Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев обърка живота на ГЕРБ и мутрата от Банкя. Ако самият Радев реши да прави партия, то тогава е свършено с ГЕРБ и БСП, защото Радев ще е първи, а БСП и ГЕРБ ще са на второ и трето място и ще се подчиняват на Радев. Тогава ДПС ще са аут от парламента, както и фалшивите патриоти. Всички ще страдат от явлението Радев.
5
6
 
0
 
! Отговори
Фатмакоид преди 6 години
А санкции щеше ли да има?
4
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празнуваме Деня на победата в Европа. Фашистите празнуват само Деня на Европа.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо премиера не е участвал в церемонията. Може би е бил на свиждане на каратиста
2
9
 
36
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Лошото е, че европейците май са забравили кой ги е освободил
1
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е щеше да е много по-добре защото Германците не са мрънкала като останалите, а вършат работа. За сметка на това половината европа попадна под руски ботуш и сега се вижда кой колко струва.