Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка

Мая Манолова праща казуса на Валери Симеонов, в чийто ресор е демографската криза
125
Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка
Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова изброи поне пет нарушения на гърба на бременна жена, осъдена от частен съдебен изпълнител и получила запор на парите си от НОИ.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска.

Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени. Когато младата жена решила да си изтегли парите от болнични по сметката й от НОИ, те се оказват запорирани.

Още по темата
Както Dnes.bg писа за казуса си младото семейство Калоян и Лилия разказа пред Bulgaria ON AIR.

“В този случай можем да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира омбудсманът Мая Манолова пред “Нова телевизия“.

Според националния защитник това е нагледен пример и за това как в България се решава проблемът с демографската криза.

“Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова.

Тя припомни, че е изготвила и внесла в парламента законодателни промени срещу частните съдебни изпълнители заедно с неправителствени правозащитни организации.

“Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, бе категорична Манолова.
 


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Да ти кажа нещо преди 1 година
До Една овца от стадото

Когато си преценил(а), че нещо е необходимо, но някой ти забранява да го притежаваш и употребяваш, ти имаш две възможности:
да се съобразиш със забраната;
да не се съобразиш.

Ако поемеш риска да не се съобразиш, преставаш да бъдеш овца.
Ако повече от половината в стадото престанат да се съобразяват с тази забрана, това вече няма да е стадо!
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си имам кредит и кредитна карта и си ги плащам. Така, както са правили и моите родители, когато са теглили... Това прави ли ме ***?.. Че не съм прецакал системата..? Не разбирам и Манолова, тя не беше ли юрист, защото говори не много точни неща. И от друга страна, ако някой не иска да плаща и се крие как да бъде уведомен?
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо още няма бити и убити частни съдебни изпълнители?!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114

Техническа грешка - не "сКлоеве", а "слоеве".
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 102

Какво го мътиш - "клиенти "по-ниско качество"! Кажи си го, както тъничко, под сурдинка, на подсъзнателно равнище, някак си така мимоходом, незначително уж, ни внушават класовото разделение. Мъдреци политици, социолози и тем подобни памперси ни свикват да приемаме, че има класово разделение, хей, при демокрацията, леле мале. Токущо чух загладен глашатай да говори за "ниските склоеве"!!! И ... изведнъж разбрах Френската буржоазна революция и ... гилотината.
97
3
 
17
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 1 година
Г--ЖА МАНОЛОВА ЗАЩО „ЛЕКУВАТЕ БОЛЕСТА--КРЕДИТ ЛИКВИДИРАИТЕ ПРИЧИНИТЕЛЯ--БЕДНОСТА КОЯТО ВЕЧЕ НАБЛИЖАВА 2 500 000 НЕ ОЧАКВАИТЕ ЧЕ В СИМЕОНОВ ЩЕ СИ РАЗВАЛИ ХАИРА С БОРИСОВ ЗАРАДИ ВАС АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ СЪВРЕМЕННА РАИНА КНЯГИНЯ ПРИЗОВЕТЕ НАРОДА НА ВЪСТАНИЕ САМО РЕВОЛЮЦИЯ Е СПАСЕНИЕТО ОТ ТАЗИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ПАПЛАЧ КОЯТО ПИЕ КРЪВТА НА НАРОДА
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФИРМА ЗА БЪРЗ КРЕДИТ А БЕ ТО Е УЗАКОНЕНО ЛИХВАРСТВО
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз нямам кредит но едно г...о нарекло се чси се опита да ме сплаши с полиция ако не му дам телефона на т.н длъжник теглих му маината и затворих телефона
94
1
 
23
 
! Отговори
Джон Спрингфийлд преди 1 година
Само в България, и може би, но не съм съвсем сигурен, в Северна Корея, Габон, Чад, Зимбабуе и Централноафриканската република, го има аблсолютният правен абсурд да те осъдят без да знаеш, лишавайки те от право на адвокат, който да защити правата ти, а по този начин - и от справедлив съдебен процес. Лихвите, виновното неплащане на вноски пи кредити и т.н. е едно, а лишаването от права - нещо коренно различно. Не сме народ...
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паре теребат на баце, така че плащайте си кредитите - безплатния социалиЗъм свърши!
92
3
 
13
 
! Отговори
bb преди 1 година
Лихварите трябва да бъдат третирани, според Шариата - да бъдат сварени в масло
91
9
 
17
 
! Отговори
адвокат преди 1 година
мая манолова печели популярност само сред слепците! статията е глупост. ЧСИ не те осъждат, те само изпълняват съдебното решение. има бързи производства за издаване на изпълнителен лист и те са пред съда, а не пред чси. сметката се запорира от чси на база съдебното решение и не се знае какво има вътре. като видят, че са майчински, вдигат запора и тя си взима майчинските, защото не подлежат на принудително изпълнение. закона е ясен и кредита следва да се върне. а тази процедура струва пари !
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мисля че може да си търси правата жената, както и всички такива случай, обаче ще трябава да инвестира 10000 лева и време ,за да има възможност да си потърси правата Просто повечето хора не им се инвестира толкова пари за да си търсят правата и се отказват да го правят.Това е причината подобни случай да не се получава при големи заеми, просто ако дължиш 1 000 000 милион лева , не е проблем да инвестираш 10 000 лева за защитата си.Затова те предпочита малки заеми но събираеми.
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забраняването на бързите кредити не е решение. Докато банките дават на по-ниски лихви, то все пак те отказват на граничните клиенти- които са, да кажем от "по-ниско качество". Ако ги няма бързите кредити, тези хора няма да има откъде да получават финансиране. Важното е да се знае, че ако банка те одобри за кредит, не трябва да се взима бърз кредит. И разбира се, плащайте си без просрочие, ако просрочите, не се крийте от кредитора и естествено, ЧЕТЕТЕ ГИ ТЕЗИ ДОГОВОРИ, толкова ли е трудно?
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минаха времената на мутрите, мина времето на разцвет на съмнителните бързи кредити. Не се свършиха обаче хората, които не искат да плащат и лъжат.
87
0
 
12
 
! Отговори
Една овца от стадото преди 1 година
Смъртноста от обезверяване сред Българите е СТРАШНА. Млади, стари мъже и жени, А И ДЕЦА не виждат изход от СЪЗДАДЕНАТА УМИШЛЕНО МИЗЕРИЯ при ЕДИН ОТ НАЙ-СТАРИТЕ И ГОРДИ НАРОДИ. ГЛЕДАМЕ НАШИТЕ БЛИЗКИ КАК СА ПРИНУДЕНИ ДА РОВЯТ ПО КОФИТЕ ЗА ДА ХАПНАТ ПОНЕ ПЛЕСЕНЯСАЛ ХЛЯБ. ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ЕДИНСТВЕНО ДРУГИ БЪЛГАРИ.
НЯМА ДА Е ТАКА, поне според мен, АКО ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРИТЕЖАВАМЕ И УПОТРЕБЯВАМЕ ОРЪЖИЕ, ДАЖЕ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО СМЕ МОГЛИ ДА ИМАМЕ И УПОТРЕБЯВАМЕ ОРЪЖИЕ.
86
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния кръстоносен поход на противната Мая Манолова, която не може да допусне да
излезе от общественото полезрение и да приключи с политическата си кариера. Ако някой ден имам проблем за решаване, който изисква участието на омбудсман, категорично ще откажа подкрепа от Мая Манолова
85
4
 
13
 
! Отговори
:) :) преди 1 година
узаконена мафия, държавата ущипана булка.Тез фир ми за бързи кредити точно нс такава схема разчитат. Да не мисли нвкой че печелят от лихвите. Ето случая, лихва 110% давсш 600 прибираш 1300. Хайде то и за другата брънка от магията имс ЧСИ. сигурно делят 50/50.
84
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредит се взима от банка. Бърз кредит означава чутовно ниска интелигентност и нулева финансова култура. Да не говорим за застраховка на кредита- това Ганьо дори не го е и чувал какво е. Кредитна карта- остави го то не е за мене това. Застраховка на дома- не е за мене. Нищо не иска нито на научи, нито да попие от тези, които са по-напред от него, после се оплаква, че го осъдили. Ами, като нямаш акъл, ще те осъдят. Грам не им съчувствам на простотията, но ми е жал за бъдещото им детенце.
83
2
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 1 година
Брей, само мен ли не са ме набутали насила с кредит?
Кои са тези, които насила ти дават пари, кажи да вземем