1, 2, 3... 12! Но опасностите на пътя дебнат!

"Пътна полиция" със съвети към абитуриентите
15 май 2017 20:00, Красимир Ангелов
8
1, 2, 3... 12! Но опасностите на пътя дебнат!
Снимка: Булфото

Абитуриентските балове вече започнаха, а те винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. Но въпреки радостта и емоции, не бива да забравяме и някои основни и важни моменти от пътната безопасност.

Още по темата

В тази връзка от "Пътна полиция" отново припомнят основните препоръки за предотвратяване на инциденти по време на абитуриентските балове. И отчитат, че видеокамери ще документират, както и досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят.

Според статистиката от миналата година, по време на празничните дни на месец май 2016 г., пътните полицаи са установили повече от 700 нарушения, допуснати от абитуриенти-шофьори, както и от водачи на автомобили, с които се превозват зрелостници или техни близки. Най-честите нарушения са неизползването на обезопасителен колан, неправилен превоз на пътници, управление на моторно превозно средство от неправоспособни водачи и шофиране под въздействие на алкохол.

За да остане празничното настроение, "Пътна полиция" съветва: 
 
Спазвайте Закона за движението по пътищата
Погрижете се за своята безопасност
Ако ще шофирате, не пийте алкохол
Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него
Ако не сте правоспособни водач, не демонстрирайте шофьорските си "умения" точно на бала
При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление

Погрижете се за своята безопасност

Не позволявайте рисковото поведение на приятели да ви постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили, отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара, неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите, возене на повече пътници от броя от местата за сядане, управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества, подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

От "Пътна полиция" припомнят, че еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.
 
Ако ще шофирате, не пийте алкохол. Навреме си осигурете трезвен и опитен водач на празничната кола. Изпитият алкохол подвежда към "смели" решения, а крайният резултат е нежелан.
          
Изберете предварително кой ще шофира на бала и след него. Това може да е родител или друг близък. Не се качвайте в кола с шофьор, който е употребил алкохол – вие сте в центъра на вниманието и имате право да поискате от останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърсете съдействие и от родителите или други близки.

Ако все още нямате шофьорска книжка, но имате известни познания, не ги демонстрирайте точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно управление. Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги може да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪДЕЩИТЕ МАГИСТРАЛКИ
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родител отговорност *** на пътя няма там нее виновен ни инструкор ни изпитващ те са гледали след като сее махнал оттам отговорноста отива или на родителя или на самия шофиор тои мисли с главата ако не за себе си то за околните никои друг нее виновен затова седнеш ли в кола забравяш друго стрес проблем яд докато караш това не те интересува преодолееш ли това няма тия ядове
4
9
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Седни си, слаб 2.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2к заплатаСкоро един като тебе се оплаква,че завършил Международни отношения,но не могъл да си намери работа-не го вземали,защото не знае чужд език.Сега работи като охранител,на една измекярска фирма,а през свободното си време разкарва сладки с една баничарка!Иначе не е лошо момчето,ама завършило спортно-орче! Та и той така викал:1,2,3,4,............12,ама защо е викал и той май не може да обясни!
2
24
 
3
 
! Отговори
2к заплата преди 4 години
Нека да се веселят, и аз се веселих 2009, кючеци, зурни, разгул... А вие си лалайте! Младите ще си живеят, ще пият, щенсе бият, ще правят секс...а после и пари, а вие ще си пишете тука и ще пиете евтина ракия.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"1, 2, 3... 12! Но опасностите на пътя дебнат!"-Сега следва 13,14, 15 и 16 , за някой 17 18 19 20 ................. кючеци всеки ден в студентски град и папане на гърба на мама и тати да станем Менежери които или продават *** на женския пазар или емигрират или живеят на гърба на родителите си после това е вузовете трябва да се намалят наполовина за сметка на техникумите.