Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?

52,8% от българите живеят с родителите си
195
Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?
Снимка: Reuters

България се нарежда на 2-о място в Европа по брой на "мамините детенца", показаха данни на "Евростат" и американско проучване.

52,8% от българите между 25-34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред в класацията от нас по този показател е само Словакия. Там 56,6% от хората от същата група живеят с родителите си.

Кога трябва да се изнесем от дома си дискутираха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Светлозар Желев, литературен критик, доц. д-р Мила Маева, етнограф и Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 и текстописец.

"Разбирането в по-патриархалните общества е, че родителите трябва да се грижат за децата си, докато те самите имат свои. Получава се много неприятна задължителност на това, че родителите трябва да поемат грижите за децата си и после децата за родителите", смята Светлозар Желев.

Той бе категоричен, че когато нещо е задължително, не е добро.

Според Дони Василева причината за това често срещано явление у нас, а и в други държави по света, се корени във възпитанието, което родителите осигуряват.

"Ако те не са научили децата си да знаят, че един ден ще трябва да поемат по своя път, няма как те сами да пожелаят да напуснат дома", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Целият разговор вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
7
 
6
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Тези пък само за пари мислят!!!Ако не ти стигат 500 лв. то и 5000 лв. няма да ти стигат. Когато започнеш да взимаш повече, започва и` да харчиш повече. По високата заплата, ще те накара да вдигнеш стандарта.И да мрънкате и да не мрънкате за заплата, винаги ще си останете нещастни.Когато се научите да живеете с малко, ще започнете да се радвате на живота повече. ;)
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДАЩо трябва да работи в чужбина, ако в България парите са му предостатъчни или вие само за цифричките мислите. Комплексарска работа
145
2
 
7
 
! Отговори
ДА преди 6 години
не ми говори за IT СЕКТОРА щото който има образование и умение за IT сектора няма да работи в бг и за 10к като може в чужбина да работи същото и да взема 3 пъти повече, не сравнявайте заплащането на по редките професии вижте заплащането в масовите професии кадето работят по голямата част от обществото те са ниски и там е проблема когато заплатата на чистач стане за нормален живот както е в чужбина (защото с най нисък доход може да живееш прилично) тогава ще се оправят нещата в БГ тоест никога
144
2
 
1
 
! Отговори
137 преди 6 години
До AXЯвно много се заинтригува от на бившия ми заплатата. Не мога да разбера дали завидя или се възбуди, ако искаш мога да ти дам за всеки случай номера му да си уредиш романтична среща.
143
1
 
6
 
! Отговори
AX преди 6 години
АБЕ ТО И НА КОСМОДРУМА СИГУРНО ЩЕ ДАВАТ НАД 3000 ЛВ ЗАПЛАТА АМА КОЛКО КОСМОДРУМА ИМА? ПЪК И КОЛКО КОСМОНАВТИ ОСТАНАХА?
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 152В IT сектора въпросната заплата би се водила средна, към ниска.Сверете часовника.
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой от вас пубери има ли представа какво е и за какво се дава 3000 лева заплата.Навсякъде по сайтовете се обяснява че ,,щял да почне работа само срещу 3000 / Абе дечурлига вие майки,бащи,чичовци и вуйчовци имате ли?Колко от тях взимат толкова.Вие наясно ли сте с реалният живот. Някой от вас изкарвал ли е и пет лева. Още сте на издръжка на вашите но фалшиво самочувствие бол. Наивни и непросветени хлапета.
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КикоА може би просто ти си про.ст и привличаш само такива жени, защото нямаш какво да предложиш на някоя по-стойностна?
139
1
 
