Първи май: Ден за празник, Ден на труда

Днес се поставят въпросите за защита на работещите хора
1 май 2017 07:58,
42
Първи май: Ден за празник, Ден на труда
Снимка: архив "Булфото"

На 1 май отбелязваме деня на труда и на международната работническа солидарност.  В България той е официален празник.

Денят се свързва с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света. 1 май е и ден на международното работническо движение и на левите движения.

Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души.

В България първият опит за отбелзването на деня е направен през 1890 година от Типографското дружество. Първи май е обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

У нас днес прояви за Първи май организират БСП, КНСБ, Подкрепа и др.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: бспработниципърви май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
31
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 6 години
Аз не знам какво да направя, за да не отглеждаме повече плевелите, които ще задушат Отечеството. Тези, които изпращаме да ни представляват, гледат на тях като на електорални единици. Плевелите просто не бих ги поливал. Те не могат да се скубят, правят на купчини и подпалват. Микрорешението ми е да браня себе си и дома си с нещо, което прави 9 мм дупки!Вярното решение е другаде, свързаное с отминалия Празник на труда. А ти не бъркай нещата и не казвай, че знаем малко! Знаем много! Видях Аушвиц!
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 25Доста от казаното за газовите камери е под въпрос. Днес знаем малко за онези събития. могло е и да не се стига до крайности.Но ти много добре знаеш, че някои ни се качиха на главите от "благодарност" за това, че ги хрантутим и търпим мързела, наглостта и безобразията им.Така че, ако не искаш да се стига дотам - до портали с такива надписи, постарай се да направиш нещо полезно в тази насока, на първо време да подкрепиш идеята да не се дават помощи на здрави хора, за които има работа!
25
0
 
32
 
! Отговори
До №25 преди 6 години
До BGНяма такава поговорка, има надпис на едни порти! На теб ти харесва това, което е било зад тези порти и тези, които са командвали газовите камери! Смазаха ги! И новоизлюпените фашаги ще смажем! Кълнем се!
24
0
 
38
 
! Отговори
до бай ганю преди 6 години
Докато гледаме само за далаверата ще сме на туй дередже.
23
8
 
32
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
не схващам логиката и смисълът нещо такова да се празнува някой ще ме светне ли къде е голямата далавера ?
22
7
 
33
 
! Отговори
1 май ?!?! преди 6 години
Тотално и непоправимо увредени мозъци...20 човека на трибуната и 20 публика . А един шмоторок изведе едни дечица и им набута руски знамена в ръцете...за 1 май...
21
8
 
34
 
! Отговори
BG преди 6 години
На този ден най отива хубавата немска поговорка "Arbeit macht frei" - на другарите им дай само да мързелуват, да се самосъжаляват и да искат много пари без работа
20
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре ,че много раб.класа на митингите!Едни празнуват ,други работят за да ги хранят!Другари, дайте да дадем!
19
0
 
42
 
! Отговори
работник до 22 преди 6 години
Да си работник не означава , че си физически труженик . Умственият труд е също вид работа , при това изнурителна.Благодаря за поздрава. Всичко най - добро и на Вас.
18
1
 
45
 
! Отговори
Всичко най-хубаво! преди 6 години
До работникСпециални поздрави и на теб, защото си написал нещо много разумно!И аз възприемам така този празник, не го политизирам, нито мисля, че той е само на онези, които са ангажирани с изпълнителски, физически труд.Мисля, че това е празник за всички, които с труда си допринасят някаква полза за обществото.Честито на всички такива хора!
17
13
 
38
 
! Отговори
! преди 6 години
Не зная какво ще празнуват тийнейджъри,пенсионери със знамена в ръка, мотористите, нарекли се "нощни вълци" от любов към Путин!???( какво работят??), но ОТВРАТИТЕЛНОТО е, че се превръща 1-ви май в ПРАЗНИК на СЪВЕТСКАТА армия!!???Масата ще ходи там, където я водят.Оглупели и обезумели.Нали УЖ ДЪРЖИТЕ на РБългария???( отнася се за БКП?БСП).
16
5
 
46
 
! Отговори
големият проблем преди 6 години
Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма! Честит 1-ви Май!
15
1
 
39
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Честито и на тези , които ни четат.
14
1
 
41
 
! Отговори
Честит празник преди 6 години
на всички коментатори, които редовно пишат тук!За тях посещаването на този сайт е нещо като трудов ангажимент. За едни работното време е постоянно, за други е свободно, по техен избор.Да са живи и здрави и да продължават да пишат интересни и забавни неща тук!:)
13
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празник на шудрите.
12
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече няма работници - има роби и безработни.. хора прекарани , не пролетариат , а прекариат.
11
2
 
52
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ако по в царско време е имало бедност то поне е имало и работническа класа, за златние седемдесете на миналият век да не говорим. Днес работническа класа няма, има само роби на труда.
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-VI MAI E PRAZNIK ZA YADENE NAPIVANE I *
9
12
 
36
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Дадаа...най двелия лозунгМирТруд МайРоби и страдания докрай!
8
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от най-светлите лозунги на 1-ви май е:МирТрудМай