Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка

Мая Манолова праща казуса на Валери Симеонов, в чийто ресор е демографската криза
13 май 2017 14:53,
125
Запор на парите при кредит: Поне 5 нарушения на гърба на бъдеща майка
Снимка: архив БТА

Омбудсманът Мая Манолова изброи поне пет нарушения на гърба на бременна жена, осъдена от частен съдебен изпълнител и получила запор на парите си от НОИ.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска.

Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени. Когато младата жена решила да си изтегли парите от болнични по сметката й от НОИ, те се оказват запорирани.

Още по темата
Както Dnes.bg писа за казуса си младото семейство Калоян и Лилия разказа пред Bulgaria ON AIR.

“В този случай можем да изброим повече от пет нарушения на правата на Лилия. Първо, тя е осъдена зад гърба й, без да знае. Второ, срещу нея е започнато принудително изпълнение, без да бъде уведомена за това. Трето, наложен е запор върху един доход, който не трябва да се пипа. Четвърто, размерът на дълга е нараснал неимоверно”, коментира омбудсманът Мая Манолова пред “Нова телевизия“.

Според националния защитник това е нагледен пример и за това как в България се решава проблемът с демографската криза.

“Смятам да изпратя този случай на вицепремиера по демографската криза Валери Симеонов да види как реално стоят нещата в неговия ресор. Това е безобразие”, каза Манолова.

Тя припомни, че е изготвила и внесла в парламента законодателни промени срещу частните съдебни изпълнители заедно с неправителствени правозащитни организации.

“Ако тези промени бъдат приети, този случай ще стане невъзможен”, бе категорична Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 10 К'ъв бърз кредит, папагал?Ако чрез ДСК не можеш да си плащаш кредита по апартамента за 20 години изплащане...държавата ти взима заложеното имущество, още на втория..третия месец.И държавата ли става мащеха в този случай?Не ме размивай!В демократичен САЩ колко филми да ти дам за пример където държавата изхвърля семейството на улицата, защото не си е платило вноските по кредита за жилище? КОЛКО?
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Узаконен грабеж както телефонните мошеници, но тук е защитено от закона.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забрана със закон на бързите кредити. Когато хората които се ползват от услугите на тези фирми не са в състояние да си балансират бюджета е задължително да се намеси държавата със своята регулаторна функция.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли България се обезлюдява ??? Какъв е смисъла да живееш в държавата на мафията ? По-добре емигрирай !
12
0
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АТАКИСТАтакистче, знайш ли какв адряновица съм ти избацал от Средна гора. ще ти натроша кокалите, заедно с Валери Винкела и Волен Педругата. След това, ще ти връча гайдата и ти ще свириш, а те ще ми играят хоро, и а объркаш некой тон, фрас с гегата в глъвъта...и наново.
11
17
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Да станеш доброволно роб на банките и да не искаш да си плащаш е все едно да си комунист, който е взел пари от капиталист и да му кажеш, че ти тези пари нямаш възможност да му ги дадеш след време поради някакви си причини. Капиталистът дали го интересува колко си бременна или болна? Кой е за е...бане, капиталиста или ти, който доброволно си поискал от него кредит?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафия в съда и държавата.
9
0
 
37
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Фирмите за бързи кредити трябва да бъдат забранени! Това е един паразитен бизнес модел. От една страна облъчваш ежедневно хората по медиите с това колко лесно им даваш пари, от другата страна си сключил договори с частни съдии, които на сто процента ти покриват евентуалните загуби.
8
32
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Майче, куха лейко...никъде по света не те принуждават да теглиш заем. Но изтеглиш ли го, ти трябва да си плащаш вноските, иначе дължиш неустойки, санкции.. Майче, комунизмът отдавна свърши! Майче, кажи го и на оная бременната женица!Няма безплатен обяд на този свят!Майче, мен що не ме гонят с лихви?Щото никога няма да стана роб на банките, даже и да съм принуден да прося!
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не я осъдят и останалите ще откажат да плащат и става каша.
6
0
 
18
 
! Отговори
Сух сух сух преди 6 години
Да я настани Валерката в неговите хотели ;)
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национализация на банките и връщане на конституцията на Живков защото няма друго спасение. Утре съдията ще вземе и апартамента на бременната.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bursite krediti sa REKET OT FIRMI S PROTEKZIYATA NA BANKITE.TURSYAT BUDALI SA DA IZVLICHAT LEKI DOHODI SA KRATKO VREME
3
8
 
14
 
! Отговори
ники преди 6 години
работете в сивата икономика и живейте под наем да видим какво ще ми запорират
2
1
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Давай Мая! Прати на Валери Татарина да види, и ако не види, ще вдигне востание! И ще им избодем очите, щом не виждат! На всеки частен изпълнител, ще оставим по единс едно око, да им води кохортата! Лъскавите им офиси ще бъдат конфискувани "В името на Народа". Един такъв офис, напълно ще изхрани детето на въпросната дама.
1
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си бе погасявала месечните вноски редовно,нямяше да има проблеми!