Майки: Закон за личната грижа за деца с увреждания!

Родители на деца с увреждания излизат на пореден протест
12 май 2017 09:45,
29

На 17 май в София ще се състои 5-ти национален протест на майки на деца и младежи с увреждания. Родителите на тази група хора отново ще направят жива верига пред Народното събрание и Министерския съвет.

А основното им искане е да има Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата им.

Валентина Христова е една от тези майки, които се борят по площадите и в ефир срещу несправедливостите на социалната система.

Да имаш дете с увреждане не би трябвало да е присъда, но у нас е, казва тя.

"Не защото ние родителите се притесняваме или срамуваме от децата си, а защото държавата няма никакво разбиране, няма никакво отношение, няма закони, които да защитават хората с увреждания", разказа Валентина в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 930-те лева, които миналата година бяха отпуснати за децата с над 90% увреждания, са "замазали на много хора очите", защото децата до 18 години с такава степен на увреждания са всъщност много малка част.

"Това, което трябва да направи държавата, е Закон за личната помощ. Този закон е нужен, защото ако го има, ще е насочен към личните нужди на хората с увреждания", посочи още майката.

Тя настоя, че чрез интеграция на децата с увреждания, те ще станат по-полезни за държавата, а тяхното неглижиране в никакъв случай няма да излезе по-евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Майка ви преди 6 години
***, не ви ли е срам! Кои сте вие хитлеристи и фашисти, че да решавате кой да живее и кой не? "Живи трупове" сте вие, "душевни инвалиди"! Вместо да се радвате, че децата ви са здрави и можете да работите, вие сте седнали да броите парите на децата, които живота и без това ги е ощетила достатъчно!Майката на дете с увреждане не може да ходи на работа, защото няма кой да й гледа детето! Желая ви и вие да ги получавате тези пари!
17
0
 
3
 
! Отговори
Една преди 6 години
Давам ви проблема на моето,барабар с помощите, гледайте го и си правете кефа.Нака моето да е гладно,но здраво.
16
1
 
6
 
! Отговори
Баба ти преди 6 години
На всички ламтящи за пари и завиждащи пожелавам дете с увреждане! Халал да са ви! С радост да получавате. Предпочитам да имам здраво дете, да мога да работя и да се грижа за него, вместо да съм принудена да бъда терапевт, асистент, учител и да не мога да се трудя в разцвета на силите си. Само,че никой не ме е питал. Такива като вас мишки заслужават да им "падат" парите от небето и да си пътуват по екскурзии и почивки.
15
0
 
4
 
! Отговори
Майка преди 6 години
До Анонимен - предпочитам да имам здрави и прави деца и да работя много, за да ги издържам, пред това да ми дава държавата пари за някакъв период от време, понеже детето ми по една или друга причина е с увреждане... Не знаете (или не искате да знаете) през какво минават тези родители. Би трябвало да се засрамите.
14
2
 
12
 
! Отговори
На аутист майка му преди 6 години
На всички, писали против децата, хората с увреждания им пожелавам,рано или късно да минат по нашия път, с деца, с внуци. Да изпитате болката, която изпитваме ние, гледайки тези най чисти деца. Пожелавам ви да изпаднете в нашия свят, на болка, безсънни нощи, безизходица, отчаяние, срам, неудобства, безсилие, сълзи, сълзи....Ще се борим докрай децата ни да живеят и бъдат уважавани като всички други, като инвалидите в Европа и другите развити страни. А вие го д....., това е от мен.
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде тия пак почнаха.Дават им по 930 лева и пак недоволни. Колко хора блъскат като луди за 400 лв? По цял ден, 7 дни в седмицата? Съжалявам, но помощите за вашите деца идват от моите данъци, а аз не съм съгласен на това! Някой да ме пита как успявам да изхраня моите деца - не. Само, че пари от държавата не съм видял. Всеки си носи кръста. Това е, точка.
12
12
 
