Коригират бюджетите на болниците през юни

Ще се проверява има ли излишък от средства в РЗОК
3
Коригират бюджетите на болниците през юни
Снимка: архив, БулФото

През юни се очаква да се коригират бюджетите на болниците, каза пред журналисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров след среща между ръководството на НЗОК с представители на частни, общински, държавни болници, както и с ръководството на Българския лекарски съюз.

Петров обясни, че от 1 април болниците работят с тримесечни бюджети и могат да ги изразходват заедно с още до 3 на сто в повече от предвиденото, като тази възможност е за всеки месец в тримесечието. По думите му, ако в първите два месеца тези три процента не бъдат изразходвани, през третия месец могат да се изразходват до 9 на сто.
 
Предстои и проверка по районните здравноосигурителни каси, чрез която ще се види къде и дали има излишък на средства. Ако се установи излишък, той ще бъде преразпределен в други каси, в които е установен недостиг, допълни той. За тази година месечно за болниците в бюджета на НЗОК са предвидени над 137 млн. лв.
 
Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че въпросът за бюджетите на болниците отново ще бъде поставен пред ръководството на касата по време на следваща среща, тъй като има болници, в които и с използването на тези 3 процента в повече, средствата не са достатъчни. 
 
Лекарският съюз ще поиска от новия състав на Надзорния съвет на НЗОК да реши как и откъде ще се осигурят средства за плащане на надлимитната дейност, извършена от болниците в периода април-ноември миналата година, която е близо 19 млн.лв., каза още Грозев, цитиран от БТА.
 
Нито един директор на болница не коментира темата за бюджетите пред журналисти.

3
Още по темата: НЗОКздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горям " излишък", пък апаратурата - стара.
Даже частните болници купуват втора ръка оборудване.
Защото има голяяями " излишъци"... от Калинки( всички цветове) по върховете