Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС

Страната ни се класира 29-а от 35 европейски държави
Обновена: 10 май 2017 07:03 | 10 май 2017 07:00, Елка Василева
209
Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Естония, Чехия и други "по-млади" страни членки на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за съжаление България не е сред тях. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша, пише "Сега".

Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание "Индекс на настигането" - мащабно проучване на Институт "Отворено общество", което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

На базата на голям набор измерители (47) - от икономически показатели, държавен дълг и безработица до корупция, работа на съдебната система и свобода на медиите - "Индексът на настигането" отрежда на страната ни печалното 29-о място сред 35 състезатели. Проучването включва 28-те членки на ЕС, Исландия и балканските кандидатки Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина.

В изследването се вижда ясно връзката между качеството на държавните институции и (не)успехите на съответната страна. По ефективност на държавното управлението България е 29-а. Едва ли някой ще остане изненадан, че страната ни е сред последните в тази ранглиста и по качество на регулациите (27-о място).

А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.

Естония триумфира и в категорията "електронно управление". Страната, в която е-услугите са ежедневие и чипът в личната карта на гражданина отдавна е електронен ключ за достъп до всичко, дори и за гласуване, е седма в ранглистата на "Индекс на настигането" - с други думи много от старите държави членки трябва да я догонват в тази сфера. А България е 28-а със зачатъчно е-управление.

Унищожително лоша е оценката за правораздаването у нас. България е 32-ра, Румъния е 28-а, а Естония и Чехия са съответно на 13-о и 16-о място. Тези резултати за пореден път доказват, че в държава, в която трудно се налага върховенството на закона, няма как да има бързо развитие и просперитет.

Естония, Словения, Полша, Литва вече не са "типични" бивши соцстрани с висока корупция. Естония превъзхожда и немалко членки на ЕС от "стара Европа" и се нарежда на 13-о място, а България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция.

Страната ни е на опашката дори по показателя "политическа стабилност" - 30-о място, вероятно в резултат на преждевременно прекратените мандати на Бойко Борисов.

На този фон за трета поредна година България се е закотвила на 29-а позиция в категорията "Качество на живот", която включва потребление на човек от населението, образование, здравеопазване, развитие на човешките ресурси. На опашката сме и по енергийна ефективност - 33-то място, и транспортна инфраструктура - 31-во.

С всяка изминала година България пада едно място надолу и в категорията "Демокрация", като през 2016 г. заема 30-а позиция от общо 35 страни. Измерват се индикаторите "Доверие в хората" и "Свобода на медиите", политически натиск и др.

Ако при предишните издания на "Индекса на настигането" разделителната линия в Европа се изместваше от оста Запад-Изток към оста Север-Юг, то сега се наблюдава задълбочаване на различията между балканските страни и останалата част от континента, посочват авторите на доклада.

Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха в периода 2004-2007 г., както и Хърватия, която стана член през 2013 г., подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на старите членки. Най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения. Те заемат съответно 13-о, 15-о и 16-о място в цялостната класация за 2016 г.

Страната ни все пак отбелязва подобрение в сравнение с предишни години единствено по показателя "Икономика" и през 2016 г. заема 27-о място, като след нас са Хърватия и Гърция. Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място. Прилично се представяме по показателя "Заетост" - 20-о място, като изпреварваме Полша, Словакия, Румъния и Хърватия. По показателя "Развитие на пазара" заемаме 23-то място и след нас са Унгария, Словения и Хърватия. По развитие на информационните и телекомуникационни технологии пък изпреварваме Полша и Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: българиярумънияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция. - СЪВСЕМ ПРАВИЛНО; ВРЪЗКАРСТВОТО НЕ ДАВА ПЪТ НА МНОГО КАДЪРНИ ХОРА
118
3
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
"БАЛКАНСКО ГЕТО" - ЗАЩО ЛИ НЕ СМЕ УЧУДЕНИ СЛЕД КАТО НИ УПРАВЛЯВА ГЕРБ?!
117
4
 
7
 
! Отговори
до Шоп преди 6 години
Лъжльо, лъжльо ... виж там Цветанов да ти даде нови опорни точки, че нещо съвсем издишаш.Тия ги разправяй на децата, дето не са живяли тогава.
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжното е, че в момента сме взели най- неблагоприятното от двата " свята" - гадната ни храна не може да се сравнява с тази на съседите ни извън ЕС, а от друга страна за някои дребни и незначителни правила , и изисквания сме по- европейци и от европейците.
115
5
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Между другото, тинолът, който крадяхме по време на практиката в Телефонния завод, беше западногермански - калаено-оловна композиция, заедно с флюс в една жица. Купуваха го от капиталистите със заеми от самите капиталисти Защото Големия съветски слон и това не моеше да произведе.
114
2
 
2
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До 120: ИМАМ СИ ВСИЧКО. И РЕФЕРЕНЦИИ СИ ИМАМ ; А ТИ ?
113
1
 
