141 г. Априлско въстание: България почита героите

Жителите на Копривщица правят възстановка на събитията от 1876 г.
Обновена: 1 май 2017 08:54 | 1 май 2017 08:52,
30

Днес България отбелязва 141 години от избухването на Априлското въстание. По този повод жители на град Копривщица се превъплъщават в образи на български герои, дали живота си за Освобождението на България.

Във възстановката ще се включат близо 140 човека, а най-малкият сред тях е на 3 години.

Събитието, което жителите на Копривщица ежегодно организират, има за цел да ни пренесе назад във времето, през 1876-та година, когато на 20-ти април /по стар стил/ избухва Априлското въстание, разказва Bulgaria ON AIR.

Геори Тиханек, Тодор Каблешков и Танчо Шабанов са само част от образите, които ще бъдат пресъздадени.

Участниците определят Априлското въстание като "апогея" на борбите на народа ни за освобождение.

"Най-масова и организирана борбата се оказва през април 1876-та година, което предизвиква и намесата на външните сили и идва освободителната война", сподели Дончо Мрънков от сдружение "Традиция".

Повече от 15 години някои от участниците влизат в една и съща роля, други пък сменят своите герои, но всички определят превъплъщенията си като огромна чест  и начин за поддържане на българския дух.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ердоган преди 6 години
да ви е честит априлския празник .в който се опълчихте срещу империята.тя е снизходителна.не ми увищожи а ви остави да се гордеете с измислената си история.храни куче да те лае....
22
0
 
0
 
! Отговори
do ZAPISKI преди 6 години
aide bez da spomenavame amerika(zapadno evropeiskite otrepki prateni tam) po sushtoto vreme izbivat milioni severno-amerikanski indianci ....
21
2
 
0
 
! Отговори
Levski преди 6 години
pomnete mi dumata baiovci - KOITO NI OSVOBODI TOI SHTE NI POROBI
20
1
 
2
 
! Отговори
Записки преди 6 години
Американският журналист Макгахан и колеги 1876: "Отново погледнахме грамадата от черепи и скелети пред нас. Забелязахме, че всичките са малки, и че парчетата облекло, смесени между тях и пръснати наоколо, бяха части от женски принадлежности.Тогава всички те са били жени и момичета. От седлото на коня аз преброих над сто черепа, без да включвам тези, скрити под другите кости на страхотната грамада, нито тези, разпилени надалеч и нашироко из нивите"...
19
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Всички,които пишат подигравателно за България и саможертвата на дедите ни са турски мекерета.Не им отговаряйте,така ще изкажете презрението си към техния коментар!
18
3
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Светла им памет на всички,които са дали живота си за да ни освободят от турския гнет.Няма друг народ толкова изстрадал от робство,като нашия.Поклон пред паметта им!
17
0
 
2
 
! Отговори
художника преди 6 години
До чаоАко не знаеш, да ти припомня - мишките са тези, които първи напускат кораба. Хахахахаха, МИШОК !!!
16
2
 
8
 
! Отговори
Простете ни! преди 6 години
Поклон, поклон, поклон до земи на Вас, истинските Българи от Априлската революция за свобода и законова държава България, която "да свети сред другите народи", както беше мечтата ви и за която умряхте!Простете ни на нас, недостойните ви наследници.
15
2
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Бунт! Востание! Ердо-Борисов ке падне!
14
3
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Вечна памет и поклон пред нашите български предци! Дали живота си, е са се борили срещу турските и,,зверги. Поклон пред паметта им!!!
13
3
 
11
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Турските платени мекерета да мълчат!
12
2
 
6
 
! Отговори
до 8,9 преди 6 години
Жал ми е за теб
11
7
 
3
 
! Отговори
naco преди 6 години
Коя ,България?! НАРОДЕ????
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смели юнаци, да се светят имената им!
9
15
 
11
 
! Отговори
бай ГАНЬО преди 6 години
Българската държава да се управлява от Султана,видяхме и виждаме че бай *** за нищо не става освен за кражби и корупция,лъжи и измами...а и политиката на третополовия съюз е тотално сгршена...при Султана поне не се толерират продажници и мекерета като Кунева,Дянков,Костов,Цветанов,Боко Рапона,Гергов,Симеонов,Каракачанов,Джамбазки и още други българи продажници които изпиват кръвчицата на бедното стадо
8
16
 
10
 
! Отговори
Високата Порта преди 6 години
Алууууууу за какво " Освобождение" се говори Кики...при СУЛТАНА бяхме по свободни и демократични,да си кажем истината 141 години РОБСТВО и ГЕНОЦИД над народа,вечен глад и мизерия,убийства и самоубийства и то благодарение на Българи управници национални предатели и мекерета...великия СУЛТАН е съхранил Българския дух в продължения на векове насам,а сега с своята си алчност за пари и власт,злоба и омраза България е на път да изчезне от картата на света.......БЪЛГАРИООООО събуди сееее
7
17
 
5
 
! Отговори
чао преди 6 години
Най-вече почитаме мишките. Бъкали сме от мишки в миналото, бъкаме от тях и днес. От 9 милиона мишлета на 7, чакам с нетърпение цифрата да падне до 5-6, че е по-близо до най-правилната цифра - 0.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес пак страдаме и сме подтиснати, но от собствените си "юзбашии".Народа измира или бяга по чужбина, нищо не се е променило освен управниците, които обаче са най-големите патриоти.
5
4
 
16
 
! Отговори
1876.... преди 6 години
ТУРЦА КЕ ПАДНЕ".... Аз забих ръждивия нож в сърцето на Османската империя"
4
3
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Туркия ке падне!