КЗП алармира: Не подписвайте нови договори заради роуминга!

Мобилните оператгори не могат да ни принудят да преподписваме
10 май 2017 09:07, Мария Захариева
18
КЗП алармира: Не подписвайте нови договори заради роуминга!
Снимка: архив, Reuters

Не подписвайте нови договори във връзка с отпадането на роуминга. За това алармира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Маргаритов бе категоричен, че мобилните оператори не могат да принуждават абонатите си да преподписват договори, ако имат действащи такива. "Може в този период от време, в който се случва събитието някои срочни договори на потребители да изтичат и те да бъдат приканени от своите оператори да ги подновят за определен срок. Тук е важно да кажем, че ако те не желаят да променят условията, при които говорят, договорите се трансформират в безсрочни и никой не може да ги принуди да подпишат нови срочни такива", заяви шефът на комисията.

След окончателното решение на Европейската комисия (ЕК) през април стана ясно, че от 15 юни гражданите на ЕС ще плащат в държавите от Общността същите такси, както и в страната си. Роумингът отпада както за телефонни разговори и писмени съобщения, така и за трафик интернет, пише "Монитор".

Маргаритов съветва потребителите внимателно да преценяваме дали телекомите ни предлагат наистина по-изгодни условия, които доста често продавач-консултантите анонсират като такива.

Междувременно директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов съобщи, че са зачестили сигналите при тях във връзка с онлайн пазаруването, тъй като много чужди търговци са започнали да предлагат стоки на българския пазар.

Те продават най-вече черна, бяла техника и електроника – телефони, компютри, таблети.

"Хората пазаруват от тези сайтове, защото цената им е по-изгодна и се сблъскват с различни проблеми като основните оплаквания са свързани с законовия 14-дневен срок за връщане", каза още Арсенов.

По думите му някои от фирмите бавели с по месец-два връщането на парите и тогава се налагало намесването на експерти за решаването на спора.


18
Още от
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще си земен карти с роуминг за Европа и ще си ги ползваме в бг че не помислили за тука интересно ами живеем в бг бре место да помислим за нас си мислим за навън а тука едни могат да ползват цялостен нет по карти другите караме с рутерите докога ми и ние искаме плащаме данъци на тая държава нее ли срамота Бойко заеми се тоя види ту го има ту не това какво е
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И да не търсим вифи щото за едни има за други няма простотиятаe голяма
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи ли това че нета на карти щее като хората щото тия мб не ме интересуват и като си ида на почивка на море и басеин да си го ползвам с кеф а не след определени мб и мач да си не гледам като хората
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Zdraveyte,ot 15.06 s Vashia plan uslugata rouming ne e dostapna. Za da polzvate rouming abonirayte se sled 01.06 za easybob. Uslovia tuk: bob.bg/easybob
Това получих от мобилния си оператор. Или сменям настоящия си тарифен план с друг (крайно неизгоден откъм включени минути за разговори на месец), или ме лишават от роуминг!!!
10
1
 
18
 
! Отговори
Плавник преди 9 месеца
Операторите вече отдавна не цакат хората с преподписване на договорите. Просто пускат промоции и хората сами отиват. Като изтече срока на промоцията обаче се намалява обемът на предоставените услуги. Тогава щеш не щеш отиваш и подписваш н а поредната промоция. Това невинаги е лошо разбира се, но сега в случая с отпадането на роуминга, новите планове са много зле откъм количество за цена.
9
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Добре дошли в Страната на : У.Я Боба и Леба
А да ви е Честито
8
6
 
25
 
! Отговори
Мобилен оператор преди 9 месеца
Аз съм част от бизнеса на мобилните оператори.КЗП бих определил като слуга на бизнеса.
Има хиляди начини да накараш хората да разпишат договор.
Мобилните оператори мислят поне три стъпки напред винаги при промени на пазара.И сега има заложени методи които ще ни помогнат да продължим напред.КЗП е тромава институция.
Потребителите на мобилни услуги вече са заложници на операторите отдавна..Как ли ?
С мобилния интернет...той е като дрога,която ние продаваме.
За справка,вижте хората по улиците....
7
53
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не съм съгласен с тази комисия! Щом ви казват да отидете да преподпишете значи имат основание и трябва да отидете и да подпишете а не после да мрънкяте. Операторите знаят по добре какво е нужно айде аман от експерти
6
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това за бесрочните е вярно, но последните години има поредна уловка, подписваш на евтина цена, но тя се води "промоционална" и след като изтече договора, промоцията свършва и цената става двойна (че и повече) ако не подпишеш нов договор, който най-вероятно също е "промоционален". Забележете, че от години няма стандартни цени, винаги плановете са в някаква "промоция".
5
8
 
24
 
! Отговори
Запознат преди 9 месеца
Ще дигнат цените, в България с тия овце , може да се4 стриже яко!
4
1
 
39
 
! Отговори
мда преди 9 месеца
Много искам и Дейта трафика да си стане без роуминг... ама тия "комуникатори" на родна почва вече пищят че печалбите им падат. Интересно ми е какво ли ще измислят за да не губят...
3
1
 
42
 
! Отговори
гола вода преди 9 месеца
Защо си хабите думите ,никой не слуша и после пищи!това е отличителната черта на нашето население не слушат и не четат а после ох.....
2
3
 
24
 
! Отговори
МВ преди 9 месеца
"сЪС законовия 14-дневен срок" - поне пишете грамотно...
1
11
 
6
 
! Отговори
Оруел преди 9 месеца
То може и да е по изгодно да се преподпише, заради роуминга за да избият ще увеличат цените на услугите в България, то е ясно :)