Сиамските близнаци от Сливен – все още заедно. Ще ги оперират ли?

Фондът за лечение на деца отказва, интервенцията е невъзможна
28 апр 2017 12:00,
23

На сиамските близнаци Янко и Богдан, които се родиха в края на август в сливенската болница, им е било отказано лечение в чужбина.

Лекарска комисия, свикана от Фонда за лечение на деца в чужбина, е констатирала, че разделянето на децата е опасно за живота им.

Още по темата

14-годишната майка на близнаците - Мария, разказа пред Bulgaria ON AIR какво е състоянието им към днешна дата: "Богдан е добре - храни се, играе си, смее се, плаче след нас, познава ни. Янко не е добре - подут, увреден, на главата му има две големи дупки. От очите и носа му излиза слуз. В кома е", сподели с мъка Мария.

Децата са настанени в дом "Майка и дете" в Бургас. Роднините на момченцата не виждат как сами биха могли да се справят с трудната ситуация.

"Написаха, че разделянето е анатомично невъзможно и функционално непълноценно", коментира свекървата на Мария. По думите ѝ лекарите в чужбина също са отказали да приемат децата с аргумента, че за да разгледат случая, близнаците трябва да бъдат изпратени от лекар в България.

А от Фонда коментираха случая така: "За тези две дечица е взето решение от един външен експерт, който казва, че разделянето не може да бъде осъществено, а второто е взето от междуболнична национална комисия, свикана специално за този казус. Лекарите са категорични, че разделяне не може да се осъществи, тъй като това е рисково и за двата близнака. Лекарите в самия обществен съвет коментираха, че децата има обща храносмилателна система, имат обща кръвоносна система няма как да се осъществи това разделяне", обясни д-р Пенка Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
7
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Що ни занимавате с глупости бре???
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Узаконена педофилия! На това ли разчитате да се реши демографският проблем?
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12не могат да ги вземат, защото са под лекарско наблюдение.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак лошия фонд за лечение в чужбина отказва! Хайде пак bTV и БХК да почнат да вдигат врява, ей как пратиха Байрамча у Германия, че тук докторите не са достатъчно добри за тях! А защо майката не си гледа децата, а ги е връчила на държавата?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ще се намесят бе, само чакат да приключат нещата, за да имат материал. После ще съдят държавата, споко.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как така свекървата на Мария коментира.... кой е разрешил брак с 14 годишно момиче???
8
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо 14 годишни деца раждат деца, къде е държавата, закона и превенцията. 14 г. е нормално вече да правят секс, явно дали са цигари, българи...но може да правят секс без да раждат деца, които ще страдат и колкото и гадно да звучи на държавата ще струват огромни средства. Защо хиляди деца са в институции, защо има толкова чакащи, защо не се осиновят децата в чужбина, като се има предвид че чужденците са толерантни, приемат и деца с увреждане и особено в Англия е безкомпромисен.
7
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдаО, да кръвосмешението изобщо не играе никаква роля за раждането на деца с аномалии, ама изобщо. А ако това децата да са сиамски близнаци, не е аномалия, ами здраве му кажи. *** щом твърдиш, че няма никаква роля в случая...
6
31
 
9
 
! Отговори
мда преди 6 години
Нито одобрявам възрастта на родителите, нито факта за наличие на близка роднинска връзка. Да не говорим за факта, че от нашите здравни осигуровки отиват при хора които не се осигуряват, но ми е малко нанагорно невежеството на коментиращите. С риск да ме оплю..т моля ви проверете и сами и разберете че няма доказана причина за появата на сиамски близнаци (използвайте световни реномирани МЕДИЦИНСКИ източници). а колкото до поведението на нашата държава наистина ми става жал за тези деца...
5
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК няма ли да се намеси и да направи нещо? Все пак става дума за техните любимци. От къде на къде докторите ще отказват операция! Ама ха!
4
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми така става когато 14-годишни спят с близки роднини. Ама нали са си "традиции", та никой нищо не смее да каже по въпроса.
3
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко моме младо си още ще си направиш поне още 5 ама този път гледай да нямате роднинска връзка
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bedniii bylgarski narode dokoga schte plaschasch za gibelta si?
1
6
 
64
 
! Отговори
Данко преди 6 години
14 годишна майка ! Няма държава няма народ само пумия *** !