11 искания: Родители срещу насилието в забавачки, школа

Националното им недоволство ще е на 10 май в София
5 май 2017 12:30, Анисия Иванова
45
11 искания: Родители срещу насилието в забавачки, школа
Архив: Булфото

Родители свикват национален протест срещу честите прояви на психическо и физическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата.

Чрез проверките, предизвикани след сигнали за агресия, не се постига никакъв резултат, убедени са организаторите.

Ема Черногорска от сдружение "За децата ни" е сред потърпевшите родители. Тя е пуснала жалба преди три години, но без успех.

"Единствено и само чрез видеонаблюдение – което е едно от нашите искания на протеста, може да бъде направена реална проверка какво се случва в детското заведение при съмнения от родители за нещо нередно. Единствено такава проверка би била адекватна и би била от полза", посочи Ема Черногорска пред БНР.

Родителите поставят 11 конкретни искания, за които ще настояват по време на протеста. Под номер едно е искането  персоналът в градините и училищата да минава редовно на психо тестове, както и на тест за професионални и нравствени качества.

Второто изискване е във всяко помещение и в дворовете на градините и училищата да има камери с достатъчно висока резолюция и звук, за да могат родителите, чрез онлайн достъп с парола, да имат възможност да наблюдават заниманията.

Родителите настояват при доказано насилие над деца служителите да бъдат дисциплинарно уволнявани и да им бъде наложена забрана да заемат сходна длъжност за период от 5 години.

Друга идея е да има лимит от 5 деца, за които да се грижи всяка медсестра или педагог. В групите децата да са не повече от 20 и не повече от 20-22 в един клас в училище.

Родителите настояват още да се забрани гледането на телевизия в градините, а при прием родителите да имат право да придружават детето за по няколко часа, докато то се адаптира в новата среда.

Протестът е насрочен за 10 май от 11 ч. на ул. "Оборище" 44 в София, където се помещават общинските дирекции "Здравеопазване" и "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
учителка преди 6 години
Да, искам да има камери ! И нека се гледа как протича целият ден на 30 деца с една учителка на смяна! Тогава дано разберете какво е да си на мястото на учителя. Канила съм майки в групата и ще продължа да го правя ,но никоя от тях не успя да издържи 7 часа с 28 деца. А относно детската агресия,фактор номер едно е-ЛИПСА НА ЛЮБОВ В СЕМЕЙСТВОТО!!! Когато ми сложат камери в групата ще изиграя с децата една игра" Моето семейство" се казва и тогава да чуят и гледат родителите!
26
0
 
2
 
! Отговори
ЖороПърви преди 6 години
Big Brother is watching YOU!
25
0
 
14
 
! Отговори
38 г.с деца преди 6 години
След всички тия искания май ще си атглеждате децата у дома. НИКАКВО уважение към професия учител нямате ,мили майки, ПОЖЕЛАЛИ да имате деца!Много е лесно да изискват е от ДРУГИТЕ, но не и от СЕБЕ си!!!!!!
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ЗАПОЧВАМ ДА ЗАПИСВАМ ОТНОШЕНИЯ РОДИТЕЛ ДЕТЕ В СЪБЛЕКАЛНЯТА- ГЛАСОВЕТЕ НА АГРЕСИВНИТЕ ЛЕЛИЧКИ ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ НЕЖНА ПЕСЕН- ВИЕ ДОРИ НЕ ПОДОЗИРАТЕ КАКВО СМЕ НАБЛЮДАВАЛИ- ДЕТЕ СЕ ТРЪШКА В ИСТЕРИЯ НА ЗЕМЯТА- МАЙКА МУ ГО ДОВЛАЧВА, РИТВА ГО , ПРЕСКАЧА И ЗАМИНАВА- БЕЗРАБОТНА, ГОТОВА ДА ОБЕЗГЛАВЯВА АКО КАЖЕМ ЧЕ ПРЕЗ ДЕНЯ ПРАВИ ПОДОБНИ КРИЗИ. ИСКАМ ДА ВИДЯ ЛИШЕН РОДИТЕЛ ОТ РОДИТЕЛСКИ ПРАВА ЗАЩОТО НАРУШАВА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО СИ И УМИШЛЕНО ГО ЛИШАВА ОТ ОБЩУВАНЕ МЯТАЙКИ ГО 10/12 ЧАСА В ИНСТИТУЦИЯ.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37- извън детската градина е много добре- постоянно са вече на вън. НИКАКВИ АНИМАЦИИ, НИКАКВИ ТАБЛЕТИ- ЯДАТ, СПЯТ И НАВЪН. ИСКАМ КАМЕРИ, ИСКАМ КАМЕРИ И НА ДВОРА.
22
7
 
1
 
! Отговори
Родител преди 6 години
А защо е нужно да бъдат целодневно затворени на 50кв.метра ? За да обменят по-ефективно аерозолите, хвърчащи при кихане и кашляне? Децата в страните с доста по-суров климат са целогодишно навън. Ама кой да се занимава, я по-добре да гледат анимация вътре, а на което не му издържи имунитета, майка му да се оправя, тъкмо ще се облекчи персонала...
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.а сега си затворете очите и си представете 38 здрави деца, на 50 квадрата, които искат да се измият, пият вода, съблекат облекат, преобуят- искам камерииии и добър звук, искамм директно в интренет- нима майките не знаят колко са децата в групите, ама наистина, на празници не ходите ли, как се вмествате, оставате ли повече от 10 минути и след това не ви ли друса клаустрофобията- сладурани сте вие, които искате да прехвърлите отговорността на нещастниците които отглеждат децата ви.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно,защо родителите не поставят изисквквания към самите себе си?Училището и учителите могат единствено да спомогнат за възпитанието на децата,но не и да заменят първите 7 г.!Продължавайте да харесвате Фики,Мики,Тони и др. подобни чалга ***.и. и не се чудете,когато децата ви се самоизбиват!
19
5
 
1
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Не мисля, че родителите предпочитат децата им да плачат дни наред, вместо да стоят няколко часа на ден заедно с тях докато се адаптират. И да - децата стоят постояно затворени вътре. Извеждат ги навън 2-3 месеца само, все едно нямат якета и резервни дрехи.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя повече от 35 г в детска градина- нека има камери, но това да влизат родителите е загубена кауза от самото начало, аз съм ги молила да придружават децата си докато се адаптират- никой не е влизал за всичките тия години. Ще има и други изненади, децата викат и крещят в съблекалните, а майките изпадат в истерия и ги налагат. Моля ви сложете камери и нека ги гледаме- голям цирк е по някога- налагало се е да излизам да помагам и на двете страни.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ ЗА НОРВЕГИЯ- ЗА ТРИ ДЕЦА ОТГОВАРЯ ЕДИН ПЕДАГОГ ЗА ЦЯЛ ДЕН, 30 ДЕЦА СА ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА, РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 8 ЧАСА ДО 17 ЧАСА- РОДНА КАРТИНА В ЕДНА ГРУПА- 30/35 ДЕЦА. ИДЕЯТА ЗА КАМЕРИТЕ Е НЕВЕРОЯТНА, ДОБРЕ Е ДА ИМА ИДЕАЛЕН ЗВУК, ТОГАВА НЕЖНОТО ГЛАСЧЕ НА АГРЕСИВНАТА ЛЕЛКА ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ ПЕСЕН. ТОГАВА ВСИЧКИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ ДЕЦАТА , А ПЕДАГОЗИТЕ И ОБСЛУЖВАЩИЯТ ПЕРСОНАЛ СА ПОДЛОЖЕНИ НА АДСКА АГРЕСИЯ. ДОБРЕ Е СЪЩО ТАКА ДА ВЛИЗАТ И ОСТАВАТ РОДИТЕЛИТЕ.
16
0
 
11
 
! Отговори
Dada преди 6 години
Цялата ни система е сбъркана.От личен опит-В Холандия НИКОЙ учител не се кара на децата,нито повишава тон.Не е важно да спи 3 часа,важно е да играят навън по 2 пъти в деня(дори и зимата).Не ги натискат да зубрят стихчета,просто си пеят...Родители,деца и учители подържат връка-има комуникация.В Бг липсва тази комуникация!Ако си за заплата само -недей да работиш с деца!Не е въпроса до камери само!И да-неможе 1 учител да е с 20 деца в детска градина!
15
3
 
22
 
! Отговори
правда преди 6 години
Преди всичко всяко дете трябва да има елементарно домашно възпитание!Трябва да знае какво може и какво не може! Всички за гракнали за правата си, а къде са задълженията? Във всяко общество има правила на поведение, но говори ли някой за това у нас? Родителите преди да предявяват претенции да се замислят как възпитават децата си, ако изобщо правят това.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО УЧИТЕЛКАТА Е ВИНОВНА ЧЕ Е ДОПУСНАЛА СЛЕД ЗАПОЧВАНЕТО НА ЧАСА УЧЕНИЦИТЕ ДА СТОЯТ ПРАВИ И ДА СЕ БИЯТ. ПРАВИЛНИКА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ДА СА ПО ЧИНОВЕТЕ НЕ Е СПАЗЕН. ТОВА ЧЕ СИ Е ГЛЕДАЛА В ДНЕВНИКА Е ЗА ПРЕД И.ДИОТИ. МАРТ.СНА ГЕРБАДЖИЙСКА НЕКАДЪРНА С.***
13
3
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Учителят да не е Супермен, че да успее да предотврати нещо, което се случва за секунди?Според общественото мнение все учителите са виновни.Как един родител не отиде в МОН да ги пита защо затриват образованието с безсмислени закони и наредби?Учителят в днешно време се занимава с всичко друго, но не и с пряката си работа.
12
2
 
19
 
! Отговори
учител преди 6 години
Децата също трябва да минават психо тестове.Родителите не признават, че децата им имат проблем, а ние нямаме право да изискваме такава експертиза. От друга страна аз като учител нямам право да обучавам деца със СОП, тъй като не съм квалифицирана за това .Формално няма никакъв проблем, защото детето се води "нормално"....
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как техниката ще ви реши моралните проблеми? В училището, където пред дни беше убит поредния ученик е имало камери в класната стая и това е станало повреме на час?А питате ли се как е било преди появата на сегашните техн. средства?!Дори телефони не е имало? Това е повод да се въведе масово видео следене и това само ще влоши нещата, помнете ми думата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обедняване и безпътица са причините.
9
4
 
4
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Не се конфронтирам, просто не приемам тезата, че децата са лоши, затова се бият. Родителите са длъжни да ги възпитават и да носят отговорност за действията им, същото важи и за хората, на които сме ги поверили. Щом едно дете проявя системна агресия, работа да учителя е да вземе мерки, родителите без камери няма от къде да знаят какво се случва в училище. Малодушието на учителите и липсата на възможност за адекватни мерки е това, което кара родителите да пускат със свито сърце децата си на училищ
8
0
 
2
 
! Отговори
don преди 6 години
В училищата обучението да се извършва интерактивно дистанционно .децата да се явяват на изпити само .така ще има едни добри центрове за подготовкада има училища в коти да ходят да ги учат да четат и пишат държавни решава се проблема с учителите и тяхната възнаграждениеДнес пред училището на сина ми какво видях учители с учениците да си пушат и това е в центъра на софия небяха и прегръдки.така или иначе даваме постояно пари на частни центрове да ги подготвяме за животаама лапачката спира