България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

Все по-голямо разделение между балканските и другите страни в Европа
114
България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт "Отворено общество", цитирано от "24 часа".

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България куца във всичко, още сме далече от нормална държава.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде, мурзиилажа да се активира.За всичко това е виновна демокрацията...преди 89г. си бяхме много по-добре...Запада ни ограбва...и сааамо братата руснаци са ни приятели? :)))
82
0
 
2
 
! Отговори
Естествено преди 6 години
Тонът за това дават всички управляващи и техните администрации, за тях тези термини са напълно непонятни, такова им е "цивилизационното" и "образователно" ниво като хора
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БУДАлите,които отново си избраха БУДА,какво друго са очаквали.Хората си ни го казват в прав текст-от няколко години-пълен застой и то на последните места.И ще става още по-зле.След секирата с газа сега ни готвят още по-голяма-с тока и парното.Но като гледам-никакво движение от страна на народните маси-зимен сън,който продължава цяла година.
80
2
 
5
 
! Отговори
иво преди 6 години
България е най-малко корумпираната в Европа , такава корупция по високите етажи и не само като в Германия , Франция и др. силни НЯМА , но е много рафинирана и добре прикрита , сумите са огромни и гарван гарвану око не вади , а те взели да си чешат езиците с нас , уж там такова няма !!!
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ще кажа б.улгаристан тази жалка територия загива и изчезва край
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нужно от класации, индекси, статистики т.н. да се разбере, че в България се краде над 80%, при положение, че във всички нормални държави това е до 30%. Трябва да се почне първо оттам - яка секира на кражбите поне наполовина! И после ще има и ниска корупция и свобода на словото, на медиите, повече демокрация и т.н и т.н. Това е! Първо краденето и после всичко останало. За съжаление обаче, воля за това няма нито в народа, нито в политиците...!!
77
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
жалко за това че сега в този сайт никой не публикува статия за парада в Москва!!! пък говорете че не са манипулациии машите мили така наречени журналисти!
76
1
 
8
 
! Отговори
КИРО преди 6 години
И В СВЕТОВНИТЕ КЛАСАЦИИ СМЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА
75
3
 
1
 
! Отговори
Да живее Меркел преди 6 години
Ако не беше Чърчил и съюзническите войски днес нямаше да има парад на победата.На седми май 1945 във Реймс се подписва КАПИТОЛАЦИЯТА НА ГЕРМАНИЯ ПРЕД СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ ВОСЙКИ КАТО СЪС ТОВА СЕ ОСТАВЯ ВРАТИЧКА НА НЕМСКИТЕ ВОЙСКИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ВОЙНАТА СРЕЩУ СССР,НО СТАЛИН СЕ ПЛАШИ И НАСТОЯВА ПРЕД ЧЪРЧИЛ ЗА ПОДПИСВАНЕ НА ОЩЕ ЕДИН АКТ ЗА БЕЗУСЛОВНА КАПИТОЛАЦИЯ.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен той Хитлер я връща ,ама със съгласието на Сталин .Иначе не става .Годината е 1940 .
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През втората световна война Хитлер връща на България южна Добуджа.Да живее Меркел да живее велика Германия ,да живеее обединена Европа.Окупаторите вън
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен83 Ако нямаше Денят на Победата ,нямаше да има ЕС . И виж какво подписват германците първо пред маршал Жуков .
71
1
 
12
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 6 години
ВДИГАТ ЯКО ТОКА. ГЕРБ СА НА ВЛАСТ .ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ot cherveniya teror 1913g. noyavil se ot SSSR v BG bo bnes e korupziya .
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
230 дивизии на източния фронт60 дивизии на западния фронтНеграмотни драскачи тук много.
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитулацията е подписана на 7 май. Прищявките на Русия не ме касаят. Дори го има документирано със снимки.
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 май ден на Европа ,честит празник на всички и бранете свободата си.
66
1
 
7
 
! Отговори
Каква ирония, а? преди 6 години
"Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт Отворено общество"...За тези резултати и за това състояние на държавата ни няма ли основна "заслуга" точно Отворено общество и сродните и задгранични неправителствени организации?!
65
0
 
8
 
! Отговори
маке преди 6 години
с днем победойполагат се по 200 грама фронтова дажба