Приоритет за МТСП - реформата при инвалидните пенсии

Преговорите за минималната заплата ще продължат, увери Бисер Петков
17
Приоритет за МТСП - реформата при инвалидните пенсии
Министър Бисер Петков. Снимка: БТА

Новият социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата при инвалидните пенсии.

Очакванията са тя да е готова в началото на 2018 година. По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма. 
 
Министърът припомни и стъпките, по които ще расте минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст . Първото увеличение ще е от 1 юли 2017 г. - 180 лева. Второто от 1 октомври - до 200 лева. 
 
По отношение на механизма за минималната заплата, Бисер Петков каза, че ще ползват постигнатото по време на служебния кабинет и преговорите ще продължат, предаде БТА.
 
Той увери, че ще бъде осигурена приемственост както в политиките, така и в хората, които ги реализират.
 
Министърът подчерта, че за него е чест, че поема щафетата от Гълъб Донев, доказан експерт в социалната област. Според Петков постигнатите резултати са добра основа за бъдещата работа на екипа на социалното министерство. 
 
Служебният социален министър Гълъб Донев определи Бисер Петков като доказал се професионалист, човек, който знае и може да работи в средата, в която работи Министерството на труда и социалната политика. 
 
Донев отбеляза, че след този тримесечен мандат политическият екип на МТСП оставя едно добре работещо министерство, състав от служители, които са изключително компетентни и отговорни. 
 
Служебният министър отчете успех с безработицата, която по думите му е една от най-ниските от 2009 година насам - 7,6 на сто и нарежда България под средното ниво на безработица за ЕС. За трите месеца над 53 хиляди са новоразкритите работни места, а 50 хиляди безработни са започнали работа. Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира националният план за действие по заетостта, каза Донев.
 
Според него са постигнати и добри резултати в сферата на трудовите и осигурителни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
4444 преди 6 години
До Една българкаИнвалидни пенсии се получават при 50 и над 50 процента. Тъжната истина е че в ТЕЛК комисиите работят пенсионирани лекари, които никога през трудовия си път не са се отличавали с някаква компетентност, разбирай посредствени са, и именно поради тази причина се съгласяват на мизерна заплатка. И разбирай всичкото е субективно, лицето е примерно реално с 30 процента, но по едно агне на гергьовден, за трима човека от ТЕЛК комисията, може да стане с 50 - 51 процента и да получи пенсия
12
1
 
3
 
! Отговори
Защо г-н Петков ? преди 6 години
Уважаеми г-н Петков, наложете отмяна върху изкуствено създадения таван на пенсиите! Това е грабеж спрямо тези, които редовно внасяха своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога така? Рано или късно от Европа ще Ви потърсят сметка за това !
11
0
 
3
 
! Отговори
Вихър преди 6 години
Никой не коментира, че постепенно трябва да се увеличава и тавана на пенсийте!!! Постоянно се изкривява справедливостта и в един момент всички ще бъдат с една и съща пенсия!!! Тогава защо да се осигуряваме, а да не инвестираме тези пари сами и да се погрижим за старините си!?
10
2
 
8
 
! Отговори
Познавам един, който преди 6 години
никога през живота си не е работил. Не е ром, има средно специално образование. Бившите му съученици печелят добре, някои си построиха къщи, разчитайки само на своите заплати.Синковецът живя на гърба на родителите си и на баба и дядо си, които до края на живота си поддържаха лично стопанство.Те починаха, а също и баща му. Майка му работеше на две места, за да го храни и да му дава джобни.Сега е пенсионерка и работи като чистачка, заради него. Когато той навърши 40 г., му "купи" инвалидна пенсия
9
1
 
4
 
! Отговори
Ти не уточняваш преди 6 години
До ognyanz"На социалния минимум" са много хора, но по различни причини. Някоя цял живот не е работила, макар да е напълно здрава. Живяла е от детски надбавки и майчински. Под 50 г. е, но чрез подкуп се е уредила да взима инвалидна пенсия. Справедливо ли е това?Друг е работил 40 г., вече е над 60 г. и има сериозни проблеми с опорно-двигателния апарат, защото ставите му са в много лошо състояние. Но законът не му разрешава да вземе още 20-ина лева към мизерната си пенсия, която е под 250 лв.
8
0
 
3
 
! Отговори
Реформа - приоритет преди 6 години
Питам се, защо при тежки ставни проблеми не се дава нито една точка (имам предвид "точките", които се събират, за да се реши дали лицето има инвалидност)?Подобни хора трудно вървят, макар още нямат дори 65 г. и нерядко причина за състоянието им са специфичните служебни задачи, които са им били възлагани години наред, но последиците са възникнали след пенсионирането им.Ако се наложи веднъж в месеца да ползват такси, защото по друг начин не могат да стигнат някъде, това е непосилно за бюджета им
7
2
 
3
 
! Отговори
Била приоритет преди 6 години
"реформата при инвалидните пенсии".Това е добро решение.Но не се уточнява в какво точно ще се изразяват тези реформи. Включват ли те щателна и безкомпромисна ревизия по отношение на вечните хрантутници, решени никога през живота си да не работят, но да измъкнат от джоба на данъкоплатеца колкото е възможно повече пари под формата на осигурена издръжка?Но е наложително да се преразгледат и причините, въз основа на които се отпускат надбавки към трудовите пенсии поради реална степен на инвалидност
6
2
 
4
 
! Отговори
mtsp igra4a преди 6 години
samo taka poznavam masa narod koito sa si platili i imat telk vsi4kite do edin ste minat nanovo i pone polovinata ste otpadnat a na bas
5
2
 
10
 
! Отговори
Една българка преди 6 години
Инвалидните пенсии са заслужени, защото българите са много болни.До навършване на години за пенсия по възраст те изкарват по два - три инсулта.Някога на 55 год. за жените беше нормална възраст.След това започват да се трупат болежките, но те си имат пенсия за прослужено време и старост. Със сега действащото законодателство ние ще сме вечно млади и пенсии няма да видим.Убедих се, че това е целта на реформите.
4
3
 
13
 
! Отговори
Крис преди 6 години
Знаете ли кое е най- лошото? Ще вземат ТЕЛК-овете и на напълно заслужаващи хора, страдащи от куп заболявания, ще им намалят %-тите, ще им вземат пенсиите и за капак никъде не са добре дошли на работа, защото няма работодател, който да приема на драго сърце хора с намалена трудоспособност, па независимо с 2 висши или докторски степени. Тези хора ще бъдат принудени да си сложат край на живота или да приемат да бъдат клошари. Според мен първия вариант по би ги устроил, логичен е, за съжаление
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако под "реформа" разбираме преразглеждането на решенията на ТЕЛК на цели *** квартали, които цял живот издържаме с данъците и солидарното здравно осигуряване, задължително трябва да се направи.
2
6
 
10
 
! Отговори
zaw12929/Blog .bg преди 6 години
хората са истински болни има от какво, но вземете им пенсиите. Пратете ги в гроба! Много ми е тъжна обстановката от закани, омраза, липса на справедливост.
1
6
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Какво означава "реформа на инвалидните пенсии"? Това, което по принцип означава гербаджийска реформа в социалната сфера: да се вземе от тези, които и без това са на социалния минимум.