Лечението на Самуела – в задънена улица! Причината?

Проблем между фонда и болница спира процеса
3 май 2017 09:30, Петя Славова
5
Лечението на Самуела – в задънена улица! Причината?
Снимка: Facebook

Четвърти месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция. Парите са отпуснати от държавата, но проблем между Фонда за лечение на деца и частна болница спира операцията.

"Операцията е належаща с оглед изправяне на гръбнака й, който се изкривява постоянно. Органите вече са изместени. Ако интервенцията не бъде направена, гръбнакът на Самуела ще се изкриви още", обясни пред Нова тв  бащата Емануил Куриан.

Още по темата

Болницата, в която родителите искат да се извърши операцията, обаче няма договор за обществена поръчка, което е причината от Фонда да не дадат парите.

"Правилникът на Фонда не позволява да се дадат парите на лечебно заведение, което няма такъв договор", обясни д-р Тинка Троева, директор на Фонда за лечение на деца.

Това обаче нарушава конвенцията за правата на детето на ООН.

По думите на д-р Троева несправедливо се вменява вина на Фонда, защото има положително решение, процедурите са спазени и парите съществуват.

"Решението е частните болници да разгледат Закона за обществените поръчки и да решат по коя процедура ще ги сключват", каза тя.

Според нея вината за случващото се е в болниците. Лечебните заведения пък прехвърлят вината върху правилника на Фонда.

"Има други болници, които са сключили такива договори", заяви директорката на Фонда.

Бащата обаче настоя, че няма друга болница, в която да се извърши тази операция, тъй като няма подготвен екип.

"И да направим операцията в друга болница тя пак трябва да наеме екип от лечебното заведение, в което искаме да оперират детето", заяви още бащата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: фонд за лечениеСамуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Ако детето беше на някого от сътрудниците или началниците, до сега да е направена операцията... В днешно време човешкият живот не струва НИЩО, дори и детския! Накъде отиде тоя свят....
3
1
 
11
 
! Отговори
сс преди 6 години
Болничната мафия до сега да беше уредила коя болница да вземе парите и да плати част на нужния екип, дори и той да е от друга болница. Кой и защо пречи е въпроса?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е българия - виновни никога за нищо няма. Жалко, че това детенце го изпитва на собствения си гръб. В преносен и буквален смисъл.
1
3
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Проблема е в това, че не се казва примерно Айше и в това, че е прекалено бяла и руса...