Швейцария резна достъпа на българи до пазара на труда

Мярката ще е за 1 г. и важи за дългосрочните разрешителни за работа
10 май 2017 19:56, Виктория Тошкова
52
Швейцария резна достъпа на българи до пазара на труда
Снимка: Reuters

Швейцария ще ограничи достъпа на български и румънски граждани до пазара на труда за следващите 12 месеца, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на България.

Правителството на Швейцария е взело решение за по-строго следене на броя на издаваните нови дългосрочни разрешителни за работа за български и румънски граждани след 1 юни 2017 г. за срок от една година.

Според министерството това решение е временна мярка и няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора, припомнят от МВнР. То дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.

Решението влиза в сила от юни 2017 г. и се отнася само до разрешителните от категория "В" (за дългосрочно пребиваване), без да се засяга категория "L", отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла с държавния секретар в Департамента по външни отношения на Швейцария Паскал Баерисвил, която е отбелязала, че решението е стандартна процедура с ограничен обхват и срок и не е дискриминационна мярка спрямо българските и румънските граждани.

От външно министерство припомнят, че Швейцария взе решение за въвеждане на подобни мерки относно разрешителните за работа през 2012 г. спрямо 8 нови страни-членки на ЕС от първата вълна на разширяване, а през 2013 г. разшири действието им и за други 17 страни-членки на ЕС.

Още икономически новини от света и Европа четете в Investor.bg


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Victor преди 1 година
i kvo, reznahte li bg posolstva i bg darjaven personal ?! ;)
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38
Швейцария е това което можехме да сме ама не сме поради масови интелектуални възможности с дребни незначителни за съжаление изключения!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До conservator 43
Ще отговори чак тогава когато е в състояние да си държи гащите вдигнати!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
evropeichi ll cachestvo
30
0
 
2
 
! Отговори
conservator преди 1 година
Искам реципрочна мярка. България трябва да отговори на това.
29
0
 
2
 
! Отговори
sk преди 1 година
много скоро тоЙ идва и тогава Швейцария ще фалира за един ден, а заедно с нея всички пари от офшорките ще потънат в нищото.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пък няма да купуваме швейцарски часовници и шоколад! Има китайски часовници, които вършат същата работа и струват 1/2000 от тъпите им солници за парвенюта. А шоколадът им не върши никаква работа - каква работа вършеше българският шоколад преди 40-45 години!
27
2
 
7
 
! Отговори
Тъжната истина преди 1 година
е че през 89-90 руснаците ни отрязаха от техният пазар и тръгнахме към Европа. Тя обаче не направи нищо, за да спре корупцията, напротив правеха приеха и започнаха да въртят бизнес с червената шайка, която доразсипа България. Или се справяме сами или до 20-30 години тука е Турция.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще кажете сега Нео-либерални ***, ционисткия-"запад" отово пренебрегва България...
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е Швейцария? Нещо като Македония, ама богата.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария нито е в ЕС нито е приела еврото като разплащателна единица. Швейцария както винаги си държи неутралитет. А че бугаресте и руманесте ман.галесте са отишли в швейцария да работят за жълти стотинки това не е добре за коренните швейцарци.Така че всяка жаба да си знае гьола.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите пут йовци как реагираха? Или мутьо чака да го потупат с конграчюлейшънс бурисуф?! Идва ми да му фрасна ена тупалка в тъпата кратуна ипонска.
22
9
 
11
 
! Отговори
Тъпизъми преди 1 година
Швейцария не е в ЕС както и Норвегия , Монако нe знам да ли е ама е задните части в pigs страните , а Русия си е кочина , попитали китайците защо са добре , отговорили защото нямаме руски евреин.
21
4
 
8
 
! Отговори
Тъпизъми преди 1 година
Попитали един руски евреин война и после инфлация или инфлация и после война ,.....
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството трябва веднага да изиска от ЕК и ЕС да вземат реципрочни мерки срещу едностранното решение на Швейцария, но нашите пудели са заети с по-важни неща, като комисионни и им е през оная работа за обикновения човек
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да се изясним, Швейцария не е член на ЕС, май на много хора не им е ясно.
Брюксел, би трябвало да вземе реципрочни мерки, дори и швейцарците да не ги интересува работа в Европа, порязването на стоки и капитали,ще ги заболи много. Само,че европейската солидарност е много съмнителна, а Бойко,ще мълчи като пън.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходи у, Русията ...та да видиш колко си "равноправен"----АМА НЕ ИСКАШ.......!
Седиш си тука ---при КОЛОНИЗИРАНАТА и РАЗКАПАНА БЪЛГАРИЯ...ЩОТО МИРИШЕ НА ЗАПАД и ВКУСНО..И ЕВТИНО...!!!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарците нямат нужда да работят.в по-бедни и по-неуредени държави. ЕС има нужда от Швейцария, не тя от ЕС.
16
1
 
3
 
! Отговори
Една преди 1 година
Номер 16: Първо се научи да правиш разлика между Швеция и Швейцария. После, преди да пишеш глупости, се поинтересувай и прочети.малко за страната и политиката, която води.
15
1
 
7
 
! Отговори
Една преди 1 година
Номер 19: те швейцарските граждани си счупиха краката да тичат да работят в ЕС. Ти ще отидеш ли да работиш в Молдова например?