Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Руснаците ни дадоха свободата преди 141г и Българите винаги ще бъдем признателни за това"По същия начин по който французи и англичани дадоха свободата на арабските страни, мдааааммм... Вземи тая свобода с тия френски и английски протекторати. Голяма свобода е да не признаят съединението на България тия добри руснаци.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 Написал си чудовищна глупост. Кой кого напада, или ти от къде да знаеш
64
2
 
22
 
! Отговори
День победьй преди 6 години
Трябва да спрем да обвиняваме другите държави за нашето икономическо и всякакво състояние... Руснаците ни дадоха свободата преди 141г и Българите винаги ще бъдем признателни за това - нека си го набият в ... всички помаци и обикновенни не/платени хейтъри - но съдбата и взаимното уважение е в нашите ръце/глави.Честит празник на всички БЪЛГАРИ в обединена европа и с днем победьй!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GOROНапротив - всеки нормален ще предпочете да нанесе удар тогава, когато е най-изгодно. Пример за това са междусъюзническата и България в 1-ва световна война. Съседите ни стават по-смели да ни обявяват война, когато вждат, че някой друг ще ни атакува също от друга страна. Иначе сам самички доста по-голям страх имат. Същото е и даже с това което ти казваш, обаче наобратно. Защото ако Русия ни обяви война, това ще окуражи Турция да ни нападне.... АКО ТУРЦИЯ Е ИСКАЛА да ни напада. Ех, мисъл!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жоро. Глу.пости, не е имало такива намерения, измисляш си.
61
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
Меркел - аааа Радев дразниш ме - парите ще ги дам на Бойко - той ще си ги харчи - той ще си реже лентички
60
12
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да, Европа нямаше да е същата, ако кирливите рубашки бяха загубили. Нямаше да има *** изостанал соц лагер и България щеше да си е нормална, демократична, развита държава в Европа през всичките тези 45 години на червената чумма.
59
3
 
10
 
! Отговори
Роско Плевнялиев преди 6 години
честит ден на Г Е Й Р О П Авреме е и за нашия парад!
58
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европа нямаше да е същата без милионите жертви"Вярно е! По-хубава щеше да е!
57
3
 
10
 
! Отговори
GORO преди 6 години
КОГАТО СССР ОБЯВИ ВОИНА НА БЪЛГАРИЯ НА 5. 9. 1944г НА БЪЛГРОТУРСКАТА ГРАНИЦА Е ИМАЛО 27 ТУРСКИ ДЕВИЗИИ КОИТО СА ЧАКАЛИ ДАВЛЕЗНАТ В БЪЛГАРИЯ. ТАКА, ЧЕ ДНЕС БЪЛГАРИЯ МОЖЕШЕ ДА Е ЧАСТ ОТ ТУРЦИЯ ТАКА, ЧЕ БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ НА РУСИЯ.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия ни донесе Марксизма после ни донесе хитлеризма и фашизма днес ни носи ислямизма Да живее Германия да живее шериата и джамахирията ха-ха-ха-ха. Слeпец води слепи.
55
4
 
4
 
! Отговори
факт преди 6 години
Англия искаше мир с Хитлер,но маркисите завладяли Англия и Америка -не.Хитлер е последния герой на нашето време. Убиха го ,защото не искаше дехристиянизация и разпад на нравите.
54
2
 
13
 
! Отговори
Какво празнува Дойч? преди 6 години
До АнонименГермания празнува много неща днес поредния як тупаник от Русиякомплексите си за винакомплексите си за реванш чрез господство над ЕСислямизацията си в резултат от комплексите си за вина, култивирани след ВСВ сред германцитеизпълнението на плана на татко им Адолф за Европа под германски ботуш, под лозунгите за демокрация и леберкез
53
3
 
9
 
! Отговори
Да живее Русия. преди 6 години
Ден на Европа това звучи грозно и като част от хибридните войни на Меркел.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1941 единствената държава която воюва срещу нацизма е Великобритания. Факт
51
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хехеАко не бяха съюзниците Досега Третия райх щеше да съществува. но неблагодарните руснаци омаловажават приносът им. Няма по-неблагодарна нация от руснаците! нямат капка признателност към съюзниците, но от другите като нас изискват вечно да им бъдем благодарни и да им целуваме задниците!
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа днес празнува разгрома си от Велика Русия а Берлинската стена стигаше чак до Берлин долу ЕС долу *** от Гейропата. Днес само източна Германия може да празнува.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕРКЕЕЕЕЕЕЕЛ
48
2
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
забрави да напишеш само "да живеят мигрантите"
47
3
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ако не беше съветската армия, г-н Шуман щеше да пише затворнически дневник в някой концлагер,А не писмо за обединяване на пазарите тая въглища и стомана между Франция и Германия. Защото Хитлер вече ги бе обединил, но под друга форма. Не бъркайте тази победа с политически проекти, реализирани след това...