Швейцария резна достъпа на българи до пазара на труда

Мярката ще е за 1 г. и важи за дългосрочните разрешителни за работа
10 май 2017 19:56, Виктория Тошкова
52
Швейцария резна достъпа на българи до пазара на труда
Снимка: Reuters

Швейцария ще ограничи достъпа на български и румънски граждани до пазара на труда за следващите 12 месеца, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на България.

Правителството на Швейцария е взело решение за по-строго следене на броя на издаваните нови дългосрочни разрешителни за работа за български и румънски граждани след 1 юни 2017 г. за срок от една година.

Според министерството това решение е временна мярка и няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора, припомнят от МВнР. То дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.

Решението влиза в сила от юни 2017 г. и се отнася само до разрешителните от категория "В" (за дългосрочно пребиваване), без да се засяга категория "L", отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла с държавния секретар в Департамента по външни отношения на Швейцария Паскал Баерисвил, която е отбелязала, че решението е стандартна процедура с ограничен обхват и срок и не е дискриминационна мярка спрямо българските и румънските граждани.

От външно министерство припомнят, че Швейцария взе решение за въвеждане на подобни мерки относно разрешителните за работа през 2012 г. спрямо 8 нови страни-членки на ЕС от първата вълна на разширяване, а през 2013 г. разшири действието им и за други 17 страни-членки на ЕС.

Още икономически новини от света и Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не се спираме 10 години със схемите само сме си виновни. Дадоха ни шанс да станем хора....Но уви трудно е явно.
13
2
 
2
 
! Отговори
usa преди 6 години
Ot kade na Kadie be ? Ot dek na dek?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За турци може, за българи-не. Нормално и логично.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНого са ми смешни тези. Не искат българи и румънци, ама да ги изнасилват мюслитата е OK.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС удари ГЕРБ:))))
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто се върна този дембелин само гадости-тока нагоре, урана стана национално пиво,започнаха партийните назначения.и още сме в началото...
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е за вярване;)А вчера празнувахме деня на Европа и се правехме на католици;)Кой е виновен сега-Орешарски? При правителството на Борисов бяхме резнати от голямото европейско семейство.Що така Туск,Юнкер почему?Дол ела да ти пусне Фандъкова.Герб ще даде ду.*** за своите граждани
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и това ако не е дискриминация незнам какво е.надявам се България да отговори на тази дискриминация,ако ние нали им такава мярка срещу някоя държава ще ни пукнат с глоби от ЕС
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е ... ако бяхме гласували за БСП всички ограничения за българи щяха да паднат!имам предвид ограниченията за Русия щяха да паднат, а за Eвропа щяха да ни сложат визи, но кой му пука за Европа щом можем да ходим в СССР !
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Продължавайте да настъпвате мотиката на избори и ще ви отрежат от всякъде! ""...............така е ... ако бяхме гласували за БСП всички ограничения за българи щяха да паднат!
4
1
 
29
 
! Отговори
помак преди 6 години
Поредното доказателство за двойния аршин с който мерят българите...а има едни които ни управляват и говорят,че едва ли не швейцарците ще дойдат при нас...Боже,Боже,що за управници имаме...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавайте да настъпвате мотиката на избори и ще ви отрежат от всякъде!
2
1
 
24
 
! Отговори
Чудесно преди 6 години
Как по ясно да ни го кажат че за нищо не ставаме.Изпревариха ни дори икономеските емигранти, превръщаме се в блатото на ЕС. Визите за САЩ няма да паднат никога за БГ, само ще се услушват още 20-на години.Събуди се България моя земя, извадете гилотината пред НС-то.
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За хиндианци може ,за Българи Не!!Поредният звучен шамар от еуропейските ни приятели...:-) :-)