Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка

Мая Манолова праща казуса на Валери Симеонов, в чийто ресор е демографската криза
13 май 2017 14:53,
125
Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка
Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова изброи поне пет нарушения на гърба на бременна жена, осъдена от частен съдебен изпълнител и получила запор на парите си от НОИ.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска.

Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени. Когато младата жена решила да си изтегли парите от болнични по сметката й от НОИ, те се оказват запорирани.

Още по темата
Както Dnes.bg писа за казуса си младото семейство Калоян и Лилия разказа пред Bulgaria ON AIR.

“В този случай можем да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира омбудсманът Мая Манолова пред “Нова телевизия“.

Според националния защитник това е нагледен пример и за това как в България се решава проблемът с демографската криза.

“Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова.

Тя припомни, че е изготвила и внесла в парламента законодателни промени срещу частните съдебни изпълнители заедно с неправителствени правозащитни организации.

“Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, бе категорична Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Да ти кажа нещо преди 6 години
До Една овца от стадотоКогато си преценил(а), че нещо е необходимо, но някой ти забранява да го притежаваш и употребяваш, ти имаш две възможности:да се съобразиш със забраната;да не се съобразиш.Ако поемеш риска да не се съобразиш, преставаш да бъдеш овца.Ако повече от половината в стадото престанат да се съобразяват с тази забрана, това вече няма да е стадо!
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си имам кредит и кредитна карта и си ги плащам. Така, както са правили и моите родители, когато са теглили... Това прави ли ме ***?.. Че не съм прецакал системата..? Не разбирам и Манолова, тя не беше ли юрист, защото говори не много точни неща. И от друга страна, ако някой не иска да плаща и се крие как да бъде уведомен?
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо още няма бити и убити частни съдебни изпълнители?!
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 114Техническа грешка - не "сКлоеве", а "слоеве".
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102Какво го мътиш - "клиенти "по-ниско качество"! Кажи си го, както тъничко, под сурдинка, на подсъзнателно равнище, някак си така мимоходом, незначително уж, ни внушават класовото разделение. Мъдреци политици, социолози и тем подобни памперси ни свикват да приемаме, че има класово разделение, хей, при демокрацията, леле мале. Токущо чух загладен глашатай да говори за "ниските склоеве"!!! И ... изведнъж разбрах Френската буржоазна революция и ... гилотината.
91
3
 
17
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 6 години
Г--ЖА МАНОЛОВА ЗАЩО ЛЕКУВАТЕ БОЛЕСТА--КРЕДИТ ЛИКВИДИРАИТЕ ПРИЧИНИТЕЛЯ--БЕДНОСТА КОЯТО ВЕЧЕ НАБЛИЖАВА 2 500 000 НЕ ОЧАКВАИТЕ ЧЕ В СИМЕОНОВ ЩЕ СИ РАЗВАЛИ ХАИРА С БОРИСОВ ЗАРАДИ ВАС АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ СЪВРЕМЕННА РАИНА КНЯГИНЯ ПРИЗОВЕТЕ НАРОДА НА ВЪСТАНИЕ САМО РЕВОЛЮЦИЯ Е СПАСЕНИЕТО ОТ ТАЗИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА *** КОЯТО ПИЕ КРЪВТА НА НАРОДА
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паре теребат на баце, така че плащайте си кредитите - безплатния социалиЗъм свърши!
89
3
 
13
 
! Отговори
bb преди 6 години
Лихварите трябва да бъдат третирани, според Шариата - да бъдат сварени в масло
88
9
 
