Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?

52,8% от българите живеят с родителите си
195
Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?
Снимка: Reuters

България се нарежда на 2-о място в Европа по брой на "мамините детенца", показаха данни на "Евростат" и американско проучване.

52,8% от българите между 25-34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред в класацията от нас по този показател е само Словакия. Там 56,6% от хората от същата група живеят с родителите си.

Кога трябва да се изнесем от дома си дискутираха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Светлозар Желев, литературен критик, доц. д-р Мила Маева, етнограф и Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 и текстописец.

"Разбирането в по-патриархалните общества е, че родителите трябва да се грижат за децата си, докато те самите имат свои. Получава се много неприятна задължителност на това, че родителите трябва да поемат грижите за децата си и после децата за родителите", смята Светлозар Желев.

Той бе категоричен, че когато нещо е задължително, не е добро.

Според Дони Василева причината за това често срещано явление у нас, а и в други държави по света, се корени във възпитанието, което родителите осигуряват.

"Ако те не са научили децата си да знаят, че един ден ще трябва да поемат по своя път, няма как те сами да пожелаят да напуснат дома", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Целият разговор вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
11
 
! Отговори
Теди преди 6 години
На 25 години си купих собствено жилище в центъра на Бургас Сега съм на 36 год и планирам да купя второ и да го давам под наем .Всичко съм си постигнала сама ,нямам родители - майка ми почина когато бях на 5 год С баща ми не поддържам връзка от 16 годишна.На моменти ми е много трудно ,но се опитвам да се справя с живота.
106
8
 
1
 
! Отговори
Do bojidar преди 6 години
Bojidare ne se opravdavai.tam kudeto zaplatite sa 500 leva kvartirite sa po 100.moje i sukvartiranti.ne znam tupo e s maika si da jiveesh.vse edno te e strah da ne te otkradnat ili si terikat.viarno ne sme USA ama edin vupros.zashto USA sa skandalno veliki???shtoto ne jiveiat s maikite si be bratleta i sa mujkari.gurmiat se kato se naloji.taka che niger pleace ne sa opravdavai
105
1
 
32
 
! Отговори
Ъ преди 6 години
Какво ще рече мамини детенца?300лв квартира или ипотека, 150 лв ток и вода,150 лв храна,100лв транспорт телефон,100лв цигари и ...Сметката излиза на близо 800лв месечно за да си сам ,а колко ли работодатели плащат над тази заплата ,че да ти останат за облекло и такива подобни.Мамини детенца или експлоатирано общество?
104
0
 
37
 
! Отговори
Божидар преди 6 години
То с 500 лева заплата и 200 лева наем оставаше и хората да се изнасят рано от вкъщи.Я *** off.
103
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дъ Ивъл... Брат, не си прав, поне аз така мисля. Свястна жена в бара или в дискотеката няма да срещнеш. Ако до 35 не са те оженили, след 45 и господ не може да те ожени. Не си прав и за жените. С мойта сме заедно 20 години. И двамата сме на 45. И мойта си пие кафето с приятелки, дудне от време на време. Обаче си пием бирата заедно. Мъжете я зяпат, ама на мен ми е кефффф, че само аз си лягам с нея. И мен ме свалят, ама не си вея п.шака и на нея й е кеф, че има готин мъж.
102
0
 
4
 
! Отговори
Do 111 преди 6 години
Po princip si prav za tva si tursish sviastna jena i shte si dovolen.inache e trudno no to si zavisi
101
11
 
18
 
! Отговори
The Devil преди 6 години
Един живот живея. Не искам да го изживея като роб работещ беден.Виждам как хората умират на по 40-50 години. Това не е случайност, а тенденция.Мръсен въздух, вода и вредна храна. Стрес, нерви от децата и жената. Всичко това довършва мъжете на по 40 години.Защо да се бъхтя 30 години за да изплатя жилище. Защо да чукам една единствена жена?!? Защо да издържам жена, която по-цял ден виси във фейсбук и по кафета, пуше, пие и изневерява?!?Робуването и семейния живот е ад, който те убива бързо.
100
0
 
27
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Дайте ми средната заплата за която говори тиквеното правителство и ще мога да си позволя да живея в собствено жилище. Тия които говорят за това че сме мамини синчета хабер си нямат от ситуацията в България. Аз лично живея от 18 г в собствено жилище, но виждам тези които желаят да си имат, как трудно се оправят с обещаните заплати. А да тъпчем гушите на банките, няма да стане или тия статии целят точно това. За втори път чета тия глупости
99
0
 
14
 
! Отговори
До The Devil преди 6 години
Сигурно си написал това на шега.Но аз имам такъв съсед. Майка му го отгледа с помощта на нейните родители, бащата е починал отдавна. Момъкът порасна красив, атлетичен, интелигентен, завърши висше, започна работа. Майката каза "Заплатата ти е за джобни, аз ще те храня, както досега". И дрехите му купуваше, и екскурзиите в чужбина му плащаше,работейки на две места.И какво? Ерген над 45 г., приятелите му се изпожениха,жените вече го подминават - заплатата му малка, майката остаря,пенсията й малка
98
0
 
13
 
! Отговори
Излезнал от вкъщи преди 6 години
Много добра тема, но без дума за парите, които са необходими за наем или апартамент, мисля че този разговор си е направо нелеп. Ако децата имаха възможността да работят и да си плащат ок, но ако одеяъа е да се увеличават бездомниците, нека чешането на езиците започне сега !
97
9
 
9
 
! Отговори
The Devil преди 6 години
Ако заживея самостоятелно, няма да имам достатъчно пари за глезотий. Ще трябва да се оженя, да правя деца и да се превърна в работещ беден. Защо да си причинявам подобно нещо?!?Животът ми в момента е рай. Имам достатъчно пари да се глезя. Ходя на *** по два пъти на седмица. Излизам с приятели и се забавлявам всеки ден.Задомените ми приятели робуват на собствените си жени и шефове. Животът им бива съсипван от ежедневни разходи. Живеят с жени, от която им е дотегнало. Това живот ли е?!?
96
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 100 преди 6 години
Правилно виждаш нещата.Имам само една забележка. Повечето чистачки у нас днес вършат повече работа от две трети от учените ни. Ако можеше по някакъв начин да пратим на трудовата борса тези две трети тунеядци мързеливци,бъди сигурен, че и науката ни изведнъж ще се окаже наистина на световно равнище.Просто няма да има кой да пречи на кадърните и амбициозно да ги спъва, когато се опитват да организират нещо полезно.Предполагам, че в останалите институции на бюджетна издръжка положението е същото
95
2
 
4
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Уточнение 50% от българите не живеят в България и още едно уточнение мъж без оръжие мамин мъж с оръжие ....... журналисти каква музика ви се слуша македонска или сръбска другите две си ги знаете.....
94
0
 
2
 
! Отговори
Х преди 6 години
До Стара момаПредполагам няма да можеш да си представиш и да гледаш болните си родители, когато се наложи. Какво ли си казваш - аз се изнесох от в къщи, ***, *** в мръсотията си.
93
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм с три висши. Някой не мамин иска ли да ме изгони от държавата ми? МОЯТА държава не е нито САЩ, нито друга. Нищо, че към трите висши знам и няколко чужди езика. Боря се за по- добър живот тук. Няма да избягам. Тук чистачка взема повече пари от учен. Няма честни избори. И поредното изследване се гаври с проблемите на хората. До кога? Бегълците да са без право да гласуват. А политици, които не изпълняват обещания, са за затвор. И ще стане друго в България.
92
1
 
4
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Докато сме в бг сме мамини като заминем за чужбина сме електорат и идат да пеят що не си такова те мамините на американско проучване , общото между Европа и САЩ ще нямат нищо общо , децата на Тръмп не са ли мамини ако век тор на майчиния хамерикански диалекта ела ела бачкай за петстотин долара на месец и живей в Дубай аман от американци ми намерете си заплатите в сщ като сте толкова отворени ама мидейчето напечата два трилиона тоалетна хартия да държи главната над толетната .
91
0
 
7
 
! Отговори
до стара мома преди 6 години
какъв е смисъла да се заробваш на банките освен ако имаш избор да не го правиш? или да плащаш какъв процент от заплатата си за наем? и след години да нямаш пак нищо
90
4
 
5
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименМамините синчета имат оправдание за всичко. Все чакат нещо да стане и никога нищо не зависи от тях.
89
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато заплатата стане по висока от наема, а пенсиите стигат за достоен живот, опитайте с проучвания от тоя тип отново. До тогава, подобни изследвания са обида за опитващите се да оцелеят хора. Само мамини депутати, олигарси и монополисти имат пари за друго. На всички е ясно защо.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато заплатата стане по висока от наема, а пенсиите стигат за достоен живот, опитайте с проучвания от тоя тип отново. До тогава, подобни изследвания са обида за опитващите се да оцелеят хора. Само мамини депутати, олигарси и монополисти имат пари за друго. На всички е ясно защо.