Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?

52,8% от българите живеят с родителите си
195
Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?
Снимка: Reuters

България се нарежда на 2-о място в Европа по брой на "мамините детенца", показаха данни на "Евростат" и американско проучване.

52,8% от българите между 25-34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред в класацията от нас по този показател е само Словакия. Там 56,6% от хората от същата група живеят с родителите си.

Кога трябва да се изнесем от дома си дискутираха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Светлозар Желев, литературен критик, доц. д-р Мила Маева, етнограф и Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 и текстописец.

"Разбирането в по-патриархалните общества е, че родителите трябва да се грижат за децата си, докато те самите имат свои. Получава се много неприятна задължителност на това, че родителите трябва да поемат грижите за децата си и после децата за родителите", смята Светлозар Желев.

Той бе категоричен, че когато нещо е задължително, не е добро.

Според Дони Василева причината за това често срещано явление у нас, а и в други държави по света, се корени във възпитанието, което родителите осигуряват.

"Ако те не са научили децата си да знаят, че един ден ще трябва да поемат по своя път, няма как те сами да пожелаят да напуснат дома", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Целият разговор вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
10
 
! Отговори
Стара мома преди 6 години
Аз не мога да си представя да живея с нашите на тези години. Има го икономическия проблм, разбира се, но аз имам и доста познати, които взимат заплата колкото моята и вече подминали 30- те все още си живеят при мама и тати защото така е по-лесно, разходите са по-малко и имаш пари за глезотии.
86
3
 
11
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
ЧЕТИРИ лета работих в чужбина. Като бях в България работих за 650 лв в Търново ( не особенно голям град ) живях на квартира. Сега си имам собствен апартамент :). Ново строителство. Като има желание има и успех.
85
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Едно време, пра дядоците ми (преди комунизма) са започнали от нищото. На голата поляна големи къщи са построили със собствените си ръце, земята са обработвали, имали са по над 30-40 глави *** и по няколко деца.А днес (21 век) сме останали само двама наследници на всичките имоти (които успяхме да си върнем) и нямаме деца по една или друга причина. И да реша да ги подаря имотите, младите не ги искат щото са на село. Просто не им се занимава със истинска работа. Времената сега са други.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В наши дни в България много младежи живеят с родителите си за да издържат възрастните (ако имат работа младежите, де).
83
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста повърхностна статия. Колко от тези "мамини детенца" са извън България, но се водят на адреса на родителите си в България? 1 милион, 2 милиона, ...Колко процента от младежите на тази възраст са в състояние да изплащат свое жилище или да живеят под наем, при това мизерно ниво на заплащане в България? Това прави ли ги "мамини детенца"?
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези заплати които се дават особено в провинцията как да се изнесе на свободен наем един млад човек.
81
3
 
26
 
! Отговори
realen преди 6 години
Подобни статии промиват мозъците на младите и като цяло на обществото. Крайната цел: да се поробят българите с непосилни кредити само и само да кажат, че са самостоятелни. (Изкуствено налагане на американски капитализъм). Ами аз живея на втори етаж. Моите родители на първи. И не завися от никой. Взимам 10 пъти минималната заплата за месец. И какво, едно журналистче ще ми каже, че съм мамино синче. ... Хайде да отиде да помага на вятъра и да го ...
80
2
 
6
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Аз живея със своите родители, за да имам възможност да спестя по-бързо пари, които да използвам за да напусна страната. Не виждам бъдеще в България. Няма смисъл да се установявам тук.Прочетете тук за трагедията, която ви чака в близкото бъдеще. Помислете, дали бихте се заробили в изплащане на ипотеки, при такова ужасно бъдеще, което предстои да ви сполети?https://***/society/topim-se-s-80-hilyadi-godishno.html
79
0
 
1
 
! Отговори
Офенбах преди 6 години
Попе, Попе, и ти си един цар Менелай, мъж на жена си, мъж на жена си....
78
2
 
4
 
! Отговори
Да не се забравя и преди 6 години
проблемът с детските ясли и детските градини в големите градове, където има най-много млади семейства. като не можеш да си уредиш детето там, бабата е насреща, тя ще го гледа, но ще й е трудно всеки ден да пътува от единия до другия край на града, пък и дядото може да не е в състояние да се оправя сам.И когато детето тръгне на училище, пак е добре да го наглежда възрастен, който си е у дома цял ден.С две думи, битовизмите и неуредиците ни принуждават да се завираме при родителите си.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маскирани зад липсата на пари, докато децата пушат, пият а родителите мислят, че помагат всъщност дондуркат и поставят основа за лош семеен старт. 30 годишни мъже и жени, са обгрижвани и живеят безотговорно без елементарни навици. Не могат един пирон да забият и едно яйце да издържат. Мама пита, къде отиваш, кога ще се прибереш.
76
1
 
9
 
! Отговори
До 79 преди 6 години
До 1И аз мисля така. Докато си при мама и тате, не можеш гадже да си доведеш, дори и по телефона не можеш да говориш спокойно, все някой любопитства с кого приказваш и какво ще кажеш.Ако имаш достатъчно пари, ще си наемеш квартира или ще започнеш да изплащаш свое жилище, та да си спокоен.Ако си вече женен, щом започне хър-мър между снаха и свекърва, събирате си багажа и си излизате на квартира. Много млади семейства биха постъпили така, ако не ги заплашваше мизерия.
75
0
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Може би е достатъчно че не съм им в тежест . Мога да живея с малко пари , не е проблем . А жилището ми определено ще е с кредит , понеже друг избор нямам , въпреки че родителите ми имат къща .... Но познай дали ще искам нещо.... Как ти се струва ?
74
5
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Такива "родители " са за .... И в случая съм щастлива , че още на 14 ми казаха че няма да ме издържат . От това работя на 2 места , завърших добри университети със стипендия за успех . Един път се обадих на майка ми за 50 лева за да си откопирам учебниците . Нямах никакви пари . Тя ми каза да си намеря спонсор . Оттогава не я търся за нищо , нито разчитам на нея за нещо .... Радвам се че нямам дълг
73
0
 
8
 
! Отговори
:( преди 6 години
Така е, случва се не само децата да пилеят парите, спечелени от родителите им. Има и родители, които гледат на децата си и на постигнатото от тях като на своя собственост, с която могат да разполагат както си щат. Ако са по-хитри и манипулативни, могат да причинят нежелани неща на собствените си деца. Това е някакъв вид нашенска патриархалност, която е вредна за днешно време. Може и в някои други страни да е така. В ориенталските сигурно е така.
72
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това е ФАКТ, в основата, на който стои НЕМОТИЯТА. Ако заплатите бяха по 5 бона на месец друго щеше да е .
71
0
 
4
 
! Отговори
До до 46 - продълж. преди 6 години
Веднага наддадоха вой някои роднини, бедни поради мързел и на безотговорни бракове с лум.***.ни. Майката на успялата млада жена веднага се намеси, започна да ги поддържа с продукти и други покупки, даде им и хилядарки, които онези веднага разпиляха. Всичко това от доходите, които дъщерята осигури. Щерката, разбира се, протестира.Майката изрева "Аз съм пестила парите,с които ти преуспя!"Бащата за съжаление точно тогава почина и майката каза "Не мога сама,ще ме гледаш".Жал ми е за онази млада жена.
70
0
 
10
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Ще споделя още от мята гледна точка ...1. Моите родители има нужда от помощ - финансова и физическа. Предпочитам да живея с тях, докато са живи, за да им помагам. 2. Аз живея на село до голям град. Родителите ми притежават земи, които биват обработвани. Аз им помага, защото сами не биха могли да се справят.3. Имам достатъчно свободно време, защото не се налага да робувам на работодатели за нищожно заплащане. Насъщният го изкарвам чрез земеделие.
69
1
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
Явно който може го може .... Който не може се дави ..
68
1
 
8
 
! Отговори
Ай стига бе.... преди 6 години
Във всички сутрешни блокове (ТВ и радио), вестници, списания, "новинарски" сайтове е пълно с "експерти" от най-високо ниво. Ненадминати със своите всеобхватни познания за света и живота. Винаги готови дадат мнение. Защо уважаемите медии не преписват / копират поне една добра новина на ден, да ни накарат да се усмихнем, зарадваме, гордеем. Защо няма новини за изкуство (освен някакви плейбек "супер певци", технологии и тн. Писна ми от експерти, ромове, убийци, измамници (включително политици).