Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
''Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.''А Патриотите нали точно това Копират и Имитират - хитлеро-фашисти
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня"Кой даде съгласие да бъдат изпратени 11 хиляди евреи в концлагери от територии под българско административно управление ? И още един въпрос - чии армии освобождаваха всички посочени концлагери?"Според данни на международния червен кръст, това са измислици, а очевидно с всяка изминала година цифрите растат. Чисто по еврейски, са съчинявани несъществуващи хора, за да може да се изплащат обезщетения след като вече войната е свършила и идва време за урожай.
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня"Само да попитам кой съдздал и експлоатирал Освиенцим, Заксенхаузен, Аушвиц, Бухенвалд, Дахау? Кой правил експерименти на живи хора? Чии газови пещи работеха денонощно?"Газови пещи или газови камери или и ти не знаеш какво е било, защото е нямало нищо, което да убива хора.Използван е газ Циклон Б, от чисто хуманни съображения, а именно за да нямат въшки и ***. Това не е газ за екзекуции. А който умре, е нормално да отива в крематориум, за да няма заразни болести и чума.
83
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня"Само да попитам кой съдздал и експлоатирал Освиенцим, Заксенхаузен, Аушвиц, Бухенвалд, Дахау? Кой правил експерименти на живи хора? Чии газови пещи работеха денонощно?"А само да попитам, кой е създал ГУЛАГ? Всички изброени от теб са най-обикновени трудови лагери. Подобно на затворите, пък и в днешно време в цял свят, даже и в САЩ в затворите се работи и се развива промишленост. Експерименти с живи хора се правят и в момента. Русия също е правила не малко такива.
82
2
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Генади. Не опорочавай флага на Герб - няма да повярвам ,че там има такива *** като тебе. Апропо - забрави да споменеш за банани - до които ти най-накрая докопа по времена на демокрация. не знам как такава *** като тебе при соца виреела без банани.
81
2
 
4
 
! Отговори
до 82 от рускиня преди 6 години
Само да попитам кой съдздал и експлоатирал Освиенцим, Заксенхаузен, Аушвиц, Бухенвалд, Дахау? Кой правил експерименти на живи хора? Чии газови пещи работеха денонощно? Кой даде съгласие да бъдат изпратени 11 хиляди евреи в концлагери от територии под българско административно управление ? И още един въпрос - чии армии освобождаваха всички посочени концлагери?
80
3
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Нашият мъдър народ го е казал - когато атовете се ритат, магаретата страдат! Празнуваме края на една война и се готвим да платим следващата! Така е било, така и ще бъде!!!
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 86,Съветска Русия не обявява война на Полша, така че не е ясно кога нахлуват червеноармейците в Полша. Единственият факт който е сигурен е, че на 28 септември червената армия и вермахта се срещат и празнуват с общ парад
78
2
 
10
 
! Отговори
рускиня до 85 преди 6 години
А не бяха ли полски офицери са тези,които разстреляха и умъртвиха в концлагери 150 хиляди красноармейци? И това стана преди Катин. Или срамно да спомниш за това?
77
1
 
4
 
! Отговори
без коментар преди 6 години
Празнуваме деня на Европа с група *** които даже не разбират що е Европа , ясно е за кои става въпрос , без коментар
76
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
резидентът на решетников трябва да разбере, че 9 май е ден на Европа
75
0
 
0
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Вижте,пакта е сключен ,защото на немците е ясно ,че Франция и Англия ще воюват с Германия.Хитлер обаче държи на Гданск и това е плана А.Плана Б за подялба влиза в сила на 3 септ ,когато Англия и Франция нападат Германия.Чак на 19 септ и СССР окупира изт части на Полша.Без 3 септ. Хитлер щеше да вземе само Гданск . Полша нямаше да е разделена на две ....... Но нещата се развиха какво знаем .
74
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не беше ли Русия, която изби полските офицери в Катинската гора?
73
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът дели нацията, на антифашисти и фашисти. Трябва да си ходи колкото се може по-бързо
72
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев празнува май-черния ден от историята на България, падането под съветско робство
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз искам само да пипитам... Моля да ми отговорите с "да" или "не"...1.Русия и Германия не бяха ли те, които сключиха пакта Рибентроп-*** с който се договарят как да поделят чужди суверенни части от Източна Европа?2.Русия и Германия не нападнаха ли Полша, което на практика е началото на 2-ра световна война?Излиза, че от двамата виновни агресори е останал единият, който днес се нарича "победител срещу лошите". Ех, как се върти нормалната човешка логика, като фурнаджийска лопата.
70
0
 
0
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Англия и ФРАНЦИЯ нападат на 3 септ Германия . Хитлер си иска Гданск и казва на комисаря на града,ако тия са толкова глупави да не виждат за какво съм на власт значи войната е неизбежна.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо силно магнитно в Русия. На първо място духовността, после всичко останало. Което също е в огромно количество. И никаква чалга де. Еиж тук, първо е чалгата и после кой каквото докопа. Българско обтазование. Моля? Дховност. Кво е тва ? И т. н. ит. н. и. т. н.А, ми политиците тук? МалееееееееТа така.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕИМЕНУВАЛИ СА ГО НА ДЕН НА ЕВРОПА, ЩОТО НЯМА КАК ГЕРМАНИЯ ДА ПРАЗНУВА ДЕН НА ПОБЕДАТА.ЕДИН КОМПРОМИС
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И се питаме и питаме, и питаме в името на какво изгинаха милиони, в името на какво гинат и днес. В името на парите? Така излиза. А основната задача и цел на едно оплювано днес учение е (поне в началото е заявено така) да унищожи властта на парите. Човечеството е обаче в първичен стадий все още, дивото го командва. Докога? Франция навлиза в остра фаза на Армагедон. По-нататък кой кого? А България вечно ли вятър ще я вее на бял кон? О, времена...