Кредит остави бременна без пари! История като други. И все пак?

Бъдещата майка твърди, че е била осъдена без да бъде уведомена
164

18501 гледания   |  Още видео

Кредит от 600 лв. става 1300 лв. заради просрочена вноска. Следва съд без уведомление и запор на сметките.
Това е история като много други в България. С тази разлика, че героите на тази са младо семейство, което очаква дете. И запорираната сметка е тази, по която бъдещата майка Лидия получава болничните си от НОИ.

Жената твърди, че не е била информирана, че е осъдена. От частната кантора обаче отричат да са действали по този начин, разказва Bulgaria ON AIR.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска. Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени.

"Кредитът реално е погасен. При опит Лидия да изтегли парите в банката, за болничен от НОИ, разбираме, че сметката е запорирана и са удържали 1000 и няколко лева. Без да сме уведомени по какъвто и да е начин", разказа Калоян Христов, съпруг на Лилия

Според частния съдебен изпълнител запориране на сметка, по която се превеждат социални плащания не е имало. Това показва и изпратеното "запорно съобщение". По закон подобни действия са нелегални.

Въпреки това, Лилия твърди, че не е успяла да изтегли сума от каса в банката.

"Сега ни оставят не на нула, а на минус, има разходи по самата бременност. А знаете - на бременните им се дояждат някакви неща. Но като отварите хладилника – той е празен. Не е много приятно, вместо да мислим за хубавите неща, които ни предстоят, ние си лягаме с главоболие", разказва Лидия.

Оказва се подобни практики са често срещани у нас, защото често длъжниците не познават добре правата си.

“За съжаление в България в момента, в който ви нарекат длъжник, вие преставате да бъдете гражданин и ставате една гражданска нула. Истината е, че ЧСИ е помогнал тази жена да бъде премазана, тя просто е била премазана", категорична е Светла Миланова, която е служебен адвокат на семейството.

А целта на семейството на Лилия и Калоян остава една.

“Искаме нашият казус да промени нещо в законодателството и да няма други хора като нас, които да са потърпевши от този произвол, ако ни бяха уведомили по надлежния ред щяхме да си спестим всичките тези нерви", категорични са двамата.


164
Още по темата: кредитбременнаЧСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Ситуацията е гадна, спор няма, но трябва ли тези кредитори да опростяват 600 лв защото е бременна? И според мен е била уведомена. Винаги първо звънят по телефона, изпращат узвестия, но като си сменят телефона ине отватят на пощальона, игнорират известията как очакват да им се размине?
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един закон наречен закон за задълженията и договорите. Там се уреждат отношенията между кредитор и длъжник.
Преди да си слагаш подписа на какъвто и да е договор трябва да си правно образован, защото лесно може да те подведат.
115
0
 
18
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 година
Не вземайте бързи или бавни кредити, не ставайте поръчители.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързите кредити са си мутренска практика. Те лихвите на българските банки във всяка нормална държава ще бъдат възприети като рекет, а какво да говорим за бързите кредити. Трябва да не си много умен за да теглиш бърз кредит.
113
0
 
13
 
! Отговори
morelini преди 1 година
Този проблем нито е от вчера,нито от завчера,но продължава да е актуален всеки ден.Това е трябвало да се реши преди много време но...не би.Ето така мислят господата управляващи за Суверена,защото тези млади хора са част от него.Те нямат тези проблеми защото за тях 600лв са джобни пари...Мизерия.
112
0
 
11
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Сега последно Лилия или Лидия е теглила кредит .Ако и там са и сбъркали името както в статията, не се учудвам за бъркотията.
111
10
 
14
 
! Отговори
хора не не връзвайте преди 1 година
това е напълно скалъпена работа. тази взела бърз кредит защото й се дояждало, защото е бременна. осъдили ги, не ги уведомили защото такива мишки обикновено се крият. накрая им запорирали сметката, но си вдигнали запора защото са майчински. били изплатили кредита. да ама не. защото ако си платил не те съдят. когато си взел пари в заем не се крий, защото не е в твоя полза. не го ли разбрахте, а се ловите на евтиния популизъм на мая манолова! айде стига бе!
110
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случайки небивалиците на тази нискоинтелигентна женица, ми става жал какво дете ще отгледа човек с кръгла нула финансова и правна култура.
109
1
 
16
 
! Отговори
Хой преди 1 година
Бързи кредити= мафия.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 126
Аз личино съм чувал за подобни случай от страна на М-тел, за другите оператори незнам, но от коментара ти разбирам че ти не си потребител на мобилни услуги май.
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не оправдавам кожодерите, но нали знаете кой е лудия. Като има баламурници да теглят кредити от такива, ще има и такива, които искат да им вземат парите. От колко години вече има хиляди такива случаи и по медиите се съобщават и пак не можаха да вдянат, че ако е и да умираш от такива фирми кредити НЕ се теглят.

Същата работа и с телефонните измамници. За толкова години още има хора, неразбрали и които се хващат. Явно е вярно, че балъците никога няма да свършат.
106
4
 
13
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ТАКИВА СА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ: СМРАД И ВОНЯ
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са законите , отдавна трябваше да се променят но това не е удобно на лобистите, така че няма интерес да се променят, ако не могат да взимат от социално слабия българин пари от кого да взимат, не-социално слабите българи не работят в България от тях няма как да вземат пари , а лобистите трябва да печелят.
104
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не става от тая държава, нищо не става и от народа който вижда всичките безобразия които се вършат, но отива и се изпърдява за ГЕРБ и патриотарите на избори!
Такъв народ не случайно е бил робски 5 века, и най-вероятно след време ще бъде пак
103
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко задръстен талибан трябва да си за да си мислиш ,че ще обидиш някого като го наречеш ГЕЙ ?
102
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напуснете скапаната България.Европа е отворена ,работа има за всеки,един живот живеете бе защо си хабите дните във България ?Ако във Ирландия изтеглите 50 000 евро за 20 г ще върните 68 000,една позната тегли 3000 евро и за година ще върне 3200,напуснете про руския кеннеф
101
1
 
11
 
! Отговори
Неа преди 1 година
Всичко е така , но като няма кой да ти даде пари ? А и друго има . Може и да работят без договор и затова да не са теглили от банка , но може и да са на срочен договор . Когато договора ти е срочен банката не те одобрява за кредит .... Тъй че не се знае какъв е случая и защо са взели рисково решение .. ще пият една студена вода ...
100
0
 
24
 
! Отговори
Само 1-2 неща преди 1 година
1.Не защитавам фирмите с бързи кредити, но винаги съм се чудел на хора, които взимат пари от тях...все пак никой не ги кара на сила да теглят заем от там. Щом си направил този избор, трябва донякъде да си подготвен с последствията.
2.Изречението "Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска." е напълно погрешно. В България съди ЕДИНСТВЕНО българския съд, а това че ЧСИ изпълнява тази присъда и начините, по които го прави са друг въпрос...
99
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека това да е за урок на всички балами, които си въобразяват, че бързият кредит е лесното решение на проблема им.
98
4
 
13
 
! Отговори
Неа до 82 преди 1 година
Да, вярно е . Имам приятели в Англия и са ми казвали , че техните кредити направо са изгодни спрямо нашите . Например ако тук теглиш за 50 връщаш 100, а там теглиш 50 и в лошия случай връщаш 65, иначе 60 ... И е по изгодно кредит от там , а жилище тук и докато работиш там , ще го изплатиш . Съответно и по бързо , щото с нашите заплати ..как мислите за кредит ?