Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!

АИКБ настоява да се фиксира минимум работни дни в годината
2 май 2017 14:00,
235
Нова идея срещу празничните почивки: 251 дни работа!
Снимка: архив Булфото

Бизнесът лансира нова идея срещу почивните дни и поиска да се определи минимум от работните дни в годината, който да не бъде прекрачван.

Асоциацията на индустриалния капитал в България изчисли, че почивните дни през тази година ще са рекорден брой – 117 срещу едва 248 работни и обяви 2017-та за най-мързеливата година в България.

"Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от подарените почивни дни през тази година", изчисли председателят на АИКБ Васил Велев. Според него, ако искаме българската икономика да расте с по-бърз темп, подаряването на почивни дни трябва да спре.

Още по темата

"Трябва да определим прагът за работни дни в годината, под който няма да падаме. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251", предлага Велев.

Според него в зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, могат да се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни.

"Нещо повече - подаръкът, когато го има, е по-добре да се направи за някой петък, след национален празник, паднал се в четвъртък", разви идеята си шефът на АИКБ.

Той обясни, че бизнесът ще настоява да се промени Кодексът на труда и това ще бъде предложено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Анкета сред членовете на АИКБ за поредицата почивни дни през май показва, че повече от тях, 53%, са работили на Международния ден на труда. В същото време работодателите признават,  че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%.

Велев обясни, че този висок процент показва, че бизнесът работи на загуба в почивните дни.

"При преработвателната промишленост например, около 50% са разходите за суровини и материали, около 25% е разходът за труд, а останалите около 25% са външни услуги, енергия, амортизации, печалба и др. Ако разходът за работна заплата е двоен, за този ден фирмата е на загуба, т.к. обичайната печалбата на компанията е около 10% и при двойни разходи за труд – тя се превръща в 15%  загуба.", аргументира се той.

Анкетата показва, че всеки шести работник у нас не е почивал на 1-ви май и че над половин милион души са имали нормален работен ден.

"С допитването се развенча един мит, че работят само онези фирми, на които им е скъпо да спрат. Само една четвърт са такива – 26%. А 32% от компаниите отговарят, че работят, защото имат много работа. 21% заради срокове и ритмичност, 11% са в туризма. Има и 5%, които работят заради контрагентите си в чужбина", обясни още Велев.

Данните показват и че в 22% от фирмите всички служители са работилит на пълен работен ден на по празниците. Като основна причина за работа по празниците, компаниите посочват – прекалено много поръчки - 32%, както и непрекъсваемия процес на производство – 26%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
4
 
! Отговори
евхф98ъ308 92фливдх преди 6 години
"В същото време работодателите признават, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни - 62%."Обясни го това на хората, които се затрудняват със заплатите, които им плащате. Хората да работят за 150 лв, а вие да си карате мерцедесите и поршетата? ***! Ще почивам и толкоз. Аре дгд.
202
1
 
3
 
! Отговори
nasko преди 6 години
Значи навит съм за това което предлагат само ако вдигнат заплатите с 60%!
201
1
 
8
 
! Отговори
Счетоводно преди 6 години
Проста сметка. Дните в календарната година са 365. Официалните празници в България са общо 11, освен определените със закон почивни дни(събота и неделя), които за тази година са 105. Това общо прави 116 почивни дни. Предложението на "бизнесмена" 251 дена работни е 365-251=14 дни =>почивни са само 12 недели в годината+още два дни.България е законова държава с определени от закона официални празници и приета от закона 5 дневна работна седмица. Мързеливи ли сме или той е алчен и нагъл?
200
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лансирам "нова" идея - всички пуснали предната идея да увиснат на дърво/стълб!!!
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На червените другари ФОРМИРАЩИ РАЗНИ РАБОТОДАТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ИМ СЕ УСЛАЖДА ТРУДА НА РАБОТНИЦИТЕ, ДА СИ ПРИПОМНИМ КАК ИМ СЕ УСЛАДИХА ЗАВОДИТЕ, ИМОТИТЕ НА ФАБРИКАНТИТЕ ОКОЛО 9 СЕПТЕМВРИ- СОБСТВЕНИЦИТЕ ГИ ИЗЯДОХА БЕЛЕНСКИТЕ ПРАСЕТА, А НАС С ДЕМАГОГИИ НИ ВОДЕХА КЪМ КОМУНИЗЪМ ДЕРЯЙКИ НИ КОЖИТЕ, А СЛЕД ТОВА СИ ПРИСВОИХА ВСИЧКО. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е НАКАЗВАН ОТ ГОДИНИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ДУШЕГУБЦИ- НЯМА ДА ГЛАСУВАШ ПРАВИЛНО- НАКАЗВАТ ТЕ С 16% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОДАТА- ВАРНА, 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА
198
0
 