11
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Жените не искат български мъже, защото заплатите им са ниски.Мъжете не искат български жени, защото претенциите им са високи.Жените може да седят по 8 часа във фейсбука, но не могат да отделят по 30 минути за възпитание на своите деца.Мъжете не желаят да се обвързват, защото златотърсачктие ще им вземат и без това ниския доход, който получават от чорбаджията. Мъжете и жените предпочитат свободата. За мъжете свободата е да си лягат с различни. За жените свободата е да бъдат издържани.
138
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все е имало,но такова лигаво,празно.главо и хленчещо поколение не е имало. Ако в днешният свят в който нямаш проблем да реализираш мечти и амбиции ,а само хленчиш как НЕ ТИ ДАВАТ????,значи просто си аутсайдер.,,Аз съм умен и способен но няма кой да ме оцени,всички уредени са връзкари и крадци "-грешна самооценка Който е пробивен и КОНКУРЕНТНО способен го чакат добри години. А вие с ,,апартаментите и колите" вземете да си завършите образованието,за да може наистина да го постигнете.
137
1
 
2
 
! Отговори
жена преди 6 години
До КикоВиждал е живот с маминка <3
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кикома той знае и жената как изглежда ахахахахах че и по-хубави от него ималоглупако, златотърсачките могат само да се изсмеят на някой с 3 бонада не би ти да си въпросния мамин синковец
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КикоКак знаеш какво съм предложила, никъде не съм написала нищо такова. :D Смешното е, че година по-късно наследих жилище, а за кой какво щял да ми плаща- не бери грижа, аз не съм от тия. Обичам да си харча собствените пари.
134
2
 
2
 
! Отговори
То преди 6 години
То и вие дете не знаете как да ги изкарате коментирате че не могат да се изкарат .... Ама друг път ..
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Родителсъжалявам,но за мен правилната нагласа е именно' нема да работим за 800 лева'. Когато всички бойкотират кирливите заплати и спрат да приемат унизителни позиции, само тогава работодателите ще си развият стиснатите кисийки. Пари за заплати има, но всички са свикнали да се чекнат за 2 лева.
132
8
 
6
 
! Отговори
Жана преди 6 години
Българите ще станат мъже когато им пораснат пишлетата, т.е. никога. Искаме да се чувстваме като жени, а не да се занимаваме с мамини синчеца. Никога с българи!
131
0
 
7
 
! Отговори
до SS преди 6 години
Човека е предприемчив . Няколко магазина под наем ( с кредитни пари ) , фитнес зала и разбира се лятото дере кожата на малкото останали туристи по нашето Черноморие с 300 % надценка . Няма как да не е на плюс . За едно лято вади 30 хил и не му харесват .
130
2
 
5
 
! Отговори
Кико преди 6 години
До Анонимен 137Излязъл е умен младеж. Отървал се е от поредната златотърсачка.Сега може да си вземе сам квартира и да си *** много по-хубави мадами.Като си имала такова желание да живеете заедно, защо не си пожелала да делите разходите за наем, храна и други битови такива? Очаквала си всичко той да плаща, нали?Той може да взима 3 бона, но като остави 1500 за сметки. И ти като му похарчиш останалото за глупави прищявки, той какво да прави?Със сигурност не е виждал живота си с теб.
129
1
 
7
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Да живееш с родителите си е едно,а да те,,отглеждат и издържат " родителите е съвсем друго.За съжаление 80 % процента от постващите в нета са от вторите/,,Нема да им работим за 800 лева"/А всъщност няма един ден стаж,никаква специалност или току що е завършил у-ще/. И още- тези които имат няколко апартамента,коли и пари НИКОГА НЯМА ДА ГО СПОДЕЛЯТ В НЕТА. Расте поколение което няма представа каква е реалноста.Първо постигни нещо,а после имай високо мнение за себе си.Ако ли не разочарованието е..
128
2
 
10
 
! Отговори
Тъпизъми преди 6 години
Американската логика срамно е да живееш при родителите си , но не е срамно е живееш в малък апартамент натъпкани с чужденци пет маймуни в стая като кутия за обувки щото шефати се мисли за Кинг Конг и ти плаща като на бездомен американ 0 африканец или, модерните номади с мобилния интернетт.нар. фрийлейнсъри .