2
 
! Отговори
пинко преди 6 години
всичко са едни големи игри, това вече и малките деца го знаят, а другото са празни приказки и настройване на хора един срещу друг, а да не забравяме че ние сме едно цяло...
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Русия ви е виновна, нито Америка, нито Европейския съюз. ВИЕ САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В КОЕТО СТЕ!!! Без желание да си промените манталитета за крадене, машинации и тарикатлъщини, няма ка да стане. Не всички са такива знам, но голяма част са. И докато стоите по къщята и поствате снимки в социалните мрежи как си пиете ракийката и си ядете саладката, няма да има промяна. За това всеки да си сърба попарата.
111
8
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Единствената държава на Планетата, която ограбва България, е Фашиска ***. Ежегоден външнотърговски дефицит с тях - по 7-8 млрд долара. Отделно ни крадат по някой извънреден милиард с разни уйдурми като Белене или КТБ. Затова съм за ПЪЛНО, ТОТАЛНО и БЕЗЖАЛОСТНО унищожение на тази шиббана сатрапия.
110
2
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
1986 година в техникума изучавах трофейната немска автоматична централа А-29 (модел '29 година), която беше "на въоръжение" в България. По същото време се говореше, как в близко бъдеще ще минем на система Кроспойнт с микрорелета - западна технология от началото на '60-те. Близкото бъдеще донесе Демокрацията и след 5 г, като излязох от казармата, хората вече си купуваха свободно микропроцесорни телефонни централи Панасоник с размерите на обикновен телефон. А Телефонния завод логично умря.
109
4
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Какво може да напише в. Сега, освен да насажда евроскептицизъм.Този вестник е собственост на Овергаз холдинг - Сашо Дончев - червен олигарх.Вестник Сега си е в. Дума 2
108
1
 
8
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Да,само където сме зад Румъния където средната заплатата е вече към 1000 БГ.лв. А бяха и времена,когато пътувайки през Румъния румънци просеха по пътя цигари и какво ли не! Карайки по пътищата в Румъния ми казваше мой спътник- " Не спирай на този Мамалигар,че ще иска цигари,а може и да не е сам и да ни оберат"
107
2
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 103 Развит и модернизиран социализъм не може да съществува , защото системата не позволява това.Правиш откритие или огромна рационализащия и получаваш потупване по рамото. Затова никой не си даваше зор. А в соц. Унгария Рубик стана милионер в долари от кубчето.Без пари никой не работи.И сега е така.
106
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни сме защото САЩ ни грабят..Корупцията е начин на управление на колонията
105
2
 
7
 
! Отговори
ДО Extremist преди 6 години
Имаш ли специалност?Знаеш ли перфектно чужд език?Образование? Ако тук си мияч и копач и там ще си същия.Средата е враждебна.Ти би ли взел на работа мигрант без местен опит,препоръки,лош език ифалшива диплома и работещ по арабски?Вероятноста да си много добре е нулева.Ако си пробивен и конкурентен и тук можеш да се докажеш,пък после и там ще се адаптираш по лесно.Иначе,,Работа има но пари няма" ми каза един с количка за хот дог в Торонто.Плащал луд наем и живеел мизерно.
104
5
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ако хитрия цар не подля вода но Костов с 800-те дни , сего да сме близо до европейските държави. Ръст на БВП при Костов 6.5% а сега се мъчим да стегнем 3.0 %.Какво ще кажете? Дали е бил лош Костов? Единствения държавник до сега.
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можем да разберем основната причина за нашият хал - ТОВА СМЕ САМИТЕ НИЕ,ЦЕЛИЯТ НАРОД!!!Разберете!Никой не се е затичал да ни прави "добро",а всеки търси начин да измъкне нещо от нас и за да не става това САМО НИЕ МОЖЕМ ДА ПОПРЕЧИМ!!!Целта на другите и особено на западните господари е,с "ръцете" на техните слуги,наречени "политическа класа",да ни мачкат и ограбват и свидетелство за това е целият този безкраен "преход"...към пълното ни унищожение!ЗАТОВА,САМО НИЕ САМИ МОЖЕМ ДА СЕ СПАСИМ!!!
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въйй, що така бе? Вече 10 години в ЕС от които 8 под мъдрото управление на еврожреца от Банкя. Хибридна война ще да е това съобщение!
101
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Освен кражбите на еврофондове е и до манталитета на българина. Всеки гледа да прецака другия, да излезе 'победител', да не се мине в нещо. Така не се гради. 'Всеки за себе' си манталитета никога няма да ни направи силна държава. Никой не му пука обаче. Свикнали само да искат, но нищо да не дават. Полага им се само, защото са се родили тук. Никакво правителство няма да ни оправи докато не се промени този начин на мислене.
100
4
 
2
 
! Отговори
До113 преди 6 години
Ами ние Москвич,Рено,автобуси Чавдар и даже мотопед ,,Балкан" монтирахме.И си бяха все за нас.А света отиде далеч,далеч напред ,хем без да строят зрял социализъм.Много точно го каза бай Тошо ,ама защо трябвашеда ,,ручаме жабетата" толкова дълго.