3
 
! Отговори
До 214 Работодател преди 6 години
Мая не спада към категорията ''толкова си може" и тази сума определено не я устройва, но няма избор, защото гледа болен родител. Иначе отдавна и тя да е напуснала милата ни държава!
197
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнеса да се м'ести в друга държава като не му харасват почивните дни в България.
196
0
 
23
 
! Отговори
2013 преди 6 години
По света все повече се обсъжда намаляване на работната седмица до 4 или 3 дена, или намаляване на работните часове до 6. Има достатъчно мнения, и то от крупни работодатели. На нашите пишман такива 3 почивни дни повече за годината им е проблем.
195
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Подарени почивни дни"! Подарени бе! ха ха ха тоя *** ме разби! Ба'ти самочувствието! От кога са подарени бре!? Ще ме скъсат с тази своя комплексарщина и снобизъм! Синове на вчерашни овчари се изживяват богове!? Подарявали те! ха ха ха :D
194
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е само един безумно голяма админестрация и безмислени организаций.....!!?? Много лапачи ????
193
3
 
14
 
! Отговори
малоумен преди 6 години
До РаботодателАко изповядваш такива смешни разбирания си за съжаление човече! :) 1 Работниците ти са прави да не си дават зор докато чакат заплатата си защото и да си дават ти повече едва ли ще им дадеш! 2. Паницата не е ТВОЯ а ОБЩА за всички които работят с теб! С ТЕБ А НЕ ЗА ТЕБ!Не се вземай много на сериозно като феодал. Така губиш! Ако искаш хората ти да работят съвестно и на максимум СПОДЕЛЯЙ по справедливо плодовете от успеха на компанията ви! Просто съвет!
192
0
 
8
 
! Отговори
ФЕН преди 6 години
Абе, а тия лакомници, т.н. работодатели, питаха ли хората от туризма, горивата, гумите,... какво мислят за почивните дни? Щото куцо и сакато се изнася по знайни и незнайни курорти да почива и харчи....
191
0
 
33
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Проблема на работододателите не е в почивните дни, а в това че трябва да ги плащат двойно. А в България не обичат да плащат. Но ние знаем и друго пускаш си болничен и пак ще почиваш.
190
8
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
До 194Или за толкова може Мая или тази сума я устройва. Като не и харесва да промени нещо.До Собсвеник на фирмаКато работодател те разбирам, хората свикнали на заплата има няма работа си знаят че в края на месеца те парите ще си ги вземат,та за какво да си дават зор ! Няма как да обясниш на хора който винаги гледат в чуждата паница на теб какво ти е като човек даващ заплати и разправяйки се с Държавни институции .
189
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
суби, скуби, скубипоне на две на три.
188
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде да не се лъжем почти никой не плаща извънреден труд България
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
де бре, като работехте при мутрите, бой, е.. , и без пари! сега ги тачите и споменавате, като възрожденци, /особено журналистите/! се'а кои са най-лошите, работодателите, тия дето плащат данъци, да плюскат ромето кебапчета ... дано се задавите!
186
0
 
2
 
! Отговори
Булгарише демокрация преди 6 години
До seiraАми затова е ПРАЗНИК бе,***!
185
1
 
12
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Да не реват т.нар. ''РАБОТОДАТЕЛИ'',че ще го обработват сополив.
184
0
 
31
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Да се научат да спазват кодекса на труда и тогава да реват !