Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм агроном , работих много малко 90-те защото не плащат .. Познавам 1-2 двама да работят от целия поток 100човека като агрономи.. А за докторите на науките друго е си доктор.. Кумата е доктор по фитапатология и работи по специалноста в САЩ.. Другия познат доктор агроном работи в Германия.. Та такива хора доктори винаги мераклии кой да ги наеме..другите работят магазинери , дори хлебопекари в САЩ
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 1500 лева вход на Форекса изкарах 3100 за месец, защо при това положение да отида при някой *** да ми дава 1000.
165
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Много отдавна е така. Типична обява за работа: Търси се търговец на XYZ с 2 висши образования, три чужди езика и 10 години стаж. Може да е студент.
164
1
 
1
 
! Отговори
до sante dog преди 6 години
Да, обаче като намалява населението, намалява и търсенето на труд, защото няма пазар или поне вътрешен пазар няма. Така че нещата са и така, и така.
163
0
 
1
 
! Отговори
до ха де преди 6 години
Ами като не са учили по-малко от нас, да плащат и на тях, и на нас по 2000 лв, защо трябва този с 1000 лв да взима колкото другия на минимална, а не обратното?
162
9
 
5
 
! Отговори
ха де преди 6 години
Абе вие на коя планета живеете?1000 лв. били малко а знаете ли , че с други специалности са на минимална.Те какво да кажат , да не са учили по малко от вас?
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 179Бай онзи дразниш ме естествено , че щом са доктори на науките , значи са защитили дисертация.. Понеже вчера гледах обявих за работа в Германия в Триваго работи един приятел , обявите са магистър с предпочитание доктор.. Vector informatik - магистър препочитание доктор.. И си мисля толкова ли доктори по комп.науки има в Германия.
160
1
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Труда е стока. Когато една стока е дефицит - цената и расте. Не са ли чували за кривата на търсенето и предлагането? Както с черешите например - студа съсипа реколтата и ще са скъпи. Така и с работната ръка - демографската криза и емиграцията намаляват драстично работната ръка - съответно цената на тази стока расте. Ако работодателите не могат да го осъзнаят значи няма да оцелеят в една пазарна икономика.
159
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то е двустранно:работниците не им се работи, търсят лекото.а работодателя не иска да плаща и търси лекото.Като цяло докато всеки не си намери майстора си търси.
158
2
 
11
 
! Отговори
Симо Щангата преди 6 години
Абе - каквото и да приказвате - сегашните чорбаджии са си стипци отвсякъде - мерят си .... с новите си коли и любовници, разправям ви за време - когато на частно на строеж в "Лозенец" са ми плащали надник 40 лв. на ден като общ работник / за сведение - майка ми в държавно учреждение вземаше месечна заплата 120 лв./. С пари от един ден работа си купувах чифт супер обувки от магазин на "Витошка"... Така че - работещите в момента на всички нива са заклещени в "менгеме"
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че нещо, ама вече и бобщи работници с основно не се хващат за под 700 лв нето и то в провинцията. Не знам работодателите през коя година живеят още, но живота през последните години поскъпна доста.
156
1
 
13
 
! Отговори
Беден работодател преди 6 години
Последните години живота поскъпна доста. 1000 лева вече не са нищо. За 1000 лв. ще си наемете някой некадърник, завършил Свищовския. Качествените кадри вече се мръщят и искат по минимум 2 хил.
155
2
 
22
 
! Отговори
Мъж 31 г. преди 6 години
Според мен точно младите трябва да получават по-високи заплати. Младия човек тепърва ще създава семейство, поколение, ще купува жилище и т.н. 1000 лв за сам човек ще стигнат да си посрещаш нуждите, но ако тръгнеш да създаваш семейство и да купуваш жилище, ще трябва бая да мизерства с 1000 лв дори и в провинцията. Аз в момента взимам 1200 лв, живея в провинцията, имам малко дете, което съпругата ми гледа и не може да ходи на работа. Плащам 200 лв заем и парите едва стигат с много лишения.
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До fizik САЩ не ме кефят , предпочитам в Германия и Холандия образованието е почти без пари , а работа има в университета и във фирми .. А искам да съм близо до България .. А дали знам английски няма начин , в магистратура не приемат без сертификат по английски С-ниво..
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Които не е съгласен със заплатата си винаги може да напусне работа и да търси по-високо заплащане! Но за него се изискват и повече умения и знания. Да сравнявате Германия с България е смешно ... Ние сме 10 пъти по малки , били сме я изолация 70 години, нямаме кой знае какви научни постижения и умове и т.н.
152
0
 
10
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
ХАЙДЕ, ПРОСТАЦИТЕ И КОМПЛЕКСАРИТЕ ПАК СЕ ЗАЯДОХА С НАУКАТА. БЕЗ НЕЙНОТО ФИНАНСИРАНЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ЖАЛКО МЯСТО.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не докторанти а доктори работят в IT сектора и заплатата им е 6000-12000 на месец.. Доктори има във Виртуалната машина , Вистеон , Има една Дъщерна фирма на ДЕЛЛ и там има доктор, това е което аз знам..
150
0
 
1
 
! Отговори
fizik преди 6 години
до 166Парите не идват от фондации, а от университета в който учиш. И не са даром, а срещу задължението да работиш за университета. Водиш упражнения, проверяваш контролни, работиш върху научен проблем с преподавател.
149
1
 
6
 
! Отговори
Адонис преди 6 години
Дипломите от Бг в Англия не ги признават,трябва да се изкара приравнителен курс мин 6 месеца с цена около 3000 паунда.И с право университета в Бг е жалка къртинка пълен застой от 1960г. на сам...
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
математик от СУ безработни няма.. това за математици и физици че са безработни е пропаганда на ЦРУ..