Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

Открити са и нередности в материалната база и здравните грижи
Обновена: 27 апр 2017 07:38 | 27 апр 2017 07:00, Елка Василева
48
Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия
Снимка: архив, Булфото

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често взимат цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише "Монитор".

„Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета“, обясниха от АСП.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така, за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

„Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл“, обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал.

Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: старчески домтакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само " домовете обират старците си"Хотелите и ресторантите масово обират клиентите си.Вземат им пари за обслужването цез да питат дали са млади или стари.Днеса.беге прекалява с пропагандите си
2
3
 
23
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Домове обират старци ? Не ги обират домовете , а хората .... То така става и с децата . Взимат им полагащите им се пари... Трябваше ли да ме изненада този факт ?! Никога не е било иначе ....
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерието е безгранично.За 137 лв пенсия месечно кой ще направи пълноценно меню, ремонт на стаята си, а и да си плати издръжката( ток, вода, парно). И колко са 30% от 137 лв. , които старците харчели " за каквото си поискат". Едва ли им стигат и за лекарства.С тия 70% от 137 лв трябва да платят и " високи" заплати за обслужване на старите и болни хора, изоставени в домовете от близки и роднини.