6
 
! Отговори
Защо ви е да го знае преди 6 години
Я се замислете колко майки на такива деца са се превърнали във туристи.Обикалят света за да лекуват нещо което спокойно може да се лекува и тук у нас.Съгласен съм за животоспасяващи лекувания вън от страната,но обикаляне по курорти и спа центрове за лечение ,идва им множки.Пък и защо на здравите деца не се дават по толкова пари колкото на тях.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21:50ч. Отрицанието на Коментара 16 Още не се е Аргументирал.ЧАКАМ
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички негативни и прости хора,които се чудят как да ни обидят нас майките и техните деца с увреждания.Искам да ви кажа,че никой не е застрахован от това утре и той/тя/ да е на същото място! Много болни хора има,ще има,защото последствията от чернобил се изразява и след 30 години.За това ще има толкова много не лечими болести и нацията се стопява.1995 г родих здраво дете,4-и години по-късно родих второто си дете с увреждане.За лекарските грешки нищо не казвате......
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ти пък само помощите нека на свички пенионири навършили 80 им спрат и пенсиите, горе долу тога се изчерпват партидите им, след това са само тежест за осигурителната и здравната система, който си има стари родители да си ги отглежда.Момент, ако останат живи може някоя фондация да проси пари за тях, не просто да им спрат помощите задължителна евтанизия за всички инвалиди и стари хора над 80, нали трябва да оптимизираме разходите.
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ВЗИМАТ ПО 1 000 лв. ДЕТСКИ НА МЕСЕЦ" Като завиждаш, осинови си и ти едно такова дете и ти вземай, домовете са пълни с тях. Лесно е да се довори от другата страна, но ако ти беше дошло до главата какво ли щеше да говориш. А шивачката с заплатата от 400 лв взима толкова не по вина на обществото, тя е здрава и права може да си смени професията като не и изнася. Нямаме вина че няма държавна политика за заетост на тези хора и лечими на запад болести тук се третират кто пожизнена инвалидност.
7
17
 
8
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Браво Майчици ,подкрепям Ви!(питайте и как за това недоразумение кристян костов има Държавни пари ,а за Българските деца няма)
6
3
 
14
 
! Отговори
До читател преди 6 години
Първо няма как да са правили изследвания на плода през социализма, чисто технически, болеста е диагностицирана след раждането. Но не отговори на въпроса ми, ако това бе твое дете и на 4-тия месец след раждането ти бяха казали че е нелечимо увредено за цял живот, щеше с чиста съвест да хвърлиш бебето си в някоя пещ и да го запалиш за да не е икономическа тежест на теб, и на държавата?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До читателСлучайните грешки са малко.Дефектите в ДНК са устойчиви и наследствени. Могат да се проявят след 2-3 поколения.Съмнявам се, че някой от вашия род си е правил такива. Има методи на т.н. вертикална медицина, т.е. грижа за поколенията напред във времето. Това е непознато у нас.ДНК се не преплита, смешно е да се говорят такива глупости.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даааам този читател, явно въобще не е чел, както си мисли, за да пише подобни глупости. Голяма излагация с написаното от теб и от научна и от морална и човешка гледна точка. Много ме е срам, че живея в едно общество с такива про*ти хора!
3
3
 
17
 
! Отговори
redordead преди 6 години
До 1 - много си далеч от истината - дори да си направят двмата родители ДНК анализ, това по никакъв начин не гарантира как гените ще се преплетат една с друга и какво ще се получи в новият организъм. ДНК анализ, може да се направи на вече заченатият плод, но взимането на проба не е безопасно и изследването струва около 2000 лева. Така че, не говори глупости, от които не ти отбора главата.
2
4
 
18
 
! Отговори
До читател преди 6 години
От личен опит, те децата с акъл и от бедните семейства успяват, който го мързи той не постига нищо. Брат ми е с вродено тежко заболяване и е със 100% инвалидност, родителите ми нямат никакви генетични дефекти и аз нямам, просто той е имал лошия късмет да се роди по времето на Чернобил. Та по твоя бъпрос какво правим със случайните грешки на природата, и с децата увредени от лекарски грешки, евтаназия та да не пречат на татковината или пък затвор в гета в селата или в клетки в цирка ли?
1
24
 
8
 
! Отговори
читател преди 6 години
Ако родителите си бяха правили ДНК анализ преди да решат да имат деца, сега този проблем щеше да е многократно по-малък. Или поне са проучили няколко поколения назад.Да не забравяме, че има и гениални деца, в семейства с нисък доход.За тях никой никога не говори, просто те се мачкат в мелничката за месо, наричана училище. Ако някой от тях оцелее, то бяга в Европа.Тук остават и качество + болните.Формира се чудесен генетичен фонд.