При развод, при наематели: Кой да плаща на "Топлофикация"?

ВКС ще мисли ползвател или собственик е длъжник
5 май 2017 09:00,
17

Когато има двустранна търговска сделка между равноправни страни, парното се плаща от страната, упомената в договора.

Според закона е задължително при продажбата на топлоенергия да има подписан договор между двете страни, категоричен бе в студиото на "България сутрин" енергийният експерт Стоян Грозданов.

Заради различни правни становища по въпроса дали собственикът на имота или наемателят му са отговорни за заплащането на сметките за ползване на централно парно, когато има съдебни спорове за неплатени фактури, Върховният касационен съд /ВКС/ образува тълкувателно дело по казуса.

Въпросът е кой правен субект дължи цената на доставената топлинна енергия за битови нужди съгласно разпоредбите на Закона за енергетиката в хипотезата, при която топлоснабденият имот е предоставен за ползване по силата на договорно правоотношение - собственикът, респективно носителят на ограниченото вещно право или титулярът на облигационното право на ползване?

Омбудсманът на "Топлофикация-София" Деян Дянков заяви пред Bulgaria ON AIR, че основният проблем идва от стремежа на наемодателите да спестят от данъци и не декларират доходите си от собственост, отдадена под наем.

Топлофикация обаче няма как да търси отгорност в наемателя, ако няма подписан договор между двете страни, допълни още той.

Друго противоречие, на което се търси отговор е кой е отговорен за неплатени сметки за парно в жилище, което е собственост на разведени съпрузи и се ползва от единия от тях.

По този казус Деян Дянков обясни, че е много важно в подобни случаи съпрузите да съобщят в "Топлофикация-София" за развода, топломерите да бъдат отчетени и да бъдат изяснени становищата преди да се стига до съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
И кво има да мислят - длъжник е ползвателя! Да гонят него.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който ползва - той трябва да плаща.ако никой не ползва и апаратмента е празен - няма как който и да било да плаща!
14
2
 
2
 
! Отговори
До Аз съм като Слави преди 6 години
Стига си тролел! Отивай при Слави, нас такива псевдо-патриоти не ни интересуват.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще мисли!!! Ами те на Запад са го измислили още преди 100 години! Просто им изкопирайте правилата и готово! Е, няма много да ви се нрави (защото няма как да се скубе безразборно) но щом България се води че е в Евро-съюза трябва да оеднакви регулациите! Иначе хората (тези които не са прости и могат да си потърцят правата) ще продължават да печелят делата пред Евро съда и държавата ще си плаща!
12
1
 
9
 
! Отговори
t2 преди 6 години
Е нема такава държава. В белият свят е измислено и работи - като наемеш жилище, партидата минава на твое име и си длъжник докато си там. Какво има да му се мисли !? Който ползва плаща. Ама нали всичко е направено за далаверата в БГ и изглежда не е законно това...
11
3
 
9
 
! Отговори
Bi преди 6 години
Много е просто- повечето наематели са мизерници, които не притежават дори леглото, на което спят, от Топлофикация да не са луди да си търсят парите от тях , просто няма какво да вземат, докато собствениците най- малкото тряперят за имота си , така че искат или не пият една студена вода и плащат.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най- нормалното е всеки да си плаща за това, което ползва и съответно той да е длъжник , ако не може. Колко лишения сме изтърпяли заради некорекни наематели, които с цялата си наглост бягат при други хазяи, за да завличат и тях. Накрая махнахме радиаторите, с каквото искат да се топлят, депозит, висок наем и огромен контрол, няма друг начин.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия дори са си наемател, щом живееш в жилището, договорът за парно, ток...и всичко останало е на името на наематели и проблеми няма. В България такава практика няма, поради абсурдна процедура още тока ми в България е на името на предишният собственик на жилището че, защото трябваше да си взема отпуск за да отида да променя името.
8
9
 
2
 
! Отговори
Аз съм като Слави преди 6 години
Ново доказателство за липсата на единност - защо Слави е сам пред парламента!?Защо не се струпа цяла България? Защо всички го гледаме на фейсбук и пишем отзиви, къде в подкрепа, къде не? Искам плакат като на Слави и да отида пред нашето кметство, на улицата, пред полицията! Скъпи сънародници, А ВИЕ???
7
1
 
4
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
Топлофикация знае, че наемодателите крият данъци и не сезира компетентните органи?!
6
0
 
1
 
! Отговори
fan преди 6 години
Именно, вижте че за 27 години всичките ни съседи си пуснаха по- малко кръв. Не казвам, че беше ОК, но все пак народа постави някаква граница на търпимост, след която има кръв и дори тия циници гърците имат едно наум, а те са страшни наглеци. Тук сме толкова толерантни, че политиците ни нямат абсолютно никакъв страх от народа, от възмездие и.т.н.
5
1
 
9
 
! Отговори
ASD преди 6 години
По Закон трябва би трябвало да има писмен договор, но след като топлофикация не е сключила писмен договор не би трябвало да съставя фактури и да претендира за заплащането им! Налице е очевиден грабеж и съставяне на неверни официални документи с цел узаконяване на грабеж! Къде в случая е прокуратурата и защо един "незевисим" съд допуска до разглеждане искове, които не са подкрепени с писмени договори между страните? Защо държавен орган като съда се занимава с узаконяване на грабеж и принуда?
4
3
 
3
 
! Отговори
знам ли преди 6 години
Може би първо ще е добре от топлофикация да пратят една работна група до САЩ , да проучат как са решили този въпрос отвъд океана , пък после да ни дават предложения .П.П. на скоро разбрах ,че пушека дето излиза от под улиците в американските филми , всъщност е парата от тяхното парно.
3
2
 
9
 
! Отговори
fan преди 6 години
На топлофикация при тази "законова рамка" и при тези условия не трябва да плаща никои. Когато *** добиче наречено "абонат на топлофикация" го осъзнае и спре да налива там, тоест когато масово никой не плаща и тая паразитна структура закъса може и да се промени нещо, да се направят правила и всичко да започне да се плаща както трябва да бъде, вкл и наематели с необявени договори и.т.н. Само че сме телета и нищо няма да направи,
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хептен няма нашата преса на 190-о място по свобода, тва й са темите... докато боко реди далаверите...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези и много други въпроси в "тоталитарна" Русия се решиха преди години от конституционния съд. Ние в "демократична" Бългаприя не можем да припарим до него. В Русия съда реши въпросите- кой плаща ипотеката на жилище, ако тя е на мъжа, а след развода то е дадено на жената, трябва ли при развод съпруга, на когото е дадено жилището да изплаща заем, взет за обзавеждането му от другия съпруг и много други. У нас подобни въпроси се решават с години.