Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
6
 
5
 
! Отговори
redordead преди 6 години
Въпросът е, че ако имаш дете ще живее тия 10 години в нормални условия, а не в лишения, както твърди човекът с 2-та чифта дънки.Важно е да вложиш в образованието си, тогава ще имаш по-добра работа и няма да ти е проблем да се справиш и с кредит и с това да имаш повече от 2 чифта дънки. Казвам го от опит - преди 6 години взех кредит за 20 години, като ще го изплатя за под 10 и не съм се лишавал от нищо през това време. 2011 апартемнтът ми беше 75к евро с гараж, сега е над 100.
195
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото е по-лесно защо... аз не живея при родителите си от както завърших висшето си образование. Повечето мъже го правят защото е по-лесно. Мама да готви, да чисти, да пере и да си държат заплатите за себе си. Изумителното е, че дъщерите намират начин да се махнат и да се изнесат но не и синовете. Дори в семейството ми има примери за мъже по над 50 години, които още живеят с майките си! Не мога да си представя да съм под чехъла на мама и тате и да съм зависима, ама за другото се изисква "топки"
194
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Свекървата - най- големия дразнител. Животът с нея е огромно изпитание (оцелелите заслужават орден Стара планина!!!!)."Aз пък инцидентно спах с мойта...
193
12
 
8
 
! Отговори
redordead преди 6 години
това със сибирането на пари 10 години и как си се лишавал, е мн. глупаво. Ти може да не си дал на банките пари, но си си пропилял 10 от най-хубавите години в живота, а тях няма кой да ти ги върне. Пари се изкарват и се губят. Да не говорим, че 10 години ако събираш пари, за да си купиш нещо, се изяждат от инфлацията. Например, желаният ти апартамент струва през 2017 70 000 евро - ти решаваш да събереш до 2027 тези пари, но когато ги събереш, той вече е 100 000 например, ама си с 10 год. по-дърт.
192
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е добър вечер, в държава с доходи от третия свят, а цени от белия свят как да станат нещата. Чиито роднини са имали пари и децата им ще имат. Останалите масово ще си мизерстват до живот.
191
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всичко е пари, мили хора! Майка ми буквално се отказа от мен, когато се изнесох при приятеля ми, при това той си е съвсем нормален човек, не някой наркопласьор или престъпник. Наслушах се как жени на по 22-25 г. са си " съсипали живота" , като са забременяли от партньора си, вместо да запишат втора магистратура или докторантура. Живеем в държавата на вечните тинейджъри и сами сме си виновни!
190
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свекървата - най- големия дразнител. Животът с нея е огромно изпитание (оцелелите заслужават орден Стара планина!!!!).
189
5
 
15
 
! Отговори
... преди 6 години
На 23-24 се завършва висше. На 25 как ще си купиш жилище? Откъде с тия цени да си взема аз гарсониера и да е, като струва 70 000 лв. Българина давал 30% за наем, добре ама от 900лв 30% са 300, остават 600 за да платиш на топлофикация, Чез, Мтел, Нет1, ЦГМ. После сложи 200лв данъци и излиза че трябва да живееш с 150 лв на месец. КАК?
188
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде да живеят, бе доби*тъци смо*тани? Давате ли им заплати, че да живеят на друго място? Да не са луди да вземат кредити и да пълнят гушите на банкерите. Те ли не искат да са отделно, ама държавата е ск*апана.
187
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майките са много нелогични същества - хем синчето им да си намери перфектната жена, хем да не харчи " грешни" пари за наем или кредит, а да си стои при нея да гледат сериали. Ами, няма как да стане!
186
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До 211. Абе бай ... . Ти ли ще казваш кое е нормално и кое не , ти точно където си също един див селянин , който като повечето ,които си мислят , че след като са отишли да живеят в града са вече граждани. Ти като си толкова отворен що не си стоя на село , ами от града даваш акъл на хората как и къде да живеят. Вместо това върни се от там от където си дошъл и прави всичко възможно и което е по силите си да върнеш *** по селата . Поне така ще поосвободиш столицата и ще населиш селата.
185
1
 
7
 
! Отговори
до 209 преди 6 години
"Няма държавни жилища, а в САЩ и Германия 70 % са бездомни или на квартира до живот"-В САЩ и Германия 1 % са бездомни, тези които са на квартира така са си избрали ,защото си харчат всичките заработени пари, познавам много пестеливи българи които след 10-15 г. в САЩ имат изплатено собствено жилище.
184
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е възможно всички да се струпаме в София, а в същото време в провинция затварят цели 50 села за 2016 г.
183
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази глупост за отделянето няма нормално обяснение не можеш ли да стартираш живота си с готово жилище и с парите които печелиш да се развиваш и просто да вървиш независим и силен напред тегленето на пари за жилище те прави роб на банката цял живот прави те роб на работата защото няма работа няма вноска губиш всичко банката прибира и дома и парите които си внесъл защо трябва да трепериш цял живот родителите са ти приготвили свободата а ти искаш да бъдеш по западен образец цял живот подчинен
182
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма държавни жилища, а в САЩ и Германия 70 % са бездомни или на квартира до живот.
181
3
 
6
 
! Отговори
До 206- Оня преди 6 години
.Абсолютно съгласен с теб. Точно в това е проблема.Това че живееш в дома на родителите си но САМ СИ ИЗКАРВАШ ХЛЯБА е,,друга бира". А да си на 30-40 и да чакаш те да те отглеждат-това е синковец. И точно тези които са по цял ден пред клавиатурата са точно такива или тинейджъри.
180
1
 
3
 
! Отговори
До 202-Анонимен преди 6 години
Хубаво,,съчинение" си написал, ама вземи завърши най напред училище,научи правописа,вземи матурата и тогава се организирай с ваЩе. Учи и работи и наистина ще може да си купиш къща.
179
2
 
13
 
! Отговори
Оня преди 6 години
Проблема не е че синковеца живее при мама и при тати...А това че мама и тати ми дават всичко ,квото поиска ...купят му кола платят ми застраховката ....глобичките...телефонче ...и т.н. и т.н.... и той вече е велик гъзар...нр му е пукнало кокалче за всичко което притежава...мързи го да бачка , и това е нормално ...нали има кой да дава...това той го приема за даденост и очаква че винаги ще му се дава на готово..ее какво да стане от него....маминото....
178
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumЗа мен лично по-важен е този факт, че на българинът му се живее при мама, защото просто е неспособен да живее отделно! И тогава няма значение дали му харесва или не... дали му се живее с нея или не! Той просто си стои хванат за полата на майка си!
177
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно във скандинавските страни, статистиката говори че има най-голям брой самоубииства. Пак там пият най много. Може би щото са много добре и са самостоятелни. До 34г живях при наще, апартамент 120кв. Повечето ми приятели на квартира по 2-3ма в 60кв. Аз си събрах пари, купих 90кв къща и наще с радост отидоха там. Сега всички умници дето ми се подиграваха взимат ипотечни, та от цялата работа да са независими спечелиха тарикатите, банки и рентиери. А от сплотено семейство по хубаво няма.