Радев: Европа нямаше да е същата без милионите жертви

"Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата"
Обновена: 9 май 2017 12:14 | 9 май 2017 11:17, Веселина Йорданова
124

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като поднесе венци по повод 9 май пред паметника на Незнайния воин.

По думите му днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.

Държавният глава посочи, че е пред паметника, за да отдаде почит към всички загинали в борбата срещу хитлеро-фашизма.

"Сред тях са и хиляди българи. Нека не го забравяме. Изказах и своето уважение към малкото останали живи ветерани от Втората световна война. Трябва да се помни", заяви Радев, цитиран от "Фокус".

По думите му осъждането на нацизма и фашизма е следвоенен консенсус, дори когато Европа е разделена от Желязната завеса.

"Затова на днешната дата отново потвърждаваме този консенсус. Нека няма индулгенции. Честит празник на всички българи. Нека с нашата ежедневна позиция доказваме, че България има място в Европа", допълни държавният глава.

Президентът участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

В церемонията взеха участие още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, депутати, граждани.

По-късно по повод Деня на Европа пред Президентството на тържествена церемония беше издигнато знамето на ЕС. Церемонията се състоя в присъствието на държавния глава Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И САЩ и Англия печелят защото както казвате чакат до края накъде ще задуха вятъра и на същата тази Великобритания т.нар кралство дължат смъртта си Романови защото тъкмо те са им отказали убежище а после се съюзяват с убийците на царското семейство е затова печелят защото има една поговорка двама се карат трети печели Ние трябва да си извадим поуките ако политиците имат мозъчен капацитет за това а че 9-ти май е денят на Победата над фашизма няма спор.
105
0
 
8
 
! Отговори
Някой..... преди 6 години
Ако знаете какво е причина и следствие от философията няма да си кривите Душите!?Истината е една, без значение искате или не! Честит празник на един християнски ,братски народ!И днес празнувам рождения си ден с по-добрата половина от света,която не разпалва войни по света!33385
104
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам за България, че отново се слага на окупаторите
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С много по-малко жертви Европа, а и светът могат да бъдат много по-добри места. Мисля си, че ако се избият повечето от действащите съдии, политици и висши чиновници, светът ще бъде е дно много-по добро място.
102
3
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До 112"... Без СССР Европа много отдавна щеше да е по-добро място за живеене..."Ако имаш предвид, че нямаше да има толерастия, Кончити, 30 пола и мигpи - може би си прав. Но и ти със сигурност едва ли щеше изобщо да си се родил.
101
1
 
12
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
"Денят на Европа" е култивирана и преекспонирана димка, заглушител на неудобния 9 май. Въобще разликата между събитията на двете дати е като между небето и земята. Но нали няма как да признаеш това, че с милионите си жертви омразната Русия е спасила въпросната Европа. Макар и тя доброволно да е поднесла заголените си седалищни части на Хитлер.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааа днес гледах това "ужасно бъдеще" в което Македония е в територията на нашата мила родина също така и Халкидики и остров Тасос :/ Баси колко е яко че блятта е дала жертви и е метала бомби заедно с краварите в България! И да най много мразИм онеа немцо-фашагите!!! ПС Честит празник и да не забравите да платите на гърчолята на следващите празници за почивка "у Гърция"
99
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9-ти май е денят на победата над хитлерофашистка Германия.Тази победа принадлежи на СССР.На Русия и народите от бившия СССР най-много им прилича да празнуват на днешния ден.Всичко останало е измислица и жалък опит за подмяна на историята. С Днем пабеды! С праздником!
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-многото жертви са на Русия на тази Русия която Европа й е обявила икономическо ембарго и на която сега се опитва да възлага възбрани за да я подчини .Само че руските Първи не са българските първи хора защото тези българските са продажници от едно време и затова на това прекрасно парче земя наречено България има само страдание надявам се скоро да има и Възмездие
97
19
 
8
 
! Отговори
Вярно бе Радев преди 6 години
Без СССР Европа много отдавна щеше да е по-добро място за живеене.
96
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-накрая имаме Президент, от когото не се срамувам!
95
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ама Русия е дала много жертви"Ами като нямаш акъл да излизаш на нож срещу танкове, ще дадеш...
94
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а "съюзниците" се включиха накрая за да запазят някакви зони на влияние !"Личи си, че не познаваш историята. Добре, че са съюзниците, които воюват във войната още от ден 3-ти на самата война! САЩ и Великобритания снабдяват Русия със суровини и техника, иначе я пиши бегала и yмрела. И то кой снабдяват - единия от агресорите, които започнаха войната. И сега трябва да празнувам, че е спечелил някой, който е разпалил най-голямата война ли? И после защото са му бърсали зaдникa ли?
93
4
 
19
 
! Отговори
камен преди 6 години
Днес е деня на победата , а този скалъпен дин на Европа го измислиха за да омаловажат грандиозната победа на Червената армия , а "съюзниците" се включиха накрая за да запазят някакви зони на влияние !
92
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соц. *** е поздравил и генерал Решетников! По-голяма карикатура от Радев няма!
91
2
 
13
 
! Отговори
ИДИOT преди 6 години
А кой уби 98 милиарда евреи в "газови ПЕЩИ"?
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За процеса победителите поръчват проучването на германските лагери на Червения кръст, а целта е цифрата на загиналите да се завиши колкото може повече. Комисия на Червения кръст от над стотина членове от различни държави провежда раздледване в лагерите в продължение на няколко месеца.Излизат със следните резултати: Че всички загинали в лагерите са между 250 и 300 хиляди души. От тях евреи са около две трети.Toлкова!
89
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рускиня, май само ти знаеш за някакви невинни 150 000 руснаци убити от поляци. Я кажи по-подробно, че да ни отвориш очите. :)))
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност самият Чърчил казва, че на мястото на Хитлер, би постъпил по абсолютно същия начин.
87
0
 
1
 
! Отговори
до рускиня преди 6 години
Вижте,и да се вадят някакви пропагадни клишета ,истината в геополитиката е желязна.Версай ощети Германия,а Англия и Франция поставиха толкова мини около т нар територии взети от Германия Германия,че войната нямаше как да не стане. САЩ не случайно не ратифицира Версай ,защото зад океана са го виждали .