.н.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още не съм стигнал до възраст за старчески дом или пенсия, но кого ще санкционират, като със сигурност не се вмествам в СТАНДАРТИТЕ ЗА ХРАНА от боба и лещата където жуля ежедневно за да мога поне децата да изпратя на училище и да хапнат нещо в училищната столова по различно от боба и лещата у дома!
18
4
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
В държавните старчески домове таксата е 70% от пенсията и нищо повече, но сами разбирате, че пенсията на едни е 200 а на други 600лв, и тук отново по-работелите и осигурилите се издържат останалите...Има и такива, които са дали апартаментите си под наем а са постъпили в страчески дом като живеят доста прилично(за възрастта си) срещу минимално заплащане а наемите от апартаментите им се спестяват или се взимат от младите...а те обикновено са и най-недоволните и капризните...Това са факти!
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обират им пенсиите, но нищо не правят за тях, забравени са от държавата тези хора! Срам за управляващите!
16
2
 
16
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата статия трябва да е.МАСОВО ПОЛИТИЦИТЕ ОБИРАТ НАРОДА - ЛИШАВАТ ГИ ОТ ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ!Кога ще прочетем нещо подобно по нашите медии?
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно къде се храни по- добре пенсионер с 180 лева пенсия.В старчески дом, където има 3-4 хранения на ден, легло, осветление, отопление и някой с когото да размени няколко думи или в собствено жилище, залязан да се оправя сам и да поема всички разходи.
13
3
 
20
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Не това е пътя на слабака............................Народен съд за всички *** докарали България до тук. Едни като бъде осъден и пратен да *** камъни в Белене за 20-30 години. Внеапно тази държава ще почне да се оправя.Евроталантическата олигархия в България е завзела всичко
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички плюето срещу домовете, но дефакто те са пълни, защото не можете или не искате да се грижите за възрастните си родители.
11
3
 
24
 
! Отговори
Народен съд преди 6 години
Това му се казва капитализъм и евроатлантизъм... Това са ценностите докарани от запад. Парите над всичко. Всичко в името на успеха.. И преди да се включат *** да ми говоряъ глупости. Това което го правят тези хора е същотот което го правят банките, ЧЕЗ, ЕОН,Топлофикация итнн.. Само дето техните кражби ги водят законни..
10
3
 
16
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
България не е била по зле! Ето едно реално месечно извлечение за заплата,че и задължително в банка да вземат от него такси и комисионни :) То на смехът ни избира вече Тик Так :) "InfoDirect:.................. +360.93 BGN OT ......OOD Zaplati"
9
4
 
17
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Емиграция...масова.За да не стигате дотам.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
presledvan.blogspot.bg/2017/04/blog-post.html?m=1
7
2
 
24
 
! Отговори
до номер 1 преди 6 години
До Анонименсъс пенсия от 137 лева няма да те пуснат да помиришеш вратата на старчески дом. Таксата е от 700лв нагоре
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление, по-слабия винаги епрецакван.Масово хората смятат, че така и трябва да бъде, без да си дават сметка, че и те самите са працакани.
5
2
 
26
 
! Отговори
secret splendor преди 6 години
Публична тайна е,че слагат ръка не само на пенсите им,а и на домовете им.Лошото е,че старите хора получават лоша грижа,защото въпросните хора се опитват да се отърват по-бързо от тях за да прибарат имуществото им.
4
4
 
34
 
! Отговори
Приказки преди 6 години
Стандарти за храна?!? Защото всички останали възрастни извън домовете имат възможност да си осигуряват пълноценно хранене?!? Стига лицемерие