Наука: Учени изследват живота на българския пенсионер

Ще разпитвах хората за детството им, работата, образованието...
10 май 2017 08:45,
26
Наука: Учени изследват живота на българския пенсионер
Снимка: архив, Bulphoto

Европейско изследване на мюнхенската организация "Макс планк институти" ще анализира процесите на стареене и живота на българите на 50 и повече години. То ще обхване 2000 души, избрани на случаен принцип, и ще се провежда до септември тази година. Избраните участници ще бъдат посетени в домовете им от представител на социологическа агенция след официално писмо от организаторите. Анкетьорите ще могат да бъдат разпознати чрез идентификационните документи.

"Всеки може да откаже, но искам да призова по-възрастните да участват, защото за тях липсват данни", обяви пред БНР Екатерина Маркова – българският координатор на проекта от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването се фокусира върху целия живот на анкетираните – детство, родителство, работа и образование, както и условията им на живот след пенсионирането. Европейското изследване ще даде и сведения за някои физиологични особености, като силата на захвата на двете ръце, който е обвързан с предразположеността ни към различни заболявания.

"Въпросникът ще ни покаже и как човек възприема и запомня списък от думи, които след това трябва да повтори", каза още Екатерина Маркова.

Резултатите ще може да се използват за формиране на бъдещата демографска, здравна и пенсионна политика. Данните ще са достъпни за всички догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
До Меринджей преди 6 години
300-400 евро чисти получава хабилитирано лице в БАН. Предполага се, че знае и може повече от обикновен специалист.Пита се в задачата, защо хабилитираното лице стои там, на мизерна заплата-подигравка? Ами защото за нивото на неговите знания и умения дори тези пари са много. Хабилитираният знае това и си трайка, само понякога мрънка на държавата. Иначе си докарва парици по други начини, нали от него зависи кой ще стане докторант и кой от по-младите ще направи кариера?Така е у нас, не само в БАН.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я по-добре да изследват живота на българските политици.Ще се натъкнат на много интересни неща.А живота на пенсионерите всеки знае какъв е.Но тези,от които зависи подобряването на този живот се правят на умрели лисици.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените ше изследват как българските пенсионери оцеляват с 60 до 100 евро на месец. Като от тези доходи плащат за ток парно вода лекарства които цени са на евро равнище?! След което това животно бг пенсионера ще го вкарат в книгата на Гинес за най рядко оцелелият вид на планетата. Също така ще вкарат в книгата на Гинес и бг политиците за най рядко оцелелите в провеждането на геноцид над населениета. В книгата на Гинес ще бъдат записани и гласувателите за герберастите и децата на комунистите!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъчно ми е за българските пенсионери. Представете си цял живот работите, влагате в дом, семейство, хоби и т.н и в един момент идва време да се пенсионираш и държавата решава, че 200лв са ти достатъчни да живееш и се оказваш, човек минал през целия си живот, който в един момент е принуден да бъде беден от собствената си държава, дори да е имал хубава работа и доход. По жалко от това не се сещам - изведнъж те правят беден, нямаш достатъчно пари за елементарни неща.
14
0
 
6
 
! Отговори
дзъ преди 6 години
мдааа.....и в графа интервюирани пенсионери от България - ще маркират "невероятно, но факт - нов рекорд на Гинес"
13
2
 
13
 
! Отговори
Дебелогъз ушев преди 6 години
Снимката е на измряла генерация старци. Сегашните не се обличат така и не се подпират с такива бастуни. Не живеят, а оцеляват, игнонрирани от обществото и близки. Каквото и да констатират, ще е безсмислено, защото има технологичен скок между поколинията.
12
2
 
13
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Нека побързат,та те са изчезващ вече вид???.....
11
3
 
17
 
! Отговори
Меринджей преди 6 години
Пенсионер - от 90-150 евро Среден работник - 300 евро Специалист - 600-700 евро Мениджър в голямо предприятие - 1000 евро Доход за покриване стандарта в БГ през 2017 г - около 1000 евро.Излиза, че за да живеем нормално трябва всички да сме "мениджъри" и шефове.
10
9
 
7
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Мислех да не ви разкривам истината , но от мен да мине - всички големи обири в България през последните години са извършени от пенсионери , изживяващи се като Робин Локсли , взимат от имащите и раздават на бедните и за да не бъде разкрита схемата и участниците се съчиняват приказки за НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ телефонни измамници , иначе как да си обясня факта ,че не са хванали нито един.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският пенсионер е като ***. С какво ли не го мъчат да мре, а той се държи гадината, не ще *** и да спести мизерната си пенсия на държавата.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега ало-измамниците ще тръгнат направо по къщите.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дадат ли заключение, че има геноцид над българския пенсионер.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То няма много за разправяне, тази сентенция от близкото минало казва всичко за пенсионерите - Никой не може да ми плати толкова малко, колкото аз мога да му работя. / Те лъжат че плащат, аз лъжа че работя.. В крайна сметка излъгани останаха самите пенсионери и тук е мястото за още една хубава поговорка - Докато има телета ще има и касапи. ;)
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото люлка ме е залюляля,такава ме люлее до днес ----------такъв е живота на различните пенсионери. който имал червена книжка,имал добра работа,има добра пенсия,добро жилище и добри спестявания - най - простичко обяснено.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският "Survival". И какво? Ще го наложат като модел за в бъдеще ли? Същият социализъм е, но без социални защити. Социалистически капитализъм.
3
2
 
10
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Ако дадат некой лев че ги пуща,иначе -наполье ...
2
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми получава 170 лв. пенсия. По малко от 90? на месец. Цял месец с 90 евро. Това е много интересно как оцеляват така. А работещ получава чисто 600лв. 300 евро за 30 дни. Това е феномен. Не сме на втора скорост в ЕС а направо като прогнил Москвич върху трупчета.
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези ще си хърлят дипломите, разбирайки как оцеляват пенсионерие със суми, които западнкът харчи за ден. А тук цял месец, вкл. за лекарства, ток, вода, телефон, и остава и за храна. Някой ще получи Нобелова премия.