5000 души не достигат в армията: Пред колапс ли е МО?

Ангел Найденов смята, че армията е недофинансирана
2 май 2017 10:07,
65
5000 души не достигат в армията: Пред колапс ли е МО?
Снимка: архив Булфото

"В армията не достигат над 5000 души – войници и офицери", заяви бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му системата е пред колапс.

"За последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали и зоната на търпимост на експертите", категоричен е той.

Найденов изброи три причини за състоянието на армията ни – първата е системното недофинансиране в системата, втората – остарялото въоръжение и бойна техника, а третата – непопълнения личен състав.

"Заради непопълнения личен състав, българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи", заяви пред bTV Найденов. Той допълни, че настоящото финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията.

"Ако държавата ни не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили", поясни бившият военен министър.

Липсата на кадри в системата Найденов смята, че се дължи на недосатъчното заплащане, както и затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове.

"Има и друг проблем – неграмотността. Липсата на достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за българската армия", допълни Найденов.

За новите изтребители

"В последните 10-15 дни би следвало служебния кабинет да остави това решение на следващото правителство", смята Найденов.

На закрито заседание Министерският съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място е класирана Швеция" със самолет "Грипен".

"Това е експертната гледна точка. Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нови самолети не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага", поясни Найденов.

Той добави, че служебното правителството не е трябвало да стигне до това решение и да предопределя избора на предстоящото редовно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Пагубната политикоикономическа с-*** няма как да не рефлектира и в-у армията. Безхаберието на партиите и техните върхушки с хоризонт на мислене мах 4 години може много скъпо да ни струват!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези, които имаме, какво правят в Карлово и София. ЗАЩО НЕ СА НА ГРАНИЦАТА " да осигуряват "териториалната цялост и суверенитета на страната и неприкосновеността на държавната граница" както пише на едно място.
53
0
 
4
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
Връзкарите дето не могат да покрият изискванията ги назначават , но умните и можещи кандидати ги късат на изпитите , защото не са дали съответната сума пари или нямат познат които да ги уреди. МВР И ПОЖАРНА и навсякъде В ТОВА ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВАстава с връзки, после се чудете защо младите бягат, а тези които са тука робуват за по 400 - 500 лв.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАМЕ 36000 ДУШИ НА БЮДЖЕТА НА ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО.ОТ ТЯХ 26000 УНИФОРМЕНИ И 10000 ЦИВИЛНИ ЧИНОВНИЦИ - ХАЙЛАЗИ С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ.ИМАМЕ ДВЕ СТАРИ ФРЕГАТИ ОТ 1960 Г. И ЧЕТИРИМА АДМИРАЛИ.ГЕНЕРАЛИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ, КОГАТО АРМИЯТА БЕШЕ 150000.КОЛКОТО РАБОТЕХА ТОГАВА В МИНИСТЕРСТВОТО, ТОЛКОВА СА И СЕГА.
51
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 6 години
А нашият "елит" го е страх от силна българска армия. Защото му се присънва градинката пред кристал, с главата на Стамболов. И за това, всячески се търси начин да няма такова животно - българска армия. Сега ще се еподмажем на амеликанците - дисциплина в която от Бай Тошово време сме много силни, и ще купим португалските тлошляци. Те ще останат на земята след пет - шест години, а "елита" ще дига рамене и ще казва, че няма пари. И така докато не изчезне тази държава.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5000 недостигат, поради заложените планове и изчисления на номенклатурчици-фуражки-стратези. Ако си оптимизират дейностите ще се окаже, че ще може и без 5000 храненика, които не правят нищо по цял ден
49
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Каква армия бе, армия имаше до 1989-та!
48
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Вярно ли бе, другарю Найденов? Коя държава какво ни предлага? Т.е. ако правилно те разбирам, няма да купим за баснословни цени португалски трошляци седемнадесета ръка за охрана на въздушно пространство, а за да можем в случай на криза да викаме "Чичо Доналд, помагай ... "?! Яко. Е ти ставаш за военен министър, колкото *** за зеле. Но поне изплю как ще ни изработят, де. Защо пак няма да купим новия Грипен, а ще вземем трошляци за които от сега ни се смеят.
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашата армия след 1944 си беше пълно посмешище, че и сега е същото.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо ви е армия,като тя изпълнява чужди заповеди - ту в американски "мисии" по света,за защита на техните интереси,ту не трябвало да пази границата,защото това не била функцията и(?!),ту,ако случайно я придвижат до нея,е престъпление да употребява оръжие срещу нашествениците,които си влизат необезпокоявани в кошарата..Че за какво ви е тогава армия - за генериране на гешефти за политици,от покупка на скрап за "въоръжение",от господарите ни ли?!Сега ще сънувате някогашната наборна армия!!!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най доброто решение армията да се попълни с бежанци. Няма нищо лошо в това. Британската армия е почти от наемници. Има световна практика. Без туй нашите младежи са в чужбина. Освен в Айти областта и в чистотата, което се заема от братята роми къде ще намериш млади за под пагон. До сега 28 години къде бяха крадливи политици та сега се сетихте, че нямаме армия. То млади хора не остана в Б-я ние искаме силна армия????
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто вече не е модерно, друго си е да си DJ или хипстър с неясна професия. В почти всички професии у над заплащането не е особено високо, така че това едва ли е единствен мотив. Освен това ми прави впечатление, че все повече мъже си избират по- женски професии- учители, касиери, и т.н, изобщо да работиш нещо мъжко май вече е привилегия на жените.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Служил съм 26 месеца в Звездец и Грудово. Ужасни полкове с по 1000 войника и много техника. Храната беше отвратителнa! Помия. Старшините крадяха като луди. Имаше много учения с походи по 60 км, стрелби, облазване с танкове, палене с нaпалм. Наряди през 2 дни. Ял съм консерва от 1954 година, св.варено. Мръсотия, за WC да не говорим. Ако ще се прави армия трябва да е по Амер.стандарти, качествена храна и много тренировки. Иначе старата простотия ще се върне.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЧЕРА КАТО Я ГЛЕДАХ ТАЗИ "АРМИЯ" ПО ТЕЛЕВИЗОРА УМРЯХ ОТ СРАМ ВЕ...ЗА ТЯХ НЕ ЗНАМ..АБЕ ТЕ СЕ ПЪНАТ И ДАЖЕ НЕ МОГАТ ДА МАРШИРУВАТ БЕ..КАМО ЛИ ДА ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ!ЕГА СИ ПАРОДИЯТА!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу 5000 евро месечно плюс 20 месечни заплати за всяка мисия извън страната. Мога да се запиша в БГ армията.
40
1
 
8
 
! Отговори
rodo преди 6 години
И като сложим и една трета дами които са сега в армията /нямам против дамите но не им е там мястото/.
39
5
 
2
 
! Отговори
да преди 6 години
С'орос-п'едалите умират от страх да не би България да възстанови армията, която десетилетия се стараха да унищожатне ви минават вече к'урвенските номера
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако първо говорим пък после мислим, значи зад говоренето се крият дребни парични интереси Ангеле. Дребни, на фона на това, което губим.
37
1
 
6
 
! Отговори
До12 преди 6 години
Моето момче,на този хал сме НЕ защото нямаме армия а защото нямаме образование,да те светна.Аз съм карал казарма на 18год,сега. Съм на 32,израстнал съм кажи речи сам,работя от 15годишен.Такива като мен ако имаше държавата......Айде лек ден,че в Англия искат работа,НЕ приказки;)
36
1
 
8
 
! Отговори
vah преди 6 години
Ква армия кви 5 лева??? Армията има 6 хил. на ръководни длъжности демек шефове, всеки иска да е зад бюрото и да не познава полевите условия на работа. То за гвардейци няма желаещи и не могат от 2г да си запълнят бройките, кво остава за армията. Разсипаха я тази държава, е...ха и майката тези продажни политици.