Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.


235
Още от
Напиши коментар Коментари
206
0
 
4
 
! Отговори
евхф98ъ308 92фливдх преди 10 месеца
"В същото време работодателите признават, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%."
Обясни го това на хората, които се затрудняват със заплатите, които им плащате. Хората да работят за 150 лв, а вие да си карате мерцедесите и поршетата? фОстата! Ще почивам и толкоз. Аре дгд.
205
1
 
3
 
! Отговори
nasko преди 10 месеца
Значи навит съм за това което предлагат само ако вдигнат заплатите с 60%!
204
1
 
8
 
! Отговори
Счетоводно преди 10 месеца
Проста сметка. Дните в календарната година са 365. Официалните празници в България са общо 11, освен определените със закон почивни дни(събота и неделя), които за тази година са 105. Това общо прави 116 почивни дни.
Предложението на "бизнесмена" 251 дена работни е 365-251=14 дни =>почивни са само 12 недели в годината+още два дни.България е законова държава с определени от закона официални празници и приета от закона 5 дневна работна седмица. Мързеливи ли сме или той е алчен и нагъл?
203
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз лансирам "нова" идея - всички пуснали предната идея да увиснат на дърво/стълб!!!
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На червените другари ФОРМИРАЩИ РАЗНИ РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ИМ СЕ УСЛАЖДА ТРУДА НА РАБОТНИЦИТЕ, ДА СИ ПРИПОМНИМ КАК ИМ СЕ УСЛАДИХА ЗАВОДИТЕ, ИМОТИТЕ НА ФАБРИКАНТИТЕ ОКОЛО 9 СЕПТЕМВРИ- СОБСТВЕНИЦИТЕ ГИ ИЗЯДОХА БЕЛЕНСКИТЕ ПРАСЕТА, А НАС С ДЕМАГОГИИ НИ ВОДЕХА КЪМ КОМУНИЗЪМ ДЕРЯЙКИ НИ КОЖИТЕ, А СЛЕД ТОВА СИ ПРИСВОИХА ВСИЧКО. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е НАКАЗВАН ОТ ГОДИНИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ДУШЕГУБЦИ- НЯМА ДА ГЛАСУВАШ ПРАВИЛНО- НАКАЗВАТ ТЕ С 16% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОДАТА- ВАРНА, 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА
201
0
 
3
 
! Отговори
До 214 Работодател преди 10 месеца
Мая не спада към категорията ''толкова си може" и тази сума определено не я устройва, но няма избор, защото гледа болен родител. Иначе отдавна и тя да е напуснала милата ни държава!
200
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бизнеса да се м'ести в друга държава като не му харасват почивните дни в България.
199
0
 
23
 
! Отговори
2013 преди 10 месеца
По света все повече се обсъжда намаляване на работната седмица до 4 или 3 дена, или намаляване на работните часове до 6. Има достатъчно мнения, и то от крупни работодатели. На нашите пишман такива 3 почивни дни повече за годината им е проблем.
198
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Подарени почивни дни"! Подарени бе! ха ха ха тоя *** ме разби! Ба'ти самочувствието! От кога са подарени бре!? Ще ме скъсат с тази своя комплексарщина и снобизъм! Синове на вчерашни овчари се изживяват богове!? Подарявали те! ха ха ха :D
197
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблема е само един безумно голяма админестрация и безмислени организаций.....!!?? Много лапачи ????
196
3
 
14
 
! Отговори
малоумен преди 10 месеца
До Работодател

Ако изповядваш такива смешни разбирания си за съжаление човече! :) 1 Работниците ти са прави да не си дават зор докато чакат заплатата си защото и да си дават ти повече едва ли ще им дадеш! 2. Паницата не е ТВОЯ а ОБЩА за всички които работят с теб! С ТЕБ А НЕ ЗА ТЕБ!Не се вземай много на сериозно като феодал. Така губиш! Ако искаш хората ти да работят съвестно и на максимум СПОДЕЛЯЙ по справедливо плодовете от успеха на компанията ви! Просто съвет!
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Батко 3 няма да позволи ,ако не иска парламента да гори и свисти.
194
0
 
8
 
! Отговори
ФЕН преди 10 месеца
Абе, а тия лакомници, т.н. работодатели, питаха ли хората от туризма, горивата, гумите,... какво мислят за почивните дни? Щото куцо и сакато се изнася по знайни и незнайни курорти да почива и харчи....
193
0
 
33
 
! Отговори
Мене преди 10 месеца
Проблема на работододателите не е в почивните дни, а в това че трябва да ги плащат двойно. А в България не обичат да плащат. Но ние знаем и друго пускаш си болничен и пак ще почиваш.
192
8
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 10 месеца
До 194
Или за толкова може Мая или тази сума я устройва. Като не и харесва да промени нещо.
До Собсвеник на фирма
Като работодател те разбирам, хората свикнали на заплата има няма работа си знаят че в края на месеца те парите ще си ги вземат,та за какво да си дават зор ! Няма как да обясниш на хора който винаги гледат в чуждата паница на теб какво ти е като човек даващ заплати и разправяйки се с Държавни институции .
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
суби, скуби, скуби
поне на две на три.
190
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
айде да не се лъжем почти никой не плаща извънреден труд България
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
де бре, като работехте при мутрите, бой, е.. , и без пари! сега ги тачите и споменавате, като възрожденци, /особено журналистите/! се'а кои са най-лошите, работодателите, тия дето плащат данъци, да плюскат ромето кебапчета ... дано се задавите!
188
0
 
2
 
! Отговори
Булгарише демокрация преди 10 месеца
До seira

Ами затова е ПРАЗНИК бе,***!
187
1
 
12
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 10 месеца
Да не реват т.нар. ''РАБОТОДАТЕЛИ'',че ще го обработват сополив.