Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
21
 
! Отговори
Нико преди 6 години
Те да бяха и 1000 лева. Искам да видя с очите си работодател който предлага 1000 лева заплата а, младежът отказва.Нещо май са се объркали със сумата.Да повечето биха отказали 500-600 лв,но на хиляда се съмнявам.
186
0
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Разберете, произведеното от вас, винаги е много повече, отколкото ви се заплаща. Останалият капитал генерира за работодателя обществено положение и власт. Така той изработва своята недосегаемост и става политик. Пресен пример е примерно Марешки, за Борисов въобще не говорим;)))
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички без опит и претенции пожелавам те самите да станат работодатели и тогава да дават на недоказани зайци и по 3-4хил. Месечно
184
1
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
А, не само младоците се мръщят. И аз също. Че какво са 1000 лева в България? Махни им едната нула и това е реалната им стойност! Па искат и да рабоптим повече, ако може без почивни дни. Абе по-младите да питат нас, дет сме попрехвърлили вече възрастта за младост. Работодателя е Вълк, вие сте за него овчиците. Поговорката в България е: "Ако искаш да забогатееш, вземи си работници". Затова правилно: минимум 1000 лв и говорите нагоре, като осигуровките да си ги плащат те, не да влизат в сумата за заплатата. Тоя тарикатлъци, ние ги знаем отдавна. Разберете, произведеното от вас, винаги е много пов
183
5
 
4
 
! Отговори
до Пешо преди 6 години
Пешо никой не ограбва никого.Работодателя не ги е накарал на сила да работят.Той им е предложил цена на която да закупи техния труд и те са приели.Това че шефа правил пари пестейки от заплати не е виновен за нищо.
182
2
 
6
 
! Отговори
пешо преди 6 години
истината е че ако работодателя ви кара чисто нов мерц/бмв и ходи на почивки по скъпи курорти а вие през това време се чудите как да свържете 2та края това е признак че работодателя ви ограбва,не винете себе си,за всичко е виновен човека който не ви дава пари срещу труда с който вие поддържате неговия луксозен начин на живот от там нататък вие си правете сметката как да постъпвате,вие ще кажете-всички плащат така, да но защото така е организирана политиката за да ви краде от заплати,данъци и т.н.
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам образование но съм специалист в моята област.Въпреки че тук работих за 1500-2000 лв ,заминах за чужбина защото там за професионалисти в областта плащаха 3500-4000 евро на месец.Поработих 2 години.върнах се и си открих фирма.Печеля толкова колкото печелих и в чужбина като работник.Мога да печеля и повече ако пестя от заплати.Както правеше стария ми шеф.Сега им натривам носовете на Конкурентите защото им крада най-качествените кадри!При мен има опция за растеж при тях няма!
180
0
 
21
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Стига с тея платени статийки!Малко ли младежи изгонихме от тая държава че да продължаваме да ги гоним!1000 лв са нищо дори и за човек без опит защото в чужбина ще платят в пъти повече също за човек без опит.Опитните къде са? Там където ги пратихме.Сега не само ще трябва да се задоволяваме с хора без опит но и да им плащаме като на хора с опит и да се молим да не избягат и те!
179
0
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ИНТЕРЕСНО КАКВО ПОКАЗВАТ ТЕЗИ МЛАДИ И НЕОПИТНИ В ПРОИЗВОДСТВОТО. ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ МЕСТНИ ФЕОДАЛИ НЕ ИМ ЛИ ПАДА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА ОТ ТАРИКАТЛЪЦИ. НА ЗАПАД ПЛАЩАТ ЗАЩОТО ТЕЗИ ХОРА ИМ ВАДЯТ ПЕЧАЛБА А НЕ С ДАЛАВЕРИ. ЗАТОВА И СЕ ЗАДЪХВАТ ЗА КАДРИ. ДОКАТО НЕ СЕ НАУЧАТ ДА ПЛАЩАТ ЗА СТОКАТА "ТРУД" ИМА МНОГО ДА СЕ ВАЙКАТ А НЯКОИ И ЗАТВАРЯТ. ТОВА ГИ ОЧАКВА. НЕ МОЖЕ САМО ДА ВЗЕМАШ БЕЗ ДА ДАВАШ. ПРИРОДНА ЗАКОНОМЕРНОСТ. СТИГА ВЕЧЕ С ГОЛЕМИТЕ ДЖИПОВЕ, ПАЛАТИ, ЕКСКУРЗИИ, ЛЮБОВНИЦИ И Т.Н. ПОУМНЕЙТЕ ФЕОДАЛИ.
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пешо Магистратура имаш по икономика .. мечтал си станеш да станеш началник , но станал магазинер , затова са ти виновни политици.. Чок тамах , чок зарар.. лакомията води до бътака ..
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е а какво е 1000лв заплата 500 Евро???
176
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 6 години
до Безпартиен, опитах и за себе си да бачкам и магистратура имам и много хора са като мен , държавата е виновна на 100% защото конюнктурата се създава от властта, тя позволява един работодател с чадър от общински съветник да си прави каквото си иска с работниците и да няма наказание за него от институциите колкото и сигнали да пускаш, ако политиката не позволяваше корупция и шуробаджинащина тогава и бизнес можеше да се развива,само да отвориш магазинче ти трябват 50 хил и за актове 10 хил/год
175
0
 