17
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
мая манолова печели популярност само сред слепците! статията е глупост. ЧСИ не те осъждат, те само изпълняват съдебното решение. има бързи производства за издаване на изпълнителен лист и те са пред съда, а не пред чси. сметката се запорира от чси на база съдебното решение и не се знае какво има вътре. като видят, че са майчински, вдигат запора и тя си взима майчинските, защото не подлежат на принудително изпълнение. закона е ясен и кредита следва да се върне. а тази процедура струва пари !
87
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля че може да си търси правата жената, както и всички такива случай, обаче ще трябава да инвестира 10000 лева и време ,за да има възможност да си потърси правата Просто повечето хора не им се инвестира толкова пари за да си търсят правата и се отказват да го правят.Това е причината подобни случай да не се получава при големи заеми, просто ако дължиш 1 000 000 милион лева , не е проблем да инвестираш 10 000 лева за защитата си.Затова те предпочита малки заеми но събираеми.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забраняването на бързите кредити не е решение. Докато банките дават на по-ниски лихви, то все пак те отказват на граничните клиенти- които са, да кажем от "по-ниско качество". Ако ги няма бързите кредити, тези хора няма да има откъде да получават финансиране. Важното е да се знае, че ако банка те одобри за кредит, не трябва да се взима бърз кредит. И разбира се, плащайте си без просрочие, ако просрочите, не се крийте от кредитора и естествено, ЧЕТЕТЕ ГИ ТЕЗИ ДОГОВОРИ, толкова ли е трудно?
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минаха времената на мутрите, мина времето на разцвет на съмнителните бързи кредити. Не се свършиха обаче хората, които не искат да плащат и лъжат.
84
0
 
12
 
! Отговори
Една овца от стадото преди 6 години
Смъртноста от обезверяване сред Българите е СТРАШНА. Млади, стари мъже и жени, А И ДЕЦА не виждат изход от СЪЗДАДЕНАТА УМИШЛЕНО МИЗЕРИЯ при ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ И ГОРДИ НАРОДИ. ГЛЕДАМЕ НАШИТЕ БЛИЗКИ КАК СА ПРИНУДЕНИ ДА РОВЯТ ПО КОФИТЕ ЗА ДА ХАПНАТ ПОНЕ ПЛЕСЕНЯСАЛ ХЛЯБ. ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО ДРУГИ БЪЛГАРИ. НЯМА ДА Е ТАКА, поне според мен, АКО ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРИТЕЖАВАМЕ И УПОТРЕБЯВАМЕ ОРЪЖИЕ, ДАЖЕ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО СМЕ МОГЛИ ДА ИМАМЕ И УПОТРЕБЯВАМЕ ОРЪЖИЕ.
83
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния кръстоносен поход на противната Мая Манолова, която не може да допусне да излезе от общественото полезрение и да приключи с политическата си кариера. Ако някой ден имам проблем за решаване, който изисква участието на омбудсман, категорично ще откажа подкрепа от Мая Манолова
82
4
 
13
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
узаконена мафия, държавата ущипана булка.Тез фир ми за бързи кредити точно нс такава схема разчитат. Да не мисли нвкой че печелят от лихвите. Ето случая, лихва 110% давсш 600 прибираш 1300. Хайде то и за другата брънка от магията имс ЧСИ. сигурно делят 50/50.
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кредит се взима от банка. Бърз кредит означава чутовно ниска интелигентност и нулева финансова култура. Да не говорим за застраховка на кредита- това *** дори не го е и чувал какво е. Кредитна карта- остави го то не е за мене това. Застраховка на дома- не е за мене. Нищо не иска нито на научи, нито да попие от тези, които са по-напред от него, после се оплаква, че го осъдили. Ами, като нямаш акъл, ще те осъдят. Грам не им съчувствам на простотията, но ми е жал за бъдещото им детенце.
80
2
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 6 години
Брей, само мен ли не са ме набутали насила с кредит?Кои са тези, които насила ти дават пари, кажи да вземем
79
3
 
7
 
! Отговори
Една овца от стадото преди 6 години
Всичко през последните години води до Мачкане на населението в държавата България, жалко че това е и МОЯТА РОДИНА. ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ на политиците ни през последните 27 години води до мачкане на населението. Казвам населението а не народа, защото ВСЕ ОЩЕ НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕВИЗ НИ Е - ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ, а не това което пише на НС. През последните години ние Българите си патим ТОЛКОВА МНОГО от други Българи, че в сравнение с тях башибозука е детска ясла.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 89 Къв риск бе...говорим за сключени договори. Ако не можеш да си издължиш кредита е ясно посочено в договора какво ще ти взема.
77
3
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Взела парата ,изтъркала картончетата от лафка не спечелила и сега реве Що за *** взема бърз кредит