Нощен живот, ама в соц-а. В соц-а, ама нощен живот!

Агент Тенев за емблематичните заведения, кръчми и барове
7 май 2017 09:44,
124

В неделя в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR светският хроникьор Иван Тенев си спомня за екзотиката на нощния живот по времето на соц-а. Агент Тенев разказва от първо лице за най-емблематичните заведения, кръчми, ресторанти, които е посещавал тогава.

"От "Панорамата" в София се слизаше в бара на София (тогавашния "Гранд хотел София"). Там вече сумите се увеличаваха. Това беше нощно заведение, вариете в истинския смисъл на тази дума с балети, фокусници. Случваше се често да стоят няколко запазени маси, най-централни, в очакване на видни гости, които можеха и да не дойдат, но ако дойдат, трябваше да си имат масите. След програмата хората отиваха само за да си допият и тогава тези маси се пускаха и за обикновения посетител. Аз бях от привилегированите, защото лека му пръст на Иван Славков – той беше един от тези, които имаха всяка вечер в бара запазена маса, но тя се и оправдаваше, защото компаниите, които се събираха, и консумацията, която се правеше, бяха големи".

Целия разговор гледайте в "Провокативно" в недея от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
3
 
! Отговори
ист преди 6 години
Спомням си го този с Иван Славков, като вдигаше шише уйски като ром на сватба.
77
1
 
4
 
! Отговори
А бре читател! преди 6 години
До DO 70Онзи пише за първите няколко години след промените, когато хората наистина нямаха пари за храна, камо ли за заведение, но някои смешници все още слагаха на най-хубавите маси табелка "Служебна", да не би да я заеме някой, та като дойдат техни хора, да не могат да ги настанят на най-хубавото място, както през соца настаняваха властимащите.
76
7
 
10
 
! Отговори
МАЙНА преди 6 години
6 противоречия на социализма1. Безработица няма, а никой не работи2. Никой не работи, а плановете се изпълняват3. Плановете се изпълняват, а в магазините няма нищо4. В магазините няма нищо, а хладилниците са пълни5. Хладилниците са пълни, а всички са недоволни6. Всички са недоволни, а гласуват за
75
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Къде си живял без телевизор в 80-те? Какъв телевизор - друг въпрос. Всеки можеше да одиде на заведение, защото получаваше горе-долу еднакви пари с комшията, независимо от образование и ценз. Друг е въпросът за уравновиловката. Срещу нея се "скачаше" през 89-та, смятайки наивно, че без нея животът ще стане спаведлив
74
10
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
Не знам в кое село сте живели,но в моя град си имахме много добри ресторанти ,механички и дискотеки. Всичко беше евтино,е да нямаше банани ,но пък храната беше в пъти по- екологично чиста и добра.Режим на тока имаше, но България изнасяше ток, сега внасяме ток,внасяме домати и почти всичко..Свободни сме да ходим в чужбина,обаче нямането на пари ни спира,свободни сме да ходим да работим в чужбина,защото в БГ е безработица,хора умират от студ и глад по най-демократичен начин в 21 век в БГ
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ?баш си беше 80-те години режима на тока, много добре си спомням като учех в техникума 83-87 година как втората смяна в училище зимно време ни гасеха тока и все пропускахме последния час, после в казармата като спирха тока палехме агрегати за караулното, даже пред ЦУМ имаше 2 големи агрегата които ги пускаха през 2 часа та да има ток в магазина
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84аре стига си лъгал бе, то в РСВ-тата които беша отвратителни кръчми малката ракия и салата беше към 3 лева, а кашкавал пане почти никъде не се предлагаше
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ток нямаше, магазините бяха опразнени и да имаха нещо няма с какво да си го купиш, за "лукс" като кола и телевизор да не говорим
70
14
 
5
 
! Отговори
? преди 6 години
Какъв режим на тока през 80-те, режимът на тока беше началото на 90-те.
69
9
 
13
 
! Отговори
DO 70 преди 6 години
Що за глупости и лъжи ,пишете. ,,хората нямали пари да ходят по заведения'' ,ресторантите бяха пълни ,аз всеки ден ходех на заведение,ресторант или диско.Беше сташно евтино-шопска салата, малка водка /ракия/ и кашкавал пане-около 2 лв.
68
4
 
12
 
! Отговори
Пак до Хаха (№32) преди 6 години
Други вицове за режима на тока през 80-те г. на 20-и век:Защо в София има режим на тока?Защото пращат електричеството по турските села, за да учат стихотворението "Аз съм българче". (Този е от времето на така наречения Възродителен процес.)Тъй като в София редуваха районите, в които или или няма ток, сравняваха София с дискотека - "Тук светне - там изгасне!" (Т.е., светлинни ефекти като в дискотека.)Сърбите се оплаквали, че им пречим да спят. През два часа сме викали "Урааа, токът дойде!"
67
3
 
12
 
! Отговори
РежимНаТока,80-те г. преди 6 години
До Хаха (32)Нямало е режим на тока, казваш?Е, нека да ти припомня един виц от онова време, той беше посветен на "социалистическия възход на НРБ":Капка по капка - вир.Вир до вир - язовир.Язовир до язовир - ВЕЦ.ВЕЦ до ВЕЦ - АЕЦ.И накрая - восък на конец!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26България ли я построи въпросната атомна електроцентрала или ни я построиха?
65
7
 
17
 
! Отговори
Един полу-неграмотен преди 6 години
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма .
64
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които обясняват какъв рай е била България 88ма година или не са били родени или не са живели тук. Какво 27мо място бе? Жесток режим на тока,дефицит на десетки стоки-хранителни и нехранителни/само с връзки или рушвет/,зимата студ и тъмнина и полека лека всичко се срути.Парите свършиха,СИВ и плановата икономика доведоха до извода-,,Социализъма се оказа едно недоносче-Т.Живков"България е в катастрофално положение-П.Младенов,1989" После мораториума на Луканов, куфарчетата и..надолу. Факт!
63
7
 
23
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 6 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, излизането зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич и трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,11 милиарда долара дълг, Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
62
8
 
17
 
! Отговори
Зависи преди 6 години
До вярноАко си бил двуметров юначага на 25-30 г., нищо чудно да си се прибирал сам през парка, но дори и на такъв му сее налагало да се оглежда в подобна ситуация.Защото медиите не съобщаваха, но бързо се разчуваше, когато намираха убити хора в парка или когато ставаха отвратителни групови изнасилвания на такива места.Дърпане на златни синджирчета в тъмното и чупене на пръсти, за да се изтръгне златен пръстен имаше през целия социалистически период. Жертви на такива грабежи ставаха и мъже.
61
10
 
5
 
! Отговори
ДО 68- Вината преди 6 години
А кой да е виновен? Венецуела е в икономическа блокада десетилетия наред. Една от най-богатите на петрол страни-повече от Кувейт-да не може да излезе от блатото-как си го обяснявате? Мислете ,бе хора.! На Венецуела е забранено да си търгува,да внася и и изнася стоки, да не говорим за петрол.Куба беше под подобна плокада,която чак сега беше свалена.САЩ се извини с половин уста ,за икономическите загуби ,изчислени в милиярди,през всичките тези години
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славкови пиеха за сметка на БОК - българския олимпийски комитет
59
4
 
10
 
! Отговори
Потърпевш преди 6 години
До докторА /ама по кво е доктор?"/ "Успели хора" по време на соца бяха само доносниците, "активните борци" / сигурно знаеш какво означава това/ и приближените на бай тошо и родата му. Ти от кои си?