4
 
! Отговори
ДО 199 ! преди 6 години
Казваш че . . . Държавата не ти е проблем да имаш семейство. . . В болшинството случаи разбирай поне деветдесет процента , е виновна държавата със нейните семейни закони и съдиите си ! ! Справка - *** и посети повечко адвокати и осъдени хора заради скапания семеен кодекс и незаконосъобразно правораздаване и ще разбереш истината . Никак не е случайно че хората вече прогледнаха и преди да създадат семейство или деца първо се охарчват здраво по адвокати за да се допитат какво ги чака .
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацията умира, тъй че работните места ще стават повече, повечето останали са неграмотни и без образование и не са заплаха да ти вземат работата, знам 1 език, малко повече компютърна грамотност и си клатя краката за по 3К на месец. Вие още си мислете, че е готино да си квартален отворко/хулиган бачкащ и ревящ с 500 лв. на месец хиихихии.
173
7
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
до 193. Колега трудил си се ама не си разбрал основни неща. Държавата не ти е длъжна с нищо. Държавата не ти е проблем да имаш семейство. 15 години си блъксал за други хора, а не за себе си. Няма какво да се оплакваме от политиците. Те са такива каквито са и хората.
172
1
 
2
 
! Отговори
Лисан преди 6 години
Какво се дърляте? Никой не е длъжен да работи за малка заплата, нито пък някой е длъжен да дава голяма такава. Който както се уреди. Вечни и незаменими работници и работодатели няма.
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата."Знаем ги тия схеми - на петия месец ти казват, че не ставаш и да заповяда следващия при същите условия. После и него така и фирмичката си бачка на минимални заплати... Ама вече му иде края, старите и свикнали на всичко бачкатори отпадат, младите не се връзват на корички.
170
0
 
1
 
! Отговори
До до sante dog преди 6 години
С твоята логика трябва да се дават огромни заплати тогава - за да могат хората да са платежоспособни и да си купуват повече неща - т.е. пазара да работи. Да нещата са двустранни, но със сигурност липсата на работна ръка вдига цената на труда. Също пазара е отворен - т.е. има доста чуждестранни компании които могат да си позволят да дадат добри за нашите стандарти заплати и ниски спрямо техния. Това е деиствителноста. Който се адаптира се справя, другия пропада и така.
169
0
 
3
 
! Отговори
до 181 преди 6 години
Подиграваш се но в Германия си е много добре ако бачкаш самостоятелно. Но това е за можещи и знаещи.
168
0
 
20
 
! Отговори
пешо преди 6 години
2002 излязох на пазара на труда също мислих- ще се хвана на ниска заплата след години ще расте тогава вземах 180 лв/месец , вярно така стана но със заплатата и цените пораснаха, знам 2 чужди езика, сменил съм над 10 раб места в различни сфери от които половината фалираха, е и сега след толкова години вземам около 1000лв, но семейство не мога да имам с тая заплата, чуствам се ограбен от политиката за последните 27 години която обслужваше само олигарси, трудих се много и накрая нищо