България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

Все по-голямо разделение между балканските и другите страни в Европа
114
България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт "Отворено общество", цитирано от "24 часа".

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България корупция няма.
43
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов доказва за пореден път тоталната си некадърност и неспособност.
42
0
 
8
 
! Отговори
А Н Т И преди 6 години
Имаме направени само начални стъпки към демокрация, под натиска на демократична Европа.
41
10
 
11
 
! Отговори
свободен преди 6 години
ЧЕСТИТА ПОБЕДА БРАТА БЪЛГАРИ. На 9 май 1917 Българската армия разбива руските окупатори в Македония. Русия е разгромена от България на Южния фронт! Под командването на полк. Георги Дреников, полк. Шишков, полк. Кирилов, покл. Христо Бояджиев руските части, в завоя на р. Черна, практически биват избити! България пленява 4 руски, 2 френски, едно сръбско и едно английско знаме! "Слава! Вечна слава на чедата твои ..." Българиьо! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
40
6
 
4
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
До 39 гей :) Умирам такива като теб да свалям от оградите на земята и с изваяното си 100тина килограмово рали да мачкам долу в калта докато се наакат и вързаните им ръце със свински опашки не пуснат кръв и се .... :) :) Пак пожелавам готин ден на теб!
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 53 А от какво точно Европа се освободи 45-та че днес Цяла европа празнува денят на Европа, скаппаняк?
38
0
 
22
 
! Отговори
Не е вярно! преди 6 години
В БГ няма корупция. Имаме развита икономика, селско стопанство и туризъм. Пенсионерите ни са щастливи и богати, на тях им завиждат дори шведите. Младежите от САЩ, Канада, Великобритания, Германия чакат на опашки, за да вземат бг гражданство, заради по-доброто заплащане и условия на труд.Улиците светят от светлина и чистота, мият се всеки ден. Частният и публичен транспорт ползват ток и няма прах. Всички българи карат колелета и няма паркирали брички на тротоарите.Гениални политици, не крадат.
37
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво точно но освободиха руснаците 45а? Така и не стана ясно. Но пък ни направиха буферна зона... Ако се чудите още защо раздаваха оръжие безплатно. Мамито им мръснл аз...
36
0
 
20
 
! Отговори
se преди 6 години
България винаги е куцала.След освобождението ни 1878 година до днес 2017 година си патим от недорасли алчни политици.Едните предали България на фашистите, другите на комунистическата идеология а днешните заради пари и лично забогатяване.Нямаме никаква представа как да се възродим като държава след като на власт идват винаги лъжци и клоуни.Днес на власт отново са клоуните но този път подкрепени от ЕС.А ЕС а най големия цирк в Европа .
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49Хаха нито съм турчим нито съм потурчен *** :) какео ми се правите на големите патриоти пак? Ония ден под новината за казармата ви видяхме всички колко струвате :) шушумиги недъгави
34
0
 
10
 
! Отговори
пасете овце преди 6 години
Първо място по овцевъдство.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44, доказа че си потурчен ***!Гот ли е да знаеш, че си българин, но потурчен навремето?Такива като теб в Турция истинските турци не ги имат за нищо друго освен за Гяуурри.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит 9 май.Слава на червената армия.Турците вън от България.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България в момента няма "демокрация".Има "Перестройка" с перестройчици в управлението.Много ясно защо всичко куца.
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40И ко? Турците са.много по напред от колкото ние някога ще бъдем. То щот голяма гордост да си българин нали никъде по света не те смятат за човек.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не куца,България е с ампутирани крака .Проблема е в нашата народностна ценностна система ,която беше подменена с мутренска .На почит и власт са мутрите ,крадците с бели якички ,кръволоците и селските хитреци Не се цеят знанията и умът ,не се цени кадърността и амбицията ,цени се умението да лижеш за...дни..ци Като погледнеш състава на новото правителство е ясно ,че отново ще бъде пропиляно маса време в което ще ни заблуждават и ще ни хвърля прах в очите
28
0
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
В момента и милионер да си в България си пътник.Корупцията до такава степен е обхванала и болниците,че лекарите гледат на хората като на парче месо,стока която трябва да отчетат че са продали.И понеже здравето е най важния фактор за живота на хората си мисля че най добрия вариянт е тотална емиграция.След години ще има и срив в пенсионната система,ако не я ограбят по рано.
27
3
 
2
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
До 11 и1 :) :) :) Аре бе ***- хубав ден от мен ***!!! :)
26
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27Къде бяха "братята" ти при бунта на Констснтин и Фружин? Нямаше ги нали щи? Що им бяха нужни 500 години да дойдат? Добре че беше кримската война че да подгонят търците през българия. Айде мерси. После А болния ти хитлер май си бяха приятелчета по едно време а и щяха да делят европата май а
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите--------------------------------Какво куцане :D Ние сме си тотални инвалиди в тези области