Алфа активност във водата на 6 села в Димитровградско

В едно от тях вече бе установено съдържание на уран над нормата
Обновена: 15 май 2017 19:26 | 15 май 2017 19:20, Веселина Йорданова
18
Алфа активност във водата на 6 села в Димитровградско
Снимка: архив, БулФото
Повишени нива на алфа активност са установени в питейните води на шест села в община Димитровград. Това съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в Хасково на открито заседание с участието на представители на Временната парламентарна комисия за установяването на потенциално опасните и конкретни случаи на замърсяване на питейните води, причините за възникването им и последиците за здравето на гражданите, на кметове и експерти.
 
Става дума за населените места Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Скобелево и Върбица, каза той. В последното село вече бе установено и наднормено съдържание на свободен уран и водата бе забранена за пиене и готвене.
Още утре ще бъде издадена заповед, с която се спира употребата на вода с цел пиене и готвене и в тези села, посочи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.
 
Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат, е заявил председателят на парламентарната комисия Георги Колев, уточни преслужбата на областната администрация, където бе заседанието. Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема, е казал той.
 
Вече се предприемат мерки за снабдяването с вода на цитираните села, е посочил кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Водата в Хасково от вече изключените от водоподаването заради лоши показатели 14 кладенци ще бъде източена и от тях ще бъдат взети нови проби за естествен уран и алфа активност, е било решено още на заседанието. Това е наложително, защото само в три от въпросните 14 кладенци са открити отклонения, е било мнението на депутата Делян Добрев.
 
Той е изтъкнал, че идеята за разрешаване на проблема с нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложена от експертите от ВиК. Затова и правителството е реагирало бързо и е отпуснало необходимите близо два милиона лева за справяне с кризата, е обяснил депутатът. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата е замърсена, забранява се използването и. Ако въздуха е замърсен, какво следва по тази логика?
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма сила, която да спре лъжите на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ и неговите некадърници !
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - добре алфа - активност , отколкото демократична пасивност . Не им вярвайте . В държавата България няма нито един точен измервателен уред .
8
2
 
6
 
! Отговори
анон преди 6 години
В миналото никой не си заключваше вратата, стоката при зареждането на магазините стоеше часове на тротоара без никой да я пипне..... времената бяха такива. Сега са други времена. Държавата трябва да се ориентира правилно. Не може в днешните обстоятелства кладенци и вододайни зони да са без въоръжена охрана.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дали? - Някой трови водата в цяла България...има две основни възможности: Путин или Тръмп. Избери си!
6
2
 
3
 
! Отговори
maimuni преди 6 години
Спокойно и това ще го преглътнете ,както с всичко.Седити мирни ся.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дали? - Някой трови водата в цяла България...Местни жители споделят пред ТВ, че от много години знаят - водата е амръсена, но че имало замръсяване с уран, не знаели. Ми хора, как ще ви кажат любимите татовци, че пиете радиоактивна вода! Нали ще се сетите, че братското ссср тегли уран за мирно въоръжаване и ще намразите не само съветските братя, но и бе-ка-***-то! То и криенето положението след чернобилската катастрофа беше по същите срамежливи причини. Пийте уран за имунитет! Свикнали сте!
4
2
 
5
 
! Отговори
Дали? преди 6 години
Някой трови водата в цяла България - как да го разбирам това, че зачестиха случаите с радиоактивна вода на някои места???
3
1
 
5
 
! Отговори
Алоу преди 6 години
Някоя цифра, нещо??? Едно е превишение на нормите с 1,5 пъти, друго е 150 пъти.........!И КАК МОЖЕ ДА ИМА АЛФА АКТИВНОСТ БЕЗ ДА ИМА УРАН??
2
0
 
9
 
! Отговори
Аман преди 6 години
А в кварталите на Димитровград колко е уранът ? Статистиката показва много висока смъртност от рак ! Хората си копаят кладенци и си поливат доматите, марулите и пипера. Свинефермата - същата работа !
1
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Ако намалят нормите още малко уран ще има и в морето