Еврокомисарят ни: Жена да е, евродепутат да е

Няма да ни спират европари, отсече Дончев
13
Еврокомисарят ни: Жена да е, евродепутат да е
Снимка: БТА, архив

Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира предстоящото излъчване на български еврокомисар пред БНР.

Очаква се това да се случи още утре, на първото заседание на кабинета "Борисов" 3.

Още по темата
Дончев заяви, че няма да загубим европари. "В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства", каза той относно опасенията за спиране на европрограми и загуба на средства от европейските фондове.

По думите му това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009 година, където, "мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това". "На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава-членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави", смята вицепремиерът.

Дончев каза, че не е могъл да разбере какви са на концептуално ниво притесненията на президента Румен Радев относно Закона за концесиите.

Според него няма смисъл законът да се пише наново, защото старият закон е продукт на половингодишна работа на широк кръг експерти. Дончев определи духа на закона като добър и съответстващ на нуждите.

"Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените "вечни концесии", посочи още вицепремиерът.

По думите му Лиляна Павлова със сигурност е министър до 1 юли 2018 година, когато приключва председателството ни на ЕС, за което тя отговаря.

Запитан дали в последния момент от коалиционните преговори за съставяне на кабинета "Борисов" 3 е бил направен реверанс към Павлова, която беше сочена за сигурен министър, преди прокуратурата да започне проверки в Агенция "Пътна инфраструктура", Дончев подчерта:

"Не знам да е попадала в криминални сюжети. По-скоро в рамките на предишния ѝ ресор като регионален министър има проверки. Това не означава, че тя самата е попаднала в криминален сюжет. Доколкото знам, тя самата все още не е клиент и правосъдието не е проявявало интерес към нейната личност".

Относно законопроектта за мажоритарното гласуване и разногласията между ГЕРБ и Патриотите по темата, Томислав Дончев посочи, че няма нужда от излишно ниво на драматизъм, ако коалиционните партньори имат различни виждания по отношение на даден законодателен текст . "И това не означава нито хоризонтален проблем в коалицията, нито краят й. По тази тема не успяхме да постигнем съгласие", коментира вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
mtsp преди 6 години
glupak zasto ne si pribra durjankata zornica teleto kakto pribrahte drugata krava lili emi pak ia prati v mtsp taia shmatka
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
олеле,да не готвят миглена пръмова-кунева ?
6
0
 
0
 
! Отговори
herm преди 6 години
kakva rasova fashistka diskriminacia kam majkite bulgarski...;)
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gabriel gerb 6te e a tja ne struva
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще пратят една калинка. Имат много.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е проблема че не спират парите!Парите за България трябва да бъдат спрени незабавно, докато не се извърши реформа и тези които ги крадат да влезнат в затвора!Защото в момента само се усвояват от наште хора без никаква полза за обществото! Пример: 80% от парите за замеделие а това са милиарди отиват в 12 агробарона в Добруджа,затова няма зеленчукопроизводство и градинарство, за магистралите да не говорим. А и нашите псевдополитици ще направят реформите само като им спрат парите за кражби
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и за *** Паунова да намеква
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намеква за Мария Габриел или за Румяна